BAYRAMGAZİ DEPREMİNİN DAF İLE İLGİSİ YOK

BAYRAMGAZİ DEPREMİNİN DAF İLE İLGİSİ YOK

BAYRAMGAZİ DEPREMİNİN DAF İLE İLGİSİ YOK

 Kahramanmaraş'ta önceki gün gece meydana gelen ve merkez üssü Pazarcık İlçesi Bayramgazi Mahallesi olarak belirlenen 4,2 şiddetindeki depremin Doğu Anadolu Fayı (DAF) ile ilgisi olmadığı belirtildi.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay, Pazarcık'ta yaşanan depremden korkulmaması gerektiğini belirtirken; ancak depremin Kahramanmaraş gerçeği olduğunu belirtti. Pazarcık'ta yaşanan deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay, depremin Kahramanmaraş'ın Binevler Bölgesi'nden bile hissedilmesinin sebebinin yüzeye yakın olmasından kaynaklandığını ifade etti. 
Böylesine küçük ölçekli depremin bile etki etmesinin tedbirleri sıkılaştırılması gerektiğini gösterdiğini belirten Kuruçay, "Bilim ile alakası olmayan birçok söylenti ortaya atarak halkta korku uyandırıyorlar. Bunun için bu depremin bizim DAF ile alakası yok. Kendi içerisinde, münferit bir fayda meydan gelmiş bir depremdir" dedi.  DAF Hattı'nın Gölbaşı-Türkoğlu Fay Hattı'nda meydana gelecek depremin en az 7 şiddetinde olacağını öne süren Kuruçay, Kahramanmaraş Türkiye'nin deprem bakımından en riskli bölgesinde bulunduğunu söyledi. Kuruçay şunları aktardı: 
"Pazarcık'ta Bayramgazi Mahallesi'nde meydana gelen deprem, 4,2 büyüklüğünde idi. 6,5 km derinlikte ve 1,5, 2,3, 3,5 gibi de ardından artçıları meydana geldi. Bu depremin DAF ile alakası yok. Ayrı bir fayda meydan geldi. DAF'a 15 km uzaklıkta meydana geldi ama DAF'ın içerisinde bulunan zonunyakınında olan bir fayda meydana geldi. O fayda meydana gelmesinin sebebi de bizim DAF'da oluşan enerji birikimiydi. Bu depremin Kahramanmaraş için şuanda tehlikeli bir durumu yok. Bu depreme bakarak bizim;  'DAF'da deprem olur mu, olmaz mı?' diyen aklı evveller ortaya çıkıyor. Bilim ile alakası olmayan birçok söylenti ortaya atarak halkta korku uyandırıyorlar. 
Bunun için bu depremin bizim DAF ile alakası yok, kendi içerisinde, münferit bir fayda meydan gelmiş bir depremdir. Kahramanmaraş'ta hissedilmesinin sebebi ise Kahramanmaraş'a çok yakın olmasıdır. 4,2 şiddetinde olmasına rağmen Binevler Mevkii'nde hissedilmiş bir deprem. Kısa sürmesi can ve ya mal kaybına neden olmadı. 30-40 saniye sürse ufak tefek yıkıntılara sebep olabilirdi. Yüzeye yakın olduğu için sarsıntısını biraz daha fazla hissettik. Bunun haricinde geçen yıllarda yine Pazarcık'ta 5,2 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. O depremlerin olduğu mıntıkalarda değişik şekillerde faylar var. O mıntıkaların bulunduğu faylarda meydana gelen küçük bir deprem yaşadık."
DEPREMİN NE ZAMAN GELECEK?
"Kahramanmaraşlı olarak bizim bilmemiz gerekenler, 30 km uzaktan biz bunu bu şekilde hissediyorsak, DAF'ta olan bir deprem, şehir merkezine yaklaşık 7-8 km mesafededir. Türkoğlu-Gölbaşı arasındaki sismik boşluktaki oluşabilecek bir deprem 7'nin üzerinde meydan gelecek. O şekilde bir deprem olduğu zaman bizim durumumuz düşünülsün. Kahramanmaraş birinci derece de deprem bölgesinde, deprem 350-400 yıldır kırılmayan DAF'ın Gölbaşı-Türkoğlu arasında kırılmayan bir sismik boşluk var. 
Bu arada meydana gelecek deprem 7 şiddetinden aşağı olmaz. Şimdiden tedbirler almazsak başımıza neler geleceğini düşünmekten korkarız. 4,2 şiddetindeki depremden bu böyle sallanmışsa, 8 km yakınlıkta ve 7 şiddetinin üzerindeki depremde ne hale geleceğiz? Bilmemiz gereken biz birinci dereceden deprem bölgesindeyiz. 
Depremin ne zaman geleceğini söyleyen ne bilimsel teori var, ne de bilimsel teknoloji var. Dünya'nın büyük ülkeleri bile depremin ne zaman olacağını bilmiyorlar, kestiremiyorlar. Ancak, depreme karşı gerekli tedbirleri alıyorlar. Bu nedenle o ülkeler zayiat fazla olmuyor. Biz depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz ama nerede olacağını biliyoruz. Bizim Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Türkoğlu-Gölbaşı Bölgesi'ndeki kırılmayan fay mutlaka kırılacak. Bizim şimdiden tedbir almamız gerekiyor." 
ALÜVYON ZEMİNLERE BİNA YAPILMAMALI 
"İmar Planları hazırlanırken, uygun olan alanlar, uygun olmayan alanlar, riskli alanlar, önlemli alanlar şeklinde gruplara ayırıyoruz. O imar planında belediye ve ya çevre ve şehircilik bakanlığı o kuralları uygulamıştır. İmar Planlarında gerekli detaylar aktarılmıştır. Bizim sürekli ikazımız tedbirli olalım. Bina yapılmadan önce zeminleri iyi bir şekilde incelendikten sonra yapılsın. Bizim en çok uyarımız alüvyon zeminlere binaların yapılmamasıdır. 
17 Ağustos'ta da 12 Kasım depreminde de Alüvyon zeminlere yapılmış yüksek katlı binalardaki insanlar yaşamını yitirmiştir. Mümkün olduğu kadar alüvyon zeminler üzerine, mümkün olduğu kadar yüksek katlı yapılaşmalar yapmamamız gerekiyor. Binalarımızın yıkılmamasını istiyorsak, alüvyon zeminlerden uzak duracağız. Yapmak zorunda kalırsak sağlam ve dayanıklı yapacağız. Mümkün olduğu kadar depremselliği araştırılmış ve olumlu sonuç alınmış zeminlere binalar yapmalıyız. Zemin etütleri, taşıma güçlerinin ne olduğu anlaşıldıktan ve mühendissel seviyelerden geçtikten sonra binayı inşa edeceğiz.
"Kahramanmaraş birinci dereceden deprem bölgesidir. Türkiye'nin en riskli bölgelerinden birisinde bulunmaktadır. Doğu Anadolu Fayı'nda 400 senedir kırılmayan, Türkoğlu-Gölbaşı Sekmenti'nde 7 şiddetinin üzerinde oluşabilecek depremde en çok etkilenen Kahramanmaraş olacaktır."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER