KARAKÜÇÜK, YURT DIŞI YATIRIMI MUTLAKA TÜRKİYE'YE GELMELİ

TÜRKİYE ARTIK ESKİ TÜRKİYE DEĞİL

KARAKÜÇÜK, YURT DIŞI YATIRIMI MUTLAKA TÜRKİYE'YE GELMELİ

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Biz sanayiyi geliştirmek için her kurumla görüşeceğiz. İşin içinde olmak için değil, bize düşen en büyük vazifeye talibiz” dedi.

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ve Yönetim Kurulu üyeleri Pazarcık’ı ziyaret etti. Cemevin’de iftara katılan Karaküçük ve üyeler, daha sonra Kaymakam ve Belediye Başkanını ziyaret ederek, Pazarcık’ta kurulması planlanan OSB hakkında fikir alışverişi yaptılar.  Mevcut üretime 20-25 kat daha büyütmek isteyen sanayiciler, fırsat verilmesi halinde Kahramanmaraş’ı devler ligine sokacaklarının sinyalini verdi.
İlçede ilk olarak Cemevinde düzenlenen yemeğe katılan Karaküçük ve Yönetim Kurulu üyeleri daha sonra Kaymakam Mehmet Boztepe’yi ardından da Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ’ı ziyaret etti.
Burada bir açıklama yapan Pazarcık Kaymakam’ı Mehmet Boztepe, sanayicilerin sorunlarını bildiğini ve bunun için ellerinden geleni yapmak için çalıştıklarını söyledi. 
Kahramanmaraş’a sanayi anlamında Pazarcık’ın desteği için 10 bin dönüm bir alan olduğunu hatırlatan Kaymakam Boztepe: “Çok ciddi anlamda bir beklenti oluşmuş durumda sanayiciler açısından. Zaman gösterecek, yaklaşık olarak 7-8 bin kişi sanayiden ekmek yiyor. Biz sanayicilerimizin önünü açamazsak artık ilçe dışına kaçma gibi riskleri var. Onu da artık açık açık dillendiriyorlar. Onların önünü zaten tıkamak istemeyiz. Bize düşen görevi yapmak istiyoruz” dedi.
Pazarcık’ta bulanan 10 bin dönüm OSB alanı için Kahramanmaraş’ın desteğine ihtiyacı olduğunu belirten Kaymakam Boztepe şunları kaydetti: “Bu konuda Kahramanmaraşlının desteğine ihtiyacımız var. Şu anda sanayicilerin beklentisi, organize sanayinin sağlamış olduğu imkânlardan faydalanmak isteniyor. Sadece sanayi bölgesinin oluşturulması organize sanayinin sağladığı imkânları vermiyor. O konuda Büyükşehir Belediye Başkanımızla da görüştük. Alanı genişletmeye çalıştığımızı söyledik. 6550 dönüm civarındaki alan toplamda iki ayrı parselde bulunuyor. Bu alanı toplamda 3700 dönüm civarında genişletmeyi düşünüyoruz. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor. Şu anda kara asfalt çalışması devam ediyor. Bu alanın tamamı hazine dışı tescil. Bu alanların hazineye intikali yaptıktan sonra toplam 10 bin dönümü bitirip ondan sonra sanayi bölgesi yapmayı planlıyoruz”.
KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük Pazarcık için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Burada yapılması planlanan 10 bin dönüm OSB için talep toplamadan yapım aşamasına kadar her anlamda destek olacaklarını belirten Karaküçük: “Tomsuklu’nun kısa sürede dolması bekleniyor. Biz her zaman Pazarcık’ın arkasında durup destek oluyoruz. Elimizden geleni yaparız. OSB mevzuat gereği yüzde 75’i doldurmadan yeni bir OSB’ye izin verilmiyor. Önceki valimiz döneminde 6 bin dönümlük bir hazine arazisi sanayi imarına dönüştürülecekti. Organize sanayinin yapılması biraz gecikebilir. Mevzuatlar ve engeller çok fazla. Ama direk orası sanayi alanına dönüştürülür ve Büyükşehir Belediyesi imara açarsa o yatırımlar hemen hızlı bir şekilde yapılır. Tomsuklu’da biz talep toplamaya başladığımızda bir şekilde oranın satılacağını düşünüyorduk. Çünkü Kahramanmaraş’ta il genelinde, Pazarcık’ta olduğu gibi büyük bir sıkışma var. Arsa konusunda yer üretemiyoruz. Dolayısıyla, 5300 dönümde sanıyorum 3600 dönümü sanayi parseli çıkar. Bu da bir çırpıda satılır diye düşünüyorum. Ama bunların önemli olan tahsisi değil inşaat veya üretim aşamasına yüzde 75’i oranında geçme zorunluluğu var. Çünkü Türkoğlu ve Elbistan yüzde 70 oranında bize izin vermiyorlardı. Burayı bağlayıcı olan Türkoğlu ve Elbistan. Elbistan’ın ihalesi Ankara’da 15 Kasımda yapılacak. Daha altyapı ihalesi yeni yapılacak. Türkoğlu geçen sene başladı. Dolayısıyla bundan beklenen ise burada daha 3-4 yıl OSB yapılamaz. İşin içinde olmak değil bize düşen en büyük vazifenin büyüğüne talibiz” şeklinde konuştu.
Kaymakam Boztepe’nin ardından KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karaküçük ve Yönetim Kurulu Üyeleri Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Karaküçük, Avrupa’da bulanan Pazarcıklı hemşerilerin yurda dönüşü için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Karaküçük şöyle konuştu: “Siyaset icraatın yapılacağı merci. Kol kola ekiple yapılacak bir şey var. Ülkenin kalkınmasını özel sektör üstlenmiş. Bununla birlikte bunun idaresi de siyasete verilmiş. İkisi ne kadar koordineli ve güzel çalışırsa o şehir, o ülke o kadar hızlı gelişiyor. Bu, Ticaret Bakanlığının yer doldurma zorunluluğu olmasa Pazarcık OSB ile Tomsuklu OSB aynı zamanda ilerlesin. Kahramanmaraşlı hemşeriler olarak Pazarcık’tan Elbistan’dan tüm ilçelerde yaşayan birçok hemşerimiz var. Zamanında bu insanlar oraya gitmiş çok büyük imkan sahibi olmuşlar. Buradaki insanlarımız ne orayı ne burayı benimseyebiliyorlar. Bunların paraları da bankada. Bu vatandaşlarımız gibi yüz binlerce dışarıda yaşayan Kahramanmaraşlı var. Bunların her biri senede 1 hafta Kahramanmaraş’ta ziyaret etse her gelen de ortalama 2 veya 3 Avro harcasa milyarlarca dolar para ediyor. Bu Kahramanmaraş’ı uçurur”.
Yurtdışında yaşayan hemşerilerimize ulaşmaya çalışacağız. Türkiye artık eski Türkiye değil. Altyapısı var, sanayiciye her türlü imkan sağlanıyor. İş var, her türlü imkanımız var. Buradaki sanayici ve iş adamlarını buraya çekebilmek adına her türlü faaliyeti yapacağız”
Pazarcık Belediye Başkanı Yakup Hamdi Bozdağ şunları kaydetti: “Bizlere de siyasetçilere de çok büyük görevler düşüyor. Pazarcık sanki bir Akdeniz ilçesi, sanki bir Ege’de sahil ilçesi havası var. Sanayimiz de öyle diğer ilçelere baktığımız zaman. 1 milyon 551 bin metrekare yüz ölçümüne sahip bir yer. Sanayi ile de çok içli dışlı. PANİAD (Pazarcık Narlı İş Adamları Derneği) bazı çalışmaların öncülüğünü yaptı. Daha sonra PAGİAD (Pazarcık Genç İş Adamları Derneği) bunun devamını sürdürdü. Yavaş yavaş sivil toplum örgütleri ile koordineli şekilde bir sanayi hamlesi yapılacak. Bizim en önemli sorunlarımızdan bir tanesi yurt dışına yapılan yatırımlar.
“Buradaki gayretimiz neden oraya yapılan yatırım buraya gelmesin oluyor. Pazarcıklı 150 binin üzerinde Avrupa’da insanımız var.  Yaptıkları işlerde çok başarılılar. Biz onlara artık memlekete dönün; 15 yıl önce Türkiye’de olmayıp ta Avrupa’da olan bir şey söyleyin diyorum onlara. Şu anda Türkiye’de her şey var. Başbakanımız Kahramanmaraş ziyaretinde bunu dile getirdi. İtalya’da, Almanya’da, Fransa’da kriz var ama Türkiye’de kriz yok. Bunu da görüyorlar”.
“Bizim şu anda tarım alanı olarak 611 bin metrekare, Orman alanı 418 bin metrekare, 10 bin dönüm yer yeni organize sanayi bölgesi olan yer. Temennimiz Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesinden sonra Pazarcık’ta bulunan bu alana sanayi bölgesi yapmak. Taşınmaz mallarımız 4 bin 844 adet. Toplamda 548 milyon 58 bin metrekare yerimiz var. Kahramanmaraş’a baktığımız zaman hazine yerleri olarak en fazla hazine alanı bulanan ilçe olarak başı çekiyoruz. Çok büyük bir imkan var. Bizde hazine yerlerini belediye anlamında bir yer açalım sanayiye açalım çalışması var. Bu çalışmaların hepsi gerçekleştirilirse ‘peşin satan adamı’ oynayacağız.”
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER