NAŞHİ İLİMİZDE DE YETİŞTİRİLİYOR

NAŞHİLER MEYVECİLİK SEKTÖRÜ İÇERİSİNDE ÖN PLANA ÇIKIYOR

NAŞHİ İLİMİZDE DE YETİŞTİRİLİYOR

Naşhi olarak bilinen armut türü artık Kahramanmaraş’ta da yetiştiriliyor.
Sır barajı zeytin havzası çalışmalarından sonra, ikinci bir havza çalışması olan Ayvalı bölgesi armut havzası çalışmalarına başlandı.
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları gözetiminde demonstrasyon mahiyetinde yetiştiriciliği yapılan Naşhi (Asya Armudu)  artık Kahramanmaraş’ta da yetiştiriliyor.
Kahramanmaraş meyveciliğinde yeni bir tür olan Naşhi, Asya armudu olarak da biliniyor. İl Müdürlüğü tarafından 2010 yılında başlayan adaptasyon çalışmalarından oldukça başarılı sonuçlar alındığı açıklandı.
İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Gerek meyve kalitesi gerekse de albenisi açısından üstün performans sergileyen Naşhi meyvesinin, ağaç gelişimi ve modern meyve bahçelerinin kurulması açısından da büyük beğeni kazandığını ifade etti.
Atago, Kosui ve Hosui çeşitlerine yer verilen adaptasyon çalışmasında her üç çeşit de,  hem teknik elemanlar tarafından hem de,  çiftçiler tarafından oldukça beğenildi. Ayrıca armut yetiştiriciliğinde en önemli sorunlardan biri olan ateş yanıklığı hastalığına karşı naşhilerin daha toleranslı olması yetiştiriciliğini daha cazip kılıyor.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan Emiralioğlu şunları dile getirdi: “İl Merkezinin doğusunda kalan ve Dereköy’den başlayarak Kuzucak –Kazanlıpınar-Küçük Nacar Köyleri ile sonlanan Ayvalı havzasında, meyvecilik için uygun arazilerde armut yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmaktadır. Dünya meyvecilik piyasasında beğeni toplayan Naşhi armutunun bu bölgelerde başarı ile yetiştirileceği kanaatindeyiz. Meyve bahçesi kurmak isteyen çiftçilerimize her türlü teknik destek vermekteyiz. Gerek yurtiçinde gerek yurt dışında önümüzdeki yıllarda önemli bir pazarlama üstünlüğüne sahip olabileceği düşünülen armut ve Naşhi’ler meyvecilik sektörü içerisinde ön plana çıkıyor. Dolayısı ile ticari amaçlı armut yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerimizin modern meyvecilik gereklerine uygun olarak bahçe tesis etmeleri adına İl müdürlüğümüze şahsen müracaat etmeleri önem arz etmektedir.”
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER