KONUŞMA DEĞİL, İŞ YAPMA ZAMANI

EN MALİYETLİ YATIRIMLA ULAŞTIRMADA

KONUŞMA DEĞİL, İŞ YAPMA ZAMANI

 Kahramanmaraş İl Koordinasyon Kurulu'nun 2015 yılı 3'üncü dönem toplantısı Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer''in başkanlığında yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Mustafa Hakan Güvençer: "Konuşmaktan ziyade iş yapma zamanı" dedi.

Kahramanmaraş Valiliği Fikret Kiraz Toplantı Salonu'nda yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na kurum ve bölge müdürlerinin yanı sıra ilçe kaymakamları ve ilçe belediye başkanları katıldı. Toplantı da Kahramanmaraş'ta devam eden yatırımların yanı sıra ihale aşamasında olan projeler ve başlamamış projeler değerlendirildi. Toplantı da konuşan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, konuşmasına Suruç'ta yaşanan patlama da hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. 
Kahramanmaraş'ın geleceği adına bu projelerin önemine değinen Vali Güvençer: "Kahramanmaraş'a daha iyi hizmet yapılabilmesi için, el birliği için, iş birliği için çok önem arz ediyor" dedi. Kahramanmaraş'ta yatırımın 6 milyar TL'ye ulaştığını ifa eden Güvençer, 336 projenin yatırımları oluşturduğunu dile getirdi. Güvençer şunları kaydetti:
"Bugün bir kez daha Kahramanmaraş'ın gündemini oluşturacak yatırımları konuşurken, ülkemizin gündemini dışarı da tutamıyoruz.  Suruç'ta yaşadığımız hadise hepimizi derinden üzdü. Ancak bu şanssızlık dahi olsa kendimizi bazı konularda toparlamamız, bir kez daha muhasebe yapmamız açısından bizim adımıza iyi oldu. Birinci yıl toplantımız bir yıl önceki faaliyetlerin gözden geçirilmesi, aynı zamanda da yıl içerisinde yapılacak olan yatırımların değerlendirilmesi açısında önem arz ediyor. İkinci toplantımız oldukça verimliydi.
Yaklaşık 180 milyon TL olan bir harcamayı değerlendirdik. Dördüncü toplantımız yılsonu bakiyesi anlamında çok daha verimli olacak. Şimdi üçüncü toplantıdayız. Konuşmaktan ziyade iş yapma zamanı. Bu toplantılar işlerin daha iyi yapılabilmesi, Kahramanmaraş'a daha iyi hizmet yapılabilmesi için, el birliği için, iş birliği için çok önem arz ediyor. Bu nedenle gereksiz tartışmalarla birbirimizi yormanın pek anlamı yok. Bu arada 4 kaymakam adayımızın ataması çıktı onlara da yeni görevlerinde başarılar diliyorum."
171 PROJE DEVAM EDERKEN 55 PROJE DAHA BAŞLAMADI
"İkinci dönem toplantısında ifade edilen rakamlar ile pek fark yok ama tüm yatırımları değerlendirdiğimizde Kahramanmaraş'ın yaklaşık 6 milyar TL'lik bir toplam yatırım var. İkinci dönem yaklaşık 324 projeden bahsetmiştik, bu dönem vilayete ulaşan proje sayısı 336'ya çıktı. 336 proje üzerinde kamu kurumları olarak çalışıyoruz. Bu rakamlar Büyükşehir Belediye Başkanlığı, KASKİ Genel Müdürlüğü ve 11 ilçe belediyesinin dışında olan rakamlardır. Bu yatırım parasının yarısı harcanmış durumda. Bu dönem bize 541 milyon TL tahsis edildi.
İlave eklerle bu miktar bir milyar TL'yi buluyor. Karayolları bütçesine baktığımız zaman bütçeyi yüzde 500 küsur aştığımızı görüyoruz. 336 projenin tahakkukuna baktığımızda. Bu bütçeye baktığımızda kendimizi başarılı görebiliriz. Bu rakamlar yanıltıcı rakamlardır. Elimizdeki verilere göre elimdeki notlara göre 336 genel kamu projesinden, 81'ini tamamlamışız. Bir önceki toplantıda da buna yakın bir rakam elimizdeydi. 171 proje devam ediyor. 29 proje ihale aşamasında devam ediyor. Birçoğunu takip ediyorum. 55 projemize de hiç başlanamamış.
EN MALİYETLİ YATIRIMLAR             ULAŞTIRMADA 
"Kahramanmaraş'ta proje açısından baktığımız da eğitim sektörü birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada tarım yer alıyor, üçüncü sırada enerji, proje açısından baktığımızda dördüncü sırada Ulaştırma, beşinci sırada sağlık sektörü geliyor. 6 milyar TL'li proje bedelleri bakımından baktığımızda olması gerektiği gibi Ulaştırma sektörü birinci sırada, ulaştırma sektörünün içerisinde havayolları, karayolları, demiryolları 3'ü de var. Bu üçünün içerisinden de Karayolları Bölge Müdürlüğü'müzün harcamaları birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada enerji sektörü yer alıyor. 
Sonrasında tarım, sağlık ve eğitim geliyor. Sağlık sektöründe çok önemli yatırımlar, başlamış, bitirilmiş ve devam ediyor. Sağlık sektörü, eğitim sektöründen daha üst yerde yer alıyor. Haziran ayı itibariyle maddi iyileşme de yüzde 56'lık bir tahakkuk gözüküyor. Bazı durumları ön plana koyarsak, Haziran ayı itibariyle maddi iyileşmemiz 30'un altındadır. Fiziki koşullardan dolayı reel rakamlar tutturulamadı. 
Enerji ve tarım sektöründe yılsonu itibariyle harcamalara şahit olacağız. Bu hem bir öngörü hem de bir temennidir. Projelerde emeği geçecek arkadaşları şimdiden kutluyorum. 2016 yatırım program tekliflerimizi de kamu kurumları olarak oluşturduk. 2016 yılı için merkezde yeni yatırım teklifinde bulunduk. Bunların bir bölümü 2016'da bir kısmı da bu yıl içerisinde başlayacak."
Vali Güvençer'in konuşmasının ardından yatırımcı kurum ve kuruluşların yöneticileri, geçen döneme ait çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER