RAMAZAN SONRASI ÖNERİLER

RAMAZAN ORUCUNU TUTABİLENLER NE ŞANSLIDIR.

RAMAZAN SONRASI ÖNERİLER

 Yüce Yaradan, Bakara Suresi 184. Ayetinde "(Size farz kılınan oruç), sayılı günlerdedir. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan ise, diğer günlerde, tutamadığı günler sayısınca tutar. Ona dayanıp kalacaklar üzerine de bir yoksulu doyuracak kadar fidye gerekir. Her kim de hayrına fidyeyi artırırsa, hakkında daha hayırlıdır. Bununla beraber, eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır" buyuruyor.

**
Ramazan orucunu tutabilenler ne şanslıdır.
Her gün imsak vakti başladıkları orucu, iftar saatine kadar sabırla koruyanlar ne şanslıdır.
Mükafatı yalnızca Allah'tan bekleyerek Ramazan Orucunu tutanlarla ilgili bu yazım. Eğer oruç tutmadıysanız (tutamadıysanız değil) bu yazımı okumayın.
**
Peki Ramazan sonrası için önleminizi alın.
Ramazan ayı boyunca iftarın geç saatlerde olması ve gece sahur için uyanıp yemek yenilmesiyle beraber hem yeme düzeninde hem de uyku düzeninde bozulmalar yaşanıyor. 
Ramazanın bitmesine birkaç gün kala, oruç tutanlar için Ramazan sonrasında vücudun normal düzenine daha kolay geçiş yapabilmesi için öneriler gerekiyor.
Uzmanların önerilerine kulak verelim:
**
Sahura kalkarak bir şeyler tüketen ya da gece geç saatlere kadar ayakta durup sahur yapan bireylerde Ramazan sonrası gece öğün tüketme ihtiyacı doğabiliyor. Yatmadan hemen önce veya gece uykudan kalkıp yemek yemek kilo alımına neden olur. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle Ramazan'dan önceki uyku düzeninin ve aralıksız uykunun sağlanması çok önemlidir.
Ramazan süresince açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlıyor, bu da; halsizlik, yorgunluk ve isteksizliğe yol açıyor. Ramazan sonrasında metabolizma hızını arttırmak ve halsizlik sorununun önüne geçmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor.
+ Ramazan bitiminde mutlaka sabah kahvaltı yapılarak vücuda güne başlaması için enerji sağlanmalıdır. 
+ Kan şekeri seviyesini düzenlemek ve metabolizma hızını arttırmak için ara öğün tüketilmesi gerekir. 
+ Bu ara öğünler vücudun Ramazan'ın etkisinden kurtulması için gerekli olan enerjiyi sağlayacaktır. Ara öğünlerde daha çok meyve, kuru meyve, kuruyemiş, süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Böylece vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller sağlanmış olacaktır. 
+ Ana öğünlerden özellikle öğle yemeği tüketimi kesinlikle atlanmamalıdır. Burada tüketeceğiniz bir sebze yemeği ya da salata hem bağırsak hareketlerinin hem de vücudun elektrolit dengesinin düzenlenmesini sağlar. 
**
Uyku problemleri için de önlem alınması gerekiyor. 
+ Yatmadan 2 saat önce tüketilecek bir fermente süt ürününün uyku kalitesi arttıracak, kesintisiz bir uyku sağlayacacaktır.
+ Ramazanın ardından metabolizma hızını ve vücut direncini arttırmak için gerekli olan bir diğer nokta ise fiziksel aktivitedir. 
+ Gün içerisindeki fiziksel aktivitelere ek olarak yapılacak olan 1 saatlik tempolu yürüyüş kalori harcanmasını sağladığı gibi 12 saat boyunca metabolizmanın da hızlanmasını sağlar.
+Yapılacak olan bu fiziksel aktivite yemekten birkaç saat sonra tok karnına yapılmalıdır, aksi taktirde kas ve elektrolit kaybına neden olur.
+ Ramazan boyunca vücut susuzluğa alıştığı için su içme isteği doğmayabilir ancak yine de bol miktarda su tüketilmesi gerekmektedir. 
+ Günde en az 2 - 2,5 litre sıvı tüketmek gerekir
+ Sıvı ihtiyacını karşılamak için çay, kahve, hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine su ve bitki çayları tüketilmesi gerekiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER