AMATÖR BAHÇECİLİK YAYGINLAŞIYOR

İKİ ÇEŞİT BAHÇEÇİLİK YAPILIYOR

AMATÖR BAHÇECİLİK YAYGINLAŞIYOR

Amatör bahçecilik yaygınlaşıyor

 

·         Bahçe Bitkileri Uzmanı Dr. Celal Kuru: Kahramanmaraş’ta 2 çeşit bahçecilik var. Birisi amatör, diğeri de ticari bahçecilik. Kahramanmaraş’ta amatör bahçecilik oldukça yaygın durumda.

·         “Ticari bahçeciliğe bir an önce geçmelidir” diyen Kuru, “İslahiye’de bahçecilik yapıyor ve oradan para kazanıyor. Bizim Kahramanmaraş’ta bağ denilince zarar gözüyle bakılıyor” dedi.

·         Kuru: Tarım ilaçlaması bilinçli olmalıdır. Bilinçsiz kullanmak doğru bir şey değildir. Bilinçli kullanmanın yolu da bu işi bilen teknik elemanlardan faydalanmaktan geçer.

 

Bahçe Bitkileri Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Celal Kuru, Kahramanmaraş’taki bağcılığı ve bahçeciliği değerlendirdi. Kuru, Kahramanmaraş’ta amatör bahçecilik daha yaygın olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’taki bahçeciliği değerlendiren Kuru, ticari bahçeciliğin bir an önce Kahramanmaraş’ta yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. Kahramanmaraş’ta tarımın yanlış yapıldığına dikkat çeken Kuru, ilaçlama konusunda teknik elemanlardan faydalanmak gerektiğini belirtti. 25 yıldır bu işin içinde olduğunu ve doktorasını da Antep Fıstığı üzerine yaptığını ifade eden Kuru, sebze ve meyve yetiştirilmesi konusunda birçok işi detaylı bildiğini ifade etti.

 

İKİ ÇEŞİT BAHÇEÇİLİK YAPILIYOR

 

Kuru şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ta 2 çeşit bahçecilik var. Birisi amatör, diğeri de ticari bahçecilik. Kahramanmaraş’ta amatör bahçecilik oldukça yaygın durumda. Hemen hemen her Kahramanmaraşlının bir bağ evi var. Bahçecilik diyoruz ama üzüm türleri ve birçok meyve türü bulunur. Hatta bahçeci kendi ihtiyaçları için sebze bölümü bile ayırır. Kendi yiyeceği sebzeyi de orada yetiştirir. Kahramanmaraş’ta buna bağ denir. Bu yönle de hobi bahçeciliği var ve bu Kahramanmaraş’ta oldukça yaygındır. “

 “Ticari Bahçecilik Kahramanmaraş’ta pek yaygın değil. Akıllı bir şekilde yapmıyorlar. Eskiden kalma alışkanlık olduğundan bağ denince akla dağ, tepe akla geliyor. Ovada bağ kurulması akla gelmiyor. Nitekim KİPAŞ 500 dönümlük bağ kurdu. Orada çok güzel bir şekilde bağcılık yapıyor. Çokta güzel para kazanıyor. Kimse bunu örnek alıp, ticari anlamda, meyvecilik, bahçecilik, sebzecilik yapmıyorlar, bu yönüyle, bu nedenle ben Kahramanmaraş’taki bağ-bahçe kullanımından kaygılıyım. Vatandaş bilinçli değil, bu işi bilinçli yapmıyorlar. İnsanlar son teknolojiyi takip ediyor ama bahçeciliğe gelince teknolojiyle hiç alakası yok.”

 

TİCARİ BAHÇECİLİĞE GEÇİLMELİ

 

“Ticari bahçeciliğe bir an önce geçmelidir. İslahiye’de bahçecilik yapıyor ve oradan para kazanıyor. Bizim Kahramanmaraş’ta bağ denilince zarar gözüyle bakılıyor. Diyorlar ki; “Allah, sevdiği kuluna döşekle avrat verir, sevmediği kuluna da bağ ile eşek verir.” Bu düşünce yanlıştır. Allah İslahiye’deki insanı sevmiyor mu? Oradaki kalkınıyor da, sen neden kalkınmıyorsun. O insanlar işe ticari bakarak ne gerekiyorsa yapıyor. Biz burada o işe bilimsel bakamıyoruz.”

“Amatör bahçecilere her türlü bitki tohumunu satıyorum. Ticari olarak da Salatalık, Acur ve domates tohumu satıyorum. Bir de kelek tohumu var, onu dış şehirlere satıyorum. Kahramanmaraş’ta kelek pazarı görmedim ama baya kelek yetiştiren var. Yetiştirilen, Acurun birçoğu da dışarı gidiyor.”

 

VATANDAŞ BİLİNÇLENMELİ

 

“Tarım ilaçlaması bilinçli olmalıdır. Bilinçsiz kullanmak doğru bir şey değildir. Bilinçli kullanmanın yolu da bu işi bilen teknik elemanlardan faydalanmaktan geçer. Ziraat Mühendisleri’nin bilenleri ile mesai yapılması gerekiyor. Bakanlık teknik danışmanlık sistemi getirdi. Verilecek ücretin bir kısmını bakanlık karşılıyor. Çiftçilere sen teknik danışmanlık kur, Ziraat Mühendisleri ile anlaş diyor. Ziraat Mühendisleri o arazileri geziyor, tozuyor, fikir veriyor ve her türlü yardımı yapıyor. Benim gördüğüm kadarıyla bu danışmanlık doğru yürümüyor.”

“Benim en çok şikâyet ettiğim konulardan birisi ise bizim çiftçimizin bilinçsizce iş yapmasıdır. Yaptığı işi hiç bilmiyor. Atadan dededen gördüğü geleneği sürdürüyor. Daha sonradan bu işi nasıl yürütürüz, nasıl yönlendiririz. Verimi nasıl artırabiliriz, karımızı nasıl çoğaltabiliriz gibi derdi yok. Bu nedenle ben öncelikle vatandaşın bilinçlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Bilinçlendirilmeden bu iş bir yere gidemez.”

 

AMATÖR BAHÇECİLİKTE TİCARİ KAYGI YOK

 

“Amatör yapmanın maliyeti fazla olur ama ticari kaygı yoktur. Amatör yaptığın için her türlü bitkiyi yetiştirebilirsin.  Adamın bağında kayısıdan, vişneye her türlü meyve yetiştiriyor. Bunların hepsinin ilaçlanmasının zamanı, türü, şekli farklı oluyor. Bunun maliyeti olmaz, çünkü bu işi zevk için yapılıyor. Ticari olan tek bir şey üzerine yapar. Büyük dönümler üzerine tek bir bitki eker ve onun üzerine ilaçlama yapar. Bu da daha az maliyetli olur.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER