BİBERİN YENİ ÜYESİ TANITILDI

4 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

 BİBERİN YENİ ÜYESİ TANITILDI

 BİBERİN YENİ ÜYESİ TANITILDI

TETA Tohumculuk firması tarafından gerçekleştirilen 4 yıllık bir çalışma sonucunda, istenilen kalitede biber veren tohum elde edildi. Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu üretilen biberlerde incelemelerde bulundu.

4 yıl önce biber tohumu üzerine çalışma yapmaya başladıklarını kaydeden TETA Tohumculuk firma Müdürü Hacı Bozok yaptığı açıklamada , 4 yıl önce çalışmaya başladıkları yeni biber tohumunda, en kaliteli biberi veren tohumu üretmeyi başardıklarını belirterek, “4 yıl boyunca tohumlardan elde ettiğimiz biberleri çiftçi ve biber fabrikası sahipleriyle inceledik. 251, 251, 252, 253 diye kodlandırdığımız dört çeşit biber tohumundan 252 kodlu tohumun en kaliteli tohum olduğuna, büyük biber fabrikası sahipleri ve çiftçilerle karar verdik” dedi.

TETA Tohumculuk firma Müdürü Hacı Bozok “252 kodlu tohumumuzdan elde ettiğimiz biberin 13-16 gram arasında ağırlığı vardır. Bunun yanında her kök bitkide ortalama 80 tane biber yetişiyor. Bu sonuçlardan yola çıktığımızda bir dönüm araziden 4-5 ton civarında üretim bekliyoruz. Biber tohumumuzun en önemli özelliğinin biri ise Kahramanmaraş’ın yerli üretim çeşitlerinden biri olmasıdır” dedi.

Üretilen biberler hakkında Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu’na da bilgi veren Bozok, 4 çeşit tohumdan elde edilen biberler arasından büyüklük, verim,ve kabuk inceliğine göre eleme yaptıklarını belirtti.

 

İL MÜDÜRÜ ÇALIŞMADAN MEMNUN KALDI

 

Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, üretilen biberler hakkında bilgi alırken, biber tarlasını gezerek incelemelerde bulundu. Emiralioğlu yaptığı incelemeler ve aldığı bilgiler doğrultusunda çalışmadan memnun kaldığını belirterek; şunları söyledi:

“Şehrimiz için önemli bir ürün olan biberle alakalı çalışmayı incelemeye geldik. Biberin Kahramanmaraş’ımızın simgelerinden biri durumunda olmasından dolayı, bu tür çalışmalar bizim için çok önemli. Hacı Bey bizlere yapılan çalışmayla alakalı bilgiler verdi. Bende tanıtımdan ve yapılan çalışmadan gayet memnun kaldım. Üretilen biberler hoşuma gitti. Ayrıca bu tür çalışmalar yerli üretime geçiş açısından da çok önemli. Bu tür çalışmaların daha çok yapılması gerekiyor” dedi.

Emiralioğlu inceleme sırasında, biberlerden bol bol görüntü aldı. TETA Tohumculuk tarafından gerçekleştirilen tanıtıma Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Müdür Yardımcısı Mehmet Kocabaş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sadık Yılmaz Güllü’nün dışında, şehir içi ve şehir dışından pek çok çiftçi ve biber fabrikası sahibi katıldı.

 

KOD 252’NİN İSMİ NE OLACAK?

 

4 çeşit tohum arasından 252 kodlu tohumda istedikleri kaliteyi ve verimi alan TETA Tohumculuk, 252 kodlu biber tohumunun ismi için iki seçenek arasında kaldı. TETA Tohumculuk Müdürü Hacı Bozok, ürettikleri biber tohumuna kendi ismi olan Hacı Bey Tohum veya Sütçü İmam isminden birini kullanacaklarını belirtti. Kod 252’nin yeni isminin ne olacağı ilerleyen günlerde belli olacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER