OTOMOBİLLERİNİ SATMAK İSTEYEN 30 VATANDAŞI DOLANDIRDILAR

OTOMOBİLLERİNİ İNTERNETTEN SATMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR DOLANDIRILDI

OTOMOBİLLERİNİ SATMAK İSTEYEN 30 VATANDAŞI DOLANDIRDILAR
Kahramanmaraş’ta satın aldıkları otomobillerin parasını sahiplerine ödemeden, araçları başkalarına devreden dolandırıcılık çetesinin aynı yöntemle yaklaşık 30 kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı.
Internette alım-satım sitelerini takip ederek otomobilini satmak isteyen vatandaşları ağına düşüren dolandırıcılar, esnaf görüntüsü vererek vatandaşın önce güvenini kazanıyor, ardından anlaşma sağladıkları araç sahiplerine satın aldıkları otomobilin parasının bir bölümünü ödeyip noter satışını aldıktan sonra kayıplara karışıyor. Dolandırıcıların satış için gittikleri noterde araç sahiplerini oyalama taktiği kullanarak ‘Abi biz aracın satışını veya devrini almıyoruz. Sadece bizde size bir miktar para verdik, bunun karşılığında bir belge alacağız.’ diyerek vekâlet belgesi imzalattıkları, daha sonra da aldıkları vekâletle otomobilleri şehir dışında başkalarına devrettikleri iddia ediliyor. 8 kişi oldukları öğrenilen dolandırıcılık çetesinin öğretmen, emekli, esnaf ve doktorların da aralarında bulunduğu farklı meslek guruplarına sahip yaklaşık 30 kişiyi dolandırdığı belirtildi.

SAVCILIK OLAYLA ILGILI TAKIPSIZLIK KARARI VERDI

Olayın ardından dolandırıldıklarını anlayan çete mağdurları, birbirleriyle irtibat kurdu. Birlikte Kahramanmaraş Adliyesine giden 15 kişi, avukat aracılıyla 8 zanlı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve nitelikli dolandırıcılık’ suçundan şikâyette bulundu. Ancak Savcılık, “Girişilen tahkikat sonucunda, toplanan delil, bilgi ve belgelerden adı geçen şüphelilerin ticari amaçla bir araya geldikleri, her ticari amaçla bir araya gelmenin örgüt sayılamayacağı, adı geçen şüphelilerin suç işlemek amacıyla örgüt kurduklarına dair şüpheden uzak, haklarına kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli, inandırıcı ve kesin deliller bulunmaması nedeniyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına, araç mağdurlarıyla ilgili ise “Müştekilerin sahibi bulundukları araçları şüphelilere bir miktarını peşin geri kalanını da senet alarak devir işlemleri içinde şüphelilere vekâlet verme şeklinde gelişen işlem ve eylemlerde ve yapılan protokollerde dolandırıcılık suçunun hile ve desise unsurlarının bulunmadığı, taraflar arasında vuku bulan olayın hukuki anlaşmazlık olduğu, açıklanan nedenlerle kovuşturma olanağı kalmadığından, şüpheliler hakkında isnat edilen dolandırıcılık suçundan suçun yasal unsurları itibariyle oluşmaması nedeniyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.
Kararın ardından mağdurlar Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesine verilen kararla ilgili itiraz davası açarak, davanın sonuçlanmasını bekliyor. Dolandırıcılık mağdurları adına konuşan ve 47 bin lira değerindeki otomobilinin 23 bin lirasını dolandırıcılardan kurtaran öğretmen Ayhan Çınar, çetenin Gaziantep merkezli çalıştığını, çevre illerde dolandırıcılık yaptığını öne sürdü.
Otomobilinin 24 bin lirasını almadan dolandırıcıların kayıplara karıştığını söylene Çınar olayı şöyle anlattı: “Biz Gaziantep’ten şehrimize gelen ve burada kendini esnaf olarak tanıtıp büyük bir araç dolandırıcılığı şebekesinin mağdurlarıyız, arkadaşlarla beraber. Bu insanlar buraya geliyorlar, bizden sahibinden.com üzerinden satılığa çıkardığımız araçlar için pazarlık yapıyorlar, kendilerinin yanına gittiğimizde aracın parasının yarısını veriyorlar, yarısını da 10-15 günlük kısa vadeli senet veriyorlar. Biz aracın satışını veya devrini paramızı almadan vermeyeceğiz dediğimiz halde notere gidiyoruz, noter de diyorlar ki ‘Biz aracın satışını veya devrini almıyoruz. Sadece bir miktar para verdik bunun karşılığında bir belge alacağız.’ Bizde notere diyoruz ki, biz bu aracın satışını veya devrini vermeyeceğiz ona göre mukavele yapın, belge verin. Biz böyle dediğimiz halde noterden bize bir açıklamada bulunulmuyor. Zaten gittiğimizde evraklar hazır oluyor, o arada bizi bir laf kalabalığına tutuyorlar ve imzalıyoruz. Maalesef birkaç gün sonra öğrendik ki bu imzaladığımız kâğıtla bizim araçların devrinin satışını alıp yine bir başkasının üzerine vekâlet yoluyla satışlarını gerçekleştiriyorlar. Biz arkadaşlarla birlikte mağdur durumdayız ve yetkililerden bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.”
Olayın bir başka mağduru Ali Şahan ise, “22 bin liraya anlaştık, 10 bin lirasını aldım, 12 bin lirası kaldı. Bu kişiler Antep’ten geliyor. Burada bir esnaf gibi dükkânı var. Benim gibi vatandaşları dolandırıyor, vatandaşların iyi niyetinden faydalanıyor. 30’dan daha fazla kişi dolandırılmış. Mağduriyetimizin çözülmesini, başka kişilerin de bizim durumumuza düşmemelerini arzu ediyoruz.” diyor.
Dolandırıcıların esnaf görüntüsü verip vatandaşın güvenini kazandığını anlatan mağdur Ali Ak da, “Gaziantep’ten Kahraman-maraş'a gelip kendisini esnaf gibi gösterip, en az 30 kişiyi dolandıran araç çetesi var. Bu konuda vatandaşlara sesleniyorum. Temkinli, tedbirli olsunlar. Benim aracım 71 bin TL değerindeydi, 35 bin TL’sini verdiler, 36 bin TL’si kaldı.” dedi.
Noterde hep aynı yöntemle dolandırıldıklarını kaydeden Adil Koca ise “25 bin TL değerinde bir kamyonetim vardı. Müşteri olarak geldiler, dükkâna gittik çay, kahve ikram ettiler, muhabbet geliştirdiler. Dediler ‘biz burada esnafız bize bir araba lazım sana 15 bin lira verelim, 10 bin lirayı’da 10 gün sonra verelim.’ Esnaf olarak güven verdiler. Arkadaşların çektiği sıkıntıları noterde bizde çektik. Meğer insanlar bizi dolandırma amacında bir şebekeymiş. Biz 30 kişi kadar mağduruz.” ifadelerini kullandı.
Haber: Ersoy SEVİNÇ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER