YÜNCÜLÜKTE Mİ BİTİYOR?

FABRİKASYON YÜNCÜLÜĞÜ BİTİRİYOR

YÜNCÜLÜKTE Mİ BİTİYOR?
Kahramanmaraş'ın yöresel mesleklerinden olan yüncülük bitme noktasına geldi.  Fabrikasyonun yastık, yorgan gibi ürünlere de el atması ile yüncülük Kahramanmaraş'ta son günlerini yaşamaya başladı. 
Birçok yüncünün mesleği bırakması ile Kahramanmaraş'ta birkaç ustanın yürüttüğü, özellikle düğün sezonlarında çeyizlere yastık, yorgan, döşek kullanımında kullanılan yün yerini fabrikasyon pamuğa bıraktı. 
Geçmiş en gözde mesleklerin başında gelen yüncülük, modern dünyaya yenik düşerek yavaş yavaş unutulmaya yüz tutuyor. 23 yıldır Tarihi Kapalı Çarşı'yüncülük yapan Mehmet Nacar, ekonomik şartların insanları fabrikasyona yönelttiğini söyledi. Yünlü döşeklerin ve yorganların pamuk ve elyafa göre çok daha sağlıklı olduğunun altını çizen Nacar, mesleği zor şartlarda ayakta tutmaya çalıştıklarını belirtti.
Geçmiş yıllarda düğün sezonu yün satışlarının 200-250 kiloyu bulduğunu ifade eden Nacar, bu sene sadece 150 kilo yün satabildiklerini söyledi.  İnsanların gün geçtikçe hazıra yatkın olmaya başladıklarını söyleyen Nacar, teknolojinin bu mesleği de bitireceğini söyledi.
Nacar, şunları kaydetti: "Yüncülük sektörünün gerileyişinde fiyat farklılığının en büyük etken. Vatandaşın günümüz ekonomik şartlarında haklı oldukları da söylenebilir. Ancak gözden kaçan bir gerçek var. Yünlü yataklar pamuk ve elyaftan göre sağlık açısından terletmediği için oldukça sağlıklı. Kışın daha sıcak ve yazın daha serin tutuyor. İnsanlar bu nedenle yünlü yatakları seçmelidir. Çok kısa zamanda yüncülük mesleği diye bir şey kalmayacak diye düşünüyorum."
"23 yıllık yüncüyüm. Her yıl düğün sezonları satışlarımız hareketli olurdu. Bu sene o hareketliliği göremiyorum.  Düğün mevsimi başladı ama işler zayıf ve eski işler yok.  Geçen sene de daha düşüktü ve gitgide düşüyor. Eskiden daha yoğundu kilo bazından  200-250 kilo alan kişiler şuanda  100-150 kilo satılmaya başladı. Fabrikasyon yüncülüğü bitiriyor. Halk biraz daha hazıra yatkın olmaya başladı. Yün asıl olarak onda zayıfladı. Satışlar Teknolojini için işine girmesiyle biraz daha düştü."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER