BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ…

KAHRAMANMARAŞ'TAKİ KARTLAR

BASIN KARTI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ…

 Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Basın Kartı Yönetmeliği'ni değiştirdi. Yeni yönetmeliğin bir bölümü 6 ay sonra yürürlüğe girecek, bir bölümü ise önceki günden itibaren yürürlüğe girdi.

Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, 25 Ağustos 2015 günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte sektör temsilcisi gazetecilerin, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen Basın Kartı sahibi olmalarını kolaylaştırıcı yenilikler getirildi. Yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltılmasından Basın Kartı Komisyonunda basın sektörü temsilinin genişletilmesine kadar çok sayıda köklü değişiklik yapıldı. Bununla birlikte; online başvuru, online mesleki çalışma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluşturulması gibi yeniliklerin hukuki zemini sağlandı.
DİKKAT ÇEKİCİ YENİLİKLER
Yönetmelikle gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı. Böylece bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki şikâyetler göz önünde bulundurularak ilgili düzenleme yapılmış oldu.
Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkânı getirildi. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkânı getirildi. Unvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak unvan ve kontenjan karmaşasına son verildi. Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda geniş temsili sağlandı.
Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı. Daha fazla sayıda uluslararası basın mensubunun ülkemizde rahatça görev yapmasının önü açıldı. TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek unvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması sona erdirildi. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu'na tabii çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı. Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.
Yönetmeliğin 17'nci maddesinin 2 ve 3'üncü fıkraları, yayımı tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
KAHRAMANMARAŞ'TAKİ KARTLAR
Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre Kahramanmaraş'ta 9'u sürekli nitelikli olmak üzere 57 gazetecinin sarı basın kartı bulunuyor. Basın kartları; basın kartı, sürekli basın kartı, serbest basın kartı ve basın şeref kartı olarak 4 türde veriliyor. 
Kahramanmaraş'ta gazetemiz sahibi Kemal Sayın ve gazetemiz sorumlu yazı işleri müdürü Akif Arslan'ın yanısıra; Abid Vanlı, Memet Yapıcı, Ali Fahri Şirikçi, Ayhan Özer, Mehmet Göçer, Ahmet Yaşar Başer ve Yılmaz Akçakale 'sürekli nitelikli' sarı basın kartı taşıyorlar. Kahramanmaraş'ta sarı basın kartı olan gazeteciler ise şunlar:
Ali Eskalen, Bekir Doğan, Gülay Doğan, Ahmet Doruk, Ömer Kösebalaban, Fatma Köse Balaban, Sırı Berk Arslan, İskender Zengin, Ersoy Sevinç, Ahmet Caner Baysal, Fatma Ulusan, Devrim Başer, Ökkeş Saatçı, Murat Sürücü, Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu, Mustafa Yüzbaşıoğlu, Resül Kömü, Fatih Eskalen, Cüneyt Beyit, Ali Bülent Özdemir, Kürşad Kerem Akçakale, Esra Akçakale, Süreyya Akçakale, Orhan Demir, Hamit Kavak, Cebrail Sarı, Arslan Deveboynu, Halit Uğur (Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürü), Sefa Nur Başer, Esra Atasayar, Mesut Tuğrul, Mehmet Ali Tatlı, Neşe Yıldızhan, Zeki Demir, Osman Altunköprü, Hayri Arzu Seviner, Aygün Göçer, Mücahit Dalkara, Niyazi Kara, İsmail Koyuncu, Ömer Kebeli, Seval Akçöp, Yavuz Nalbantbaşı, Bilal Evran, Mahmut Beyaz, Pınar Göl Gökkaya, Meliha Şeyda Akçakale, Gürhan Korkut Akçakale.  (MEMLEKET)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER