MESLEKİ EĞİTİM, HEM ÖĞRETİYOR HEM OKUTUYOR!

KAYITLAR 1 TEMMUZ-30 EYLÜL ARASINDA

MESLEKİ EĞİTİM, HEM ÖĞRETİYOR HEM OKUTUYOR!

 

Kahramanmaraş'ta sadece Afşin, Dulkadiroğlu ve Elbistan İlçelerinden bulunan Mesleki Eğitim Merkezleri ya da halk arasındaki Çıraklık Eğitim Merkezleri, çıraklıktan başlayıp kalfalık düzeyine kadar olan süreçte yardımcı personele Milli Eğitim Müfredatı kapsamında hem teorik hem de pratik eğitim veriyor.
Daha önce adı Kahramanmaraş Mesleki Eğitim Merkezi olan ve Kahramanmaraş'ın büyükşehir statüsüne kavuşması ile birlikte Dulkadiroğlu İlçe Sınırlarında kalan ve ismi de bu ilçenin adı ile değiştirilen Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi de eğitimlerini hem teorik (salt bilgi aktarımı) hem de pratik (uygulamalı bilgi aktarımı) eğitimi veriyor. Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi, yaklaşık bin 100 çırak ve kalfaya haftanın bir günü teorik bilgi aktarırken, haftanın diğer günlerinde de ustalar eşliğinde teorik eğitim yaptırıyor.
Kahramanmaraş Yeni Sanayi Sitesi'ndeki Mesleki Eğitim Merkezi'nde halen merkez müdürü, müdür yardımcıları  hariç 75 personel ile eğitimini sürdürüyor. Merkezin başında genç ama tecrübeli bir eğitimci olan Mustafa Yeşil bulunuyor.
MERKEZİN VİZYONU - MİSYONU 
Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi'nin önemli bir vizyonu üstleniyor. Çırak-kalfa-usta üçlüsünün; ülkesini ve milletini seven, Atatürk ilkelerine bağlı, demokratik ve çağdaş yaşamı benimseyen, çevresiyle etkili iletişim kurabilen, bilimsel ve akılcı düşünme becerisine sahip problem çözebilen, belirtilen hedeflere yönelebilen kişiler olarak yetişmesini sağlıyor.
Ayrıca bu üçlünün evrenselkültürel ve ailevi değerlerin bilincinde olan ve sahip çıkan, ürettikleri hizmet ve ürünlerden gelir elde edip ailesine ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilen, bilinçli üretici ve tüketici kimliği kazanmış, teknolojik gelişmeleri takip ederek uygulayan, yaratıcı düşünceye sahip, zamanı verimli kullanabilen ve kendini sorgulayabilen kişiler olarak yetişmelerine vesile oluyor.
Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi; Milli Eğitim Sisteminin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda, gelişen dünya düzeni içerisinde çağı yakalamak ve çağa uyum göstermek amacıyla ülkenin ihtiyacı olan nitelikli insan gününü yetiştirmek için çırak, kalfa ve ustaların eğitimlerini ve gelişimlerini misyon olarak üstleniyor.
1982'DE BAŞLAYAN BİR SERÜVENİ VAR
Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi; 1982'de Kahramanmaraş Endüstri Meslek Lisesi'nin (o dönemde halk dilindeki adıyla Erkek Sanat Okulu) bünyesinde Yeni Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifine ait yönetim binasında ilk olarak eğitime ve öğretime açılmış.
1986-1987 eğitim ve öğretim yılı devam ederken;  9 Şubat 1987'de Endüstri Meslek Lisesinin bünyesinden ayrılarak Kahramanmaraş eğitiminin öncü isimlerinden biri olan Celal Arıkan'ın müdürlüğünde Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlüğü adı altında 17 meslek dalından öğretime başladı.(1) Müdür odası (1) Müdür Yardımcıları ve memurlar odası, (1) derslik ,(6) sınıfın aynı anda öğrenim gördüğü bir salondan ibaret binasında eğitim ve öğretime devam etti.
27 Eylül 1988 tarihinde Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi iş yeri ve sosyal tesislerin inşaatı bünyesinde yapılan 4 ayrı blok şeklindeki yerine taşındı ve burada Kooperatif Yönetim Kurulu'nun izni ile eğitim-öğretim burada devam etti. Milli Eğitim BakanlığıMesleki ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'nün emirleri ile okulun kendi binasının yapılması için arsa tahsisine sağlandı. 415 ada, 10 parseldeki 5,5 dönüm yüzölçümlü arsa S.S. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinden alınan arsada Merkezin temeli 5 Nisan 1989 tarihinde atıldı.  1 Eylül 1990 tarihinde binanın yapımı tamamlanarak Merkeze teslim edildi. Bu tarihten itibaren eğitim ve öğretime bu binada devam edildi.
Aralık 1992'de Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifine ait 2 bin 759 m2'lik 4 blok olan sosyal tesisler satın alınarak Merkeze kazandırıldı.Bu bloklarda tadilat yapılarak metal işleri, ayakkabıcılık, tornacılık, motor ve konfeksiyon atölyeleri ile mutfak, yemekhane kalorifer dairesi oluşturuldu.Daha sonra bu atölyeler bölümünün yanındaki boş alana 400 m2 genişliğinde 3 katlı bina yapıldı. Burada da ağaç işleri atölyesi, konfeksiyon, yemekhane ve konferans salonu yapılmak üzere proje hazırlandı.  
Celal Arıkan'ın Şehit İdari Ataşe Galip Özmen Tekstil Meslek Lisesi (Anadolu Meslek Lisesi) için kurucu müdür olarak atanmasının ardından da Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğüne M. Fatih Başkan getirildi. Başkan'dan sonra da geçen Eylül ayında genç eğitimci Mustafa Yeşil, sanayi ve esnaf için önemli bir aşama olan Mesleki Eğitim Merkezi'nin müdürlüğüne atandı. Yeşil, halen bu görevini sürdürüyor.
17 MESLEK DALINDA BAŞLADILAR
Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi, 1987'de eğitim-öğretime açıldığında bünyesinde 17 meslek dalında teorik ve pratik eğitim veriyordu. Bugün bu sayı 22 alana ait 57 dala çıktı.
Halen bu merkezde 8 idareci (müdür ve müdür yardımcısı), bilişim, elektrik-elektronik, giyim üretim, inşaat teknik/yapı tasarım, kuyumculuk,  makine, metal, metalürji, mobilya ve iç mekan tasarımı, motorlu araçlar, muhasebe ve finansman, tesisat ve iklimlendirme, yiyecek-içecek, din kültürü ve ahlak bilgisi, matematik, Türkçe alanlarında toplam 63 öğretmen, 1 memur, 4 teknisyen (elektrik, ağaç işleri, metal işleri), 4 usta öğretici (ayakkabıcılık, ağaç işleri, bakırcılık) ve 3 yardımcı personel görev yapıyor.
Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi'nde 2014-2015 eğitim-öğretim yılında 850'si çırak ve 250'si kalfa olmak üzere bin 100 çırak-kalfa eğitim görüyor. 22 alana ait 57 meslek dalında eğitim ve öğretime devam eden merkezden bunların yanısıra; meslek kursları, hijyen eğitimi kursları, tehlikeli ve çok tehlikeli işlere ait meslek kursları, cezaevi kursları ve İş-Kur kursları da yapılıyor.
MUSTAFA YEŞİL: ÖNEMLİ GÖREV ÜSTLENİYORUZ
Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Yeşil; kurum olarak çok önemli bir görev üstlendiklerini belirterek "Biz çırağın yetişirken hem teorik hem de pratik eğitim aynı anda almasını sağlıyoruz. Bir anlamda sanayicimizin sıkıntısını çektiği eğitimli ve yetişmiş yardımcı personeli yetiştiriyoruz" dedi.
Çıraklık ve mesleki eğitiminin toplum için oldukça önemli olduğunu söyleyen Mustafa Yeşil, "Sanayileşmenin en önemli unsurlarından biri de beceri ve iş alışkanlıklarına sahip,motivasyonu yüksek, verimli insan gücünün yetiştirilmesidir. Bu sebeple, sanayiningeliştirilmesinde bir alt yapı yatırımı olan mesleki ve teknik eğitime gerekli öneminverilmesi ve bu sistemin etkinliğinin arttırılması zorunlu bulunmaktadır" görüşünü savundu.
Günümüzde mesleki ve teknik eğitimde sadece okul sistemiyle kalifiye meslekelemanının yetiştirilmesi mümkün bulunmadığına dikkat çeken Merkez Müdürü Yeşil "Mesleki ve teknik eğitimde okulve işyerinin ortaklaşa görev, yetki ve sorumluluk alacağı bir sistem hedeflenmektedir" diyerek, çıraklık ve mesleki eğitiminin amacını şöyle açıkladı:
"Zorunlu temel eğitimini tamamlayan 15 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın, gerçek işortamında fiilen çalışmak suretiyle meslek öğrenmek istemeleri halinde teorik vepratik mesleki eğitimlerinin bir programa göre yapılmasını sağlayarak, onlarıülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü haline getirmek, çıraklık eğitiminin temel amacıdır."
KAYITLAR 1 TEMMUZ-30 EYLÜL ARASINDA
Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezi'nde yeni eğitim-öğretim yılına ait kayıtlar, 1 Temmuz ile 30 Eylül tarihlerinde yapılacak. Merkez, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim-öğretim kurumları çalışma takvimi esasında eğitime başlayacak.Merkeze, 14 yaşını doldurmuş, bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olan ve ilköğretim okulu mezunu olanların kayıtları yapılıyor.
Mesleki Eğitim Merkezi'ne kayıt yaptıran çırak öğrenciler öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı oluyor ve primleri devletimiz tarafından ödeniyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER