HERKESTE "DAİRE", BİZDE "ŞUBE"…

KAHRAMANMARAŞ'TA 3 GENEL SEKRETER YARDIMCISI VAR

HERKESTE

 Türkiye'de yerel yönetimlere ayrı bir ivme kazandıran Büyükşehir Belediyeleri, bir çok hizmeti bünyesinde toplamaya başladı. Oluşturulan daire başkanlıkları ve şube müdürlükleri bir çok büyükşehirde hizmetlere başlarken, Kahramanmaraş'ta hala teşkilat yapısının oluşturulamaması da dikkatlerden kaçmıyor.

6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte büyükşehir belediyesi kimliğine kavuşan Kahramanmaraş'ta, ilgili kanun il (merkez ilçe) belediyesini 30 Mart 2014 tarihli Mahalli Seçimlerle birlikte de büyükşehir belediyesine dönüştürdü. Yerel seçimlerin ardından İl Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi olurken teşkilat yapısı da bununla birlikte değişmeye başladı.
Büyükşehir Belediyeleri; Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Encümeni'nden sonra direkt büyükşehir belediye başkanına bağlı özel kalem müdürlüğü, hukuk müşavirliği, teftiş kurulu başkanlığı, iç denetim birimi başkanlığı ve genel sekreter ile yönetiliyor. Genel sekreterin yeteri kadar yardımcısı ve bu yardımcılara bağlı daire başkanları, daire başkanlıklarına bağlı şube müdürlükleri de belediyenin hizmetlerinin yürütülmesini sağlıyor.
KAHRAMANMARAŞ'TA 3 GENEL SEKRETER YARDIMCISI VAR
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nde genel sekretere bağlı idari, teknik ve mali işlerden sorumlu üç genel sekreter yardımcısı bulunuyor. Belediyede idari anlamda 6, mali anlamda 4, teknik anlamda ise 4 olmak üzere henüz 14 daire başkanlığı hizmet veriyor. 
İdari daire başkanlıklarına (yazı işleri ve kararlar, insan kaynakları ve eğitim, zabıta, itfaiye, bilgi işlem ile sağlık ve sosyal hizmetler) bağlı 17 şube müdürlüğü, mali daire başkanlıklarına (mali hizmetler, destek hizmetleri, ulaşım ile kültür ve sosyal işler) bağlı 19 şube müdürlüğü ve teknik daire başkanlıklarına (imar ve şehircilik, fen işleri, emlak ve istimlak ile çevre koruma ve kontrol) bağlı 16 şube müdürlüğü bulunuyor.
Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde yer alan bilgilere göre; genel sekreter İbrahim Ulaş ve yardımcılarından Züver Tekerek (İdari) ile Murat Demir (Teknik) asaleten bu göreve atanırken; mali işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı Hüseyin Ağır ise görevini vekaleten yürütüyor. 
HANGİ YARDIMCIYA HANGİ DAİRE, ŞUBE BAĞLI?
İdari işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısına Züver Tekerek'e bağlı zabıta (Eyüp Karataş) ile sağlık ve sosyal hizmetler (M. Fetih Yanardağ) daire başkanları asaleten bu görevleri yaparken; yazı işleri ve kararlar (Hüseyin Balbaba), insan kaynakları ve eğitim (Abdulkadir Kırmacı), itfaiye (Cahit Küçükönder) ile bilgi işlem (Ahmet Ayvaz Dalkıran) daire başkanları vekaleten görev yapıyor.
Mali işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı Hüseyin Ağır'a bağlı olan destek hizmetleri (Bedri Akkaya) ile kültür ve sosyal işler (M. Fetih Yanardağ) asaleten bu görevini sürdürüyor. Mali hizmetler (Arslan Akmaz) ile ulaşım hizmetleri (Cengiz Şirikçi) daire başkanlıkları ise vekaleten yürütülüyor. 
Teknik işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı Murat Demir'e bağlı 4 daireden 2'si (emlak ve istimlak'te Ramazan Demirel ile çevre koruma ve kontrol'de Sayim Ata) asaleten bu görev yerine getirilirken; 2'sinde ise (imar ve şehircilik'te Melike Özdemir ile fen işleri'nde Harun Buz) görevler vekâlet yolu ile daire yönetiliyor.
Büyükşehir Belediyesi Teşkilat Şemasında yer alan şu müdürlüklerinde ise vekâleten görev yapan bulunmuyor. Şube müdürlerinin tamamı asaleten görevlerini yerine getiriyorlar.
ELLERDE DAİRELER, BİZDE ŞUBELER
Kahramanmaraş ile birlikte büyükşehir olan Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyelerinde yöreye hizmet edecek birçok daireler kurulurken; Kahramanmaraş'ta en önemli hizmetlerin yönetileceği birimler sadece şube olarak kuruldu.
Basın yayın ve halkla ilişkiler, tarımsal hizmetler ya da kırsal hizmetler, etüd proje, sağlık hizmetleri, sosyal hizmetler, kadın politikaları, kaynak geliştirme ve iştirakler, park ve bahçeler, gençlik ve spor gibi hizmette öncü olacak bir çok birimler, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nden şube müdürlüğünde kalırken; Tekirdağ, Muğla, Manisa, Van, Aydın gibi bir bizim gibi bir çok yeni büyükşehirde 'daire başkanlığı' şeklinde teşkilatlandı.
Kahramanmaraş'ta hala vekaletle yürütülen ve aslında daha etkili hizmet üretmesi gereken daire başkanlıkları ve şube müdürlüklerinin ne zaman asalet görevlendirme sonucuna ulaşacağı da merak konusu olmaya başladı. Son il belediye başkanlığı döneminde de birim müdürlerinin neredeyse tamamına yakınının vekaleten görev yaptığı teşkilatın bu hantal yapısının da devam ettiği gözleniyor.
BAZI ŞUBELER DAİRE  OLMALIDIR?
Kahramanmaraş'ta büyükşehir belediyesinin teşkilat yapısının oluşmasında önemli bir etkiye sahip olan ilk genel sekreterin (Kadir Erol) tarımsal konulara pek sıcak bakmaması, Kahramanmaraş'taki büyükşehir yapısı içerisinde tarımsal hizmetlerin ikinci plana itilmesine neden oldu.
Kahramanmaraş ekonomisi son yıllara kadar önemli ölçüde tarıma dayalıydı. Ancak tekstildeki hızlı gelişim kent ekonomisini sanayileşmeye doğru götürse de, bunun yeterli olmadığı ve tarımın da gelecekte önemli bir rol oynayacağı gerçeğinden yola çıkarak Kahramanmaraş'ta belediye teşkilatı yapısında mutlaka tarımsal (kırsal) birim daire başkanlığı haline dönüştürülmelidir. Bunun yanında turizm konusunda da mutlaka daha etkin bir şube ya da daire oluşturulma yoluna gidilmelidir.
Kahramanmaraş'ın 'gerçek anlamda' büyükşehir suretine kavuşabilmesi; meclis üyeleri, belediye başkanı ve encümen üyelerinin yanında ilgili daire başkanlarının da getireceği önerilerle sağlanır; düşüncesindeyiz.
HABER MERKEZİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER