SÜRÜCÜLER UYARILDI

APARATLARA CEZA GELİYOR

SÜRÜCÜLER UYARILDI

Kahramanmaraş genelinde araçlarda emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için kullanılan 'toka'ları üreten, satan, bulunduran ve kullanan kişilere idari yaptırım uygulanacak.
Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri  aparat 'toka' uygulamasının ilkini dün gerçekleştirdi.
Tekerek yolu üzerinde gerçekleştirilen uygulamada sürücülerin çoğunun emniyet kemeri taktıkları gözlenirken, emniyet kemeri takmayan sürücülerde uyarıldı. Ayrıca son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden aparat 'toka' konusunda da sürücülerin dikkatli olmaları  can ve mal güveliği açısından aparat kullanmamaları istendi.  
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Kahramanmaraş Emniyet müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Nedir Telli, "Yolcuların emniyet kemeri kullanma alışkanlığının en üst seviyeye çıkartmak suretiyle can kaybı ve yaralanmaların önüne geçilmesi amacıyla böyle bir uygulama yaptıklarını ifade etti.
Telli;  "Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında her yı1 birçok vatandaşımız hayatını kaybetmekte, yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranında son yıllarda azalma olsa da yine de istenilen seviyelerde değildir. Bu oranın azaltılabilmesi için alınacak tedbirlerden birisi de, emniyet kemeri kullanılmasının alışkanlık haline getirilmesidir.
İlimizde yapılan denetimlerde ve basın-yayın organlarında çıkan haberlerde, sürücülerin ve yolcuların araç içerisindeki emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için emniyet kemeri kilit ünitesine tok (aparat) taktıkları, bunun neticesinde de yol kullanıcıları üzerinde emniyet kemeri kullanma alışkanlığımızı olumsuz etkilendiği görülmektedir.
18 Aralık 2013 tarihinde Kahramanmaraş Valiliği tarafından alınan İdari Yaptırım Kararı gereğince belirtilen şekilde emniyet kemeri tokası kullanılması 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2'nci maddesinin (a), (c) ve (e) bentleri ile 66'ncı maddesi uyarınca; Kahramanmaraş il sınırları içinde emniyet kemeri takılması zorunlu araçlarda araç içinde sesli, görüntülü veya diğer ekipmanlarla birlikte kullanılan uyarı sistemlerini devre dışı bırakan emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini yanıltan aparat bulundurulması ve kullanılması, tamir ve değişim dışında emniyet kemeri tokası satılması yasaklanmıştır.
Bu karar uyarınca emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini yanıltmak için aparat satan işyeri sahiplerine ve yapılan trafik denetimlerinde aparat takan sürücülere eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5442 saydı İl İdaresi Kanununun 11/c maddesi gereği, aynı Kanunun 66'ncı maddesine göre 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32'nci maddesinin birinci fıkrası gereğince (182) TL. idari para cezası uygulanacaktır.
Bu vesile ile tüm sürücülerimizin trafik cezasına gerek kalmadan kendi trafik güvenlikleri için emniyet kemeri takmaları, emniyet kemeri aparatı kullanmamaları ve diğer trafik kurallarına uymalarım tavsiye ediyoruz. "


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER