KADİR GECESİNDE CAMİLERE İLGİ

KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ

KADİR GECESİNDE CAMİLERE İLGİ

 İslam Alemi'nde 'Bin Aydan Hayırlı Gece' olarak kabul edilen ve Kur'an-ı Kerim'in insanlığa gönderilmeye başlandığı Kadir Gecesi, tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş ve ilçelerinde de huşu içerisinde idrak edildi.

Kahramanmaraş'taki tüm camiler önceki gece idrak edilen Kadir Gecesi nedeniyle adeta doldu taştı. Kahramanmaraş'ta büyüklü küçüklü bütün camiler yılın en yoğun günlerinden birini yaşarken; teravih namazının ardından vatandaşlar Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza namazları kılarak gecenin maneviyatından yararlanmaya çalıştılar.
Kentin hakim noktasında bulunan ve Cumhuriyet tarihinde yapılan Türkiye'nin en büyük üç büyük camiinden biri olma özelliğini taşıyan Abdulhamidhan Camii de, önceki gece Kahramanmaraşlıların büyük ilgisi ile karşılaştı. Kentin çeşitli mahallelerinden yürüyerek ya da araçları ile Abdulhamidhan Camiine akın ederken, Ömer Faruk Şirikçi'nin kıldırdığı yatsı ve teravih namazının ardından Kur'an-ı Kerimi hatim edenlerin hatimleri dualarla indirildi.
Bu arada camilerde kaza namazları, tesbih namazları, nafile namazları kılan vatandaşlar bir yandan da Kur'an-ı Kerim okuyarak, Allah'tan affı mağfiret dilediler.  Öte yandan Büyükşehir Belediyesi tarafından Abdulhamidhan Camii'ne konuşlandırılan İkram Çeşmesi aracılığı ile mayam ikramında da bulunuldu.
KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ
Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Ramazan ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir.
Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir. Kadir Gecesinin değeri ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasındandır.
Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir: "Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s.) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kadar sürer." (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)
Dinimizce kabul edilen gün ve geceler, dini hayatın canlanmasını ve inananların yeni bir güç kazanmalarını sağlar. Çünkü bu gün ve gecelerde Müslümanlar daha fazla ibadet ederler. Mübarek günlerin gündüzlerini oruç tutarak, gecelerini ise namaz kılarak, Ku'an okuyarak ve dua ederek geçirirler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER