BAYRAMLIK BİR YAZI…

BAYRAMLIK BİR YAZI…

BAYRAMLIK BİR YAZI…

 Varoluş sebebimiz elbette ki, Yaradan'a kul olmaktır.

Hz. Âdem'den günümüze uzanıp gelen insanoğlunun Yaradan'a sığınması, insanlığın ilk günlerinden itibaren ibadetlerle mümkündür.
Son din İslamın şartları vardır:
"Kelime-i Şahadet, Namaz, Oruç, Zekât, Hac." 
*
Bugün akşam yapacağımız iftar ile birlikte sona erecek olan Ramazan Orucu ile farz ibadetlerden biri yerine getirilmiş olacaktır.
Yaradan, "farziyyetine inanarak ve karışığını yalnızca kendisinden bekleyerek Ramazan orucunu tutan kullarına sınırsız ikramlarda bulunacağını, orucun sevabının ne kadar olduğunu yazıcı melekler bilmediği için orucun sevabını bizzat Yüce Zâtı'nın vereceğini" buyurur.
İnsanlığın son peygamberi olan Hz. Muhammed'in (s.a.v.) ifadesi ile "İlk on günü rahmet, ikinci on günü mağfiret, üçüncü on günü cehennem azâbından kurtuluş vesilesi" olan Ramazan orucunu tutmanın faydaları ve bu büyük ayın bereketleri saymakla bitmeyecek kadar çoktur.
*
Ramazan bayramının kutlanma nedeni, aynı ayda, topluca tutulan oruçların ve diğer ibadetlerin sonucunda elde ettiğimiz sevaplardır. 
Tabii o sevaplara nail olabildikse?
Ramazan ayı boyunca yapılan toplu iftar davetlerinde harcanan, çöp atılan yiyecek ve içecekleri göz önün getirin. 
İftar saatinde trafikte seyir ederken yaşadıklarınızı düşünün, her köşe başında ve her vakit namaz sonrası camii önünde yardım isteyenlerin durumuna kendinizi koyun.
 Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek inancını bildikleri halde yardım yapacakları insanları ayaklarına çağırarak işi gösterişe dönüştürenleri düşünün.
Üç gün dahi olsa bayramı tatil olarak değerlendirme planları yapanlara bakın.
Bir de gerçek manada manevi iklimi dolu dolu yaşayanları göz önüne getirin…
Bayram kimin hakkı?
İnsanın yaratılış sebebi, Rabb'ine kulluktur.
Bu gayenin bilinmesi, nefsin kontrol altına alınması, nefsini disipline etmesi, değişen şartlar altında da Rabb'inden razı olabilmesi, Rabbi'nin de ondan razı olması için ameller işlemesidir.
*
Yardımlaşmanın, dayanışmanın, birlik ve beraberliğin doruğa çıktığı bu günlerde sorgulamamız gereken konu kulluk vazifemizin layıkı ile yerine getirilip getirilmediğidir.
Elbette bunun hesabını Yaradan soracaktır bizlere, adalet gününde.
Dilerim ve umarım ki, o hesabı kolay verenlerden olasınız.
Her gününüz bayram, her anınız affedilmeyle geçer inşallah.
Başta şahsınıza olmak üzere aile efradınıza, yakınlarınıza ve sevdiklerinize mutlu ve sağlıklı bir bayram diliyorum.
Lütfen bağışlanma ve rahmet dualarınıza bu çaresizi de ekleyin.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER