2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI

ÇİTİL, LÖSEMİ 2 VE 5 YAŞLARINDAKİ ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR  HAFTASI

 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil, Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirildiğini belirterek, Lösemi hastalığının en çok 2 ve 5 yaşlarındaki çocuklarda görüldüğünü söyledi.

İl Sağlık Müdürü Çitil, 2-8 Kasım Lösemili çocuklar  haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. 
Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturduğunu ifade eden Çitil, bu hastalığın birinci sırada yer aldığını vurguladı.
Lösemi hastalığının en çok 2-5 yaşlarındaki çocuklarda görüldüğünü belirten Müdür Çitil şöyle konuştu; "Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir. Lösemi; bir kan hastalığıdır, halk arasında kan kanseri olarak bilinir.
Lösemide, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin (akyuvarlar) kontrolsüz çoğalır ve normal kan hücrelerinin yerini alır. Bu nedenle hasta, enfeksiyon ve kanamaya açık hale gelir.  Kemik iliğinden başlayan hastalık, vücudun farklı yerlerine de yayılabilir. Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzin ve türevleri (bali, tiner vs.) böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı virüslere bağlı hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir.  Bu nedenle çocuklar kanser yapıcı maddelerden uzak tutulmalı ve organik gıdalarla beslenmelidir. Beyin ve vücut gelişimlerinin en hızlı ilerlediği büyüme çağındaki çocukların beslenmeleri büyük önem taşımaktadır. Soluk görünüm, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, nedensiz burun ve cilt altı kanamaları, lenf bezlerinde büyüme, kansızlık, karaciğer-dalak büyümesi belirtiler arasındadır. Tedavi yöntemine gelince lösemi tanısı olan vakalara haftada, ayda bir damardan verilen çok sayıda ilaç ve kemoterapi tedavisiyle uzun soluklu bir tedavi uygulanır. Bu tedavi sonucunda % 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir.
 Yalnızca % 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. İnsanların en değerli varlıkları hiç kuşkusuz sağlıklarıdır. Bu nedenle daha çocukluk ve öğrencilik çağlarında sağlığın değeri iyi kavranmalı ve gereken önem verilmelidir" ifadelerini kullandı.
BELİRTİLERİ:
Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri:
*Ateş
*Halsizlik
*İştahsızlık
*Kilo kaybı
*Nedensiz burun ve cilt altı kanamaları
*Kansızlık
*Lenf bezlerinde büyüme
*Karaciğer-dalak büyümesi
Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler olarak baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları görülebilir. Bu belirtilerle müracaat edilen çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir.
TEDAVİSİ:
Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Lösemi hastalığının tedavisindeki temel prensip kemik iliğindeki ana kan hücrelerinde oluşan "blast" adı verilen hücrelerin çoğalmasını durdurmak ve sonrasında normal kan elemanlarının yapılmasını sağlamaktır. Lösemi, son derece uzun, zor ve pahalı bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi tanısı alan vakalara belirli aralıklarla verilen çok sayıda ilaç ve kemoterapi tedavisiyle 2.5 yıl kadar süren bir tedavi uygulanır. Bu tedavi sonucunda % 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir. Yalnızca % 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. Türkiye'de kemoterapi ve kemik iliği nakli batı ülkeleri standartlarında, başarıyla yapılmaktadır.
Ayrıca tedavinin ikinci basamağı olarak hasta ve ailelerine hastalık hakkında bilgilendirme yapılarak sosyal ve psikolojik destek ile hastalarda %85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığı belirtilmektedir. 
Lösemili çocuklar etraflarındaki insanlardan, havadan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar. Lösemi bulaşıcı değildir!
Lösemiden korunma yolları nelerdir?
Çocuklar kanser yapıcı maddelerden uzak tutulmalı ve organik gıdalarla beslenmelidir. Beslenmemizde yer alan kanser yapan maddeler ile kanserojen çevre etkilerinden yeni doğan bebeklerin korunması gerekmektedir.
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR VE AİLELERİNİN PROBLEMLERİ:
1- Okuldan uzak kalmak
2- Arkadaşları tarafından dışlanmak
3- Toplumun bu çocukların iyileşme şansının olmadığını düşünmesi
4- Maske yüzünden hastalığın bulaşıcı olduğunun düşünülmesi
5- Çocukların sosyal etkinliklere katılamamaları (Sinema, tiyatro vb.)
6- Çocukların sevdikleri yiyeceklerden uzak durma zorunluluğu
7- Kan bulamamak
8- Parasızlık
9- Hastanede çocuklarına refakat etmek isteyen ailelerin iş yerlerinden çok sık izin almaları sonucu işlerine son verilmesi.
ÖNCE SAĞLIK…
İnsanların en değerli varlıkları hiç kuşkusuz sağlıklarıdır. Sağlıklı olmayan bir çocuk ya oynayamaz, ya da oynadığı oyundan zevk alamaz. Sağlıklı olmayan bir öğrenci, derslerine çalışamaz, ödevlerini yapamaz, sınıftaki dersleri gerektiği gibi izleyemez.
Bu nedenlerle daha çocukluk, öğrencilik çağlarında sağlığın değeri iyi kavranmalıdır. Herkes sağlığını korumalı, sağlığına önem vermelidir. Bu da aslında çok zor bir şey değildir.
Şu basit kurallara uymak bile sağlığımızın korunmasında bizlere çok büyük katkıda bulunacaktır:
1. Temizliğe önem vermeli, sık sık yıkanmalı, vücudumuzu daima temiz tutmalıyız.
2. Zamanında yatmalı, zamanında kalkmalıyız.
3. Televizyon, bilgisayar gibi aygıtlar dikkatli kullanılmalı, bunların zararlı etkilerinden uzak kalmaya çalışmalıyız.
4. Spor yaparak vücudumuzu hareket ettirmeli, dinç tutmalıyız.
5. Beslenmemize dikkat etmeli; bayat, bozuk yiyecekler yememeliyiz.
6. Daima temiz ve açık havalarda dolaşmalı sigara içilen, kirli havalı yerlerden uzak durmalıyız.
7. Giyimimizi mevsim ve iklim koşullarına göre ayarlamalıyız.
8. Aşılanmaktan korkmamalı, tüm aşıları zamanında yaptırmalıyız.
9. Hastalanınca zamanında doktora başvurmalıyız.
10. Doktorun verdiği ilaçları tam olarak kullanmalı, öğütlerine uymalıyız.
11. Bulaşıcı hastalıklara yakalananlardan, çok yakınımız, sevdiğimiz birisi olsa bile, uzak durmalıyız.
12. Kendimizi büyük küçük, her türlü kazadan korumaya çalışmalıyız.
13. Sağlık konusunda bilinçlenmeye çalışmalı, sağlığımıza önem vermeliyiz.
14. Beslenmemize, yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmeliyiz.
15. Sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri sağlık düşmanı maddelerden uzak durmalı, bunları asla denemeye dahi kalkışmamalıyız.
16. Çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan "stres" ten uzak kalmaya çalışmalıyız.
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER