KÜLTÜR VARLIKLARI KAYIT ALTINA ALINDI

TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARIMIZIN ENVANTERİNİ ÇIKARDIK

KÜLTÜR VARLIKLARI KAYIT ALTINA ALINDI

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraş'ın taşınmaz kültür varlıklarını tek tek kayıt altına aldıklarını söyledi.
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde bulunan KUDEB Birimi tarafından hazırlanan 6 ciltlik kitabın tanıtımında basın mensuplarına bilgi veren Başkan Poyraz, bu eserlerle de Kahramanmaraş'ın taşınmaz kültür varlıklarının bir envanterini çıkardıklarını söyledi.
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Başkan Yardımcıları Fatih Ertaş ve Melike Özdemir, Başkanlık Danışmanı Zeynep Arıkan ile KUDEB Amiri Fatih Adanır ve Ekibinin katıldığı basın toplantısı Başkanlık Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Basın toplantısında konuşan Başkan Poyraz: "Düzenlediğimiz sempozyumlarla şehrimizin 1000 yılını kayıt altına almıştık. Bu eserlerle de saklı değerlerin kenti Kahramanmaraş'ın kültürel taşınmazlarını kayıt altına aldık. Kahramanmaraş'ın Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri kitapları ile şehrimizin kültürel miras olarak bir envanterini de çıkarmış olduk.
Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan şehrimizin tarih sayfasında ve ülke içerisinde hak ettiği yeri alması gayesiyle; Dulkadiroğlu Beyliği ve Son Dönem Osmanlı yapılarıyla kent merkezinde yer alan kültürel mirasının derlenip toparlanması ve kayıt altına alınması için KUDEB tarafından 2009 yılından bu yana yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başlamıştır.
2010 yılında Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Belediye Başkanlığının yapmış olduğu titiz çalışmalarda kent merkezinde 168 adet sivil mimarlık eseri(konut), 26 adet dini yapı (cami), 5 adet han, 8 adet hamam, 4 medrese, 13 adet çeşme, 1 su kemeri, 2 su sarnıcı, 2 köprü ve 6 Adet çarşının günümüze kadar ulaştığı tespit edilmiş ve belgelenerek kayıt altına alınmıştır.
Bu tarihten önce Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı'nın titiz çalışmalarıyla, bu yapı ve yapı gruplarının kent merkezine yönelik birçok araştırmacıya kaynak oluşturması amacıyla bir envanter çalışması hazırlanmıştır.
Yapılan bu envanter çalışmasında özellikle yapıların mimari özellikleri,  kadastral adresleri, tescil kayıtları, mülkiyet bilgileri, yöresel özellikleri ile fotoğrafik belgelere ve tespit çalışmalarına yer verilmiş olup yapı ve yapı gruplarına ait bilgi ve belgeler yaklaşık 2100 sayfalık, 5000 adet, 5 ciltlik (6 adet) kitapta toplanmıştır.
Bu kapsamda yapılar kültür hizmeti olarak gelecek nesillere aktarılacak ve bu kültür mirası yapılarla ilgili çalışma yapacak araştırmacı ve vatandaşların önleri açılacaktır.
Çalışma Belediye Başkanlığımızın uzman ekibinin sahada kaynak çalışmalarda ve gözlemlerle hazırladığı bu yayın örnek bir eser olarak şehrimizdeki kültürel mirasa yönelik ilk hazırlanmış bilimsel bir statü taşımaktadır.
Aynı zamanda kitapların arka kapak kısımlarına yerleştirilen harita ile hangi taşınmaz kültür varlığının hangi mahallede yer aldığı da belirtilmektedir. Bizden sonraki gelecek kuşaklara güzel bir kaynak eser olduğunu düşünüyorum. Böylesine güzel bir eserin hazırlanmasında emeği geçenleri de ayrıca kutluyorum" diye konuştu.
HABER MERKEZİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER