MARTI, "AL GÜLÜM VER GÜLÜM" İLİŞKİSİ YANLIŞ

AKRABALIK BİR NİMET, BİR İMTİHANDIR BUNU HER DAİM HATIRLAMALIYIZ

MARTI,
 Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı Kahramanmaraş İl Müftülüğünün Davetlisi Olarak "Sıla-I Rahim" Konulu Konferans Verdi.
Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde Gerçekleştirilen Konferansa Din Görevlileri Ve Kuran Kursu Öğreticileri Eşleriyle Beraber Katıldı. Programın açılış Kur'an tilavetini ise Hafız Mücahit Gülnaz yaptı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı Program Öncesi de Necip Fazıl Kültür Merkezinde Gençlerle Buluştu. Akrabalar Arası Diyalog Olan Sıla-İ Rahim Konusuna Peygamberimizden Örneklerle Konuşmasına Başlayan Martı'yı Katılımcılar Dikkatlice Dinlediler. Martı konuşmasının başında; Sıla-i rahim dairesinin ilk halkasını oluşturan akrabalık bağlarının devam ettirilmesi şu ayet-i kerime'de emredilmiştir: "Şüphesiz Allah adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder. Hayâsızlığı, fenalığı ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor." (Nahl, 90)
Doç Dr. Huriye Martı akrabalık bağı arasında "al gülüm, ver gülüm" ilişkisin yanlışlığına değindi şöyle dedi; " Akrabalar arasında ilişkiyi koparmamaktan kastım bakın, sıla-ı rahim yapan akrabasından gördüğü iyiliği, iyi ile karşılık veren kimse değildir diyor Peygamberimiz. Al gülüm ver gülüm değil. Sen benim oğlanın düğününe çeyrek altın getirdin, bende senin kızın düğününe çeyrek altın getirdim. Yani al gülüm ver gülüm, ne güzel akrabalık ilişkisi, o değil diyor. Peki ne? Akrabası kendisine iyiliği kestiğinde bile ona iyilik yapmaktır. Unutmamalıyız. Akrabalık bir nimet, bir imtihandır bunu her daim hatırlamalıyız. Ayrıca akrabalık bir kul hakkı ve araç, kökleri yeryüzünde, dalları rahmana uzanandır."
Kahramanmaraş İl Müftü Vekili Hüseyin çalışkan da yaptığı konuşmada; "Sıla-ı rahim; Beraber yaşadığımız toplumun içerisinde fertlerin toplumu meydana getiren fertlerin bir kısmı da onun bir şekilde kendisiyle akrabalık bağı kurulan kimselerdir. Sıla-i rahimin anne ve babadan başlayarak yakın ve uzak akrabalara kadar yerine getirilmesinin birçok hikmetleri vardır. Bunlardan biri de insanların bu yolla sahip oldukları imanî, ahlaki değerleri ve güzellikleri birbirleriyle paylaşmalarıdır."
Daha sonra, Doç. Dr. Huriye Martıya İl Müftü Vekili Hüseyin Çalışkan Tarafından Çeşitli Hediye Takdiminde Bulunuldu. 
Program sonunda Diyanet işleri başkanlığı müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı, dinleyiciler arasında bulunan engelli bir kızla olan diyalogu ve ona çiçek vermesi takdirle karşılandı.
Programa; Diyanet işleri başkanlığı Müşaviri Doç Dr. Huriye martı yanında, İl Müftü vekili Hüseyin çalışkan, İl Müftü yardımcısı Davut Polat, Dulkadiroğlu İlçe Müftüsü İsmail Günay, İl Müftülüğü şube Müdürü İlyas Hannep,İl Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Ayşe Mernuş Tepebaşı ile görevli İmam hatip, Kurs öğreticileri ve eşleri katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER