ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI ANLATILDI

TÜRKER, SU AZİZLİĞİ TOPRAK BEREKETİ TEMSİL EDER

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI ANLATILDI

 Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Kartalkaya sol Sahil Sulama Birliği Başkanlığı işbirliğinde toprak bayramı nedeniyle düzenlenen Kahramanmaraş'ta arazi toplulaştırma çalışmaları konulu toplantı yapıldı

Yaşam kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla her yıl düzenli olarak kutlanan toprak bayramı, Kartalkaya Sol Sahil Sulama Birliğinde kutlandı. Programa Vali Yardımcısı Ferhat Kurtoğlu, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Pazarcık Kaymakamı Dr. Mehmet Boztepe, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanamraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürü Hasan Gezginç ve Kartalkaya Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Mehmet Ergücen ile tarım paydaşları ve çiftçiler katıldı.
Birlik Başkanı Mehmet Ergücen konuşmasında; "Su yeryüzünde hayatın kaynağıdır. Bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmeleri için mutlak suya ihtiyaç duyarlar bitkiler türe bağlı olarak %90-95'e varan sudan oluşmaktadır. Toprakta mevcut bulunan besin elementlerinin doğal döngüsünü tamamlayabilmesi için tamamen su döngüsüne bağlıdırlar diyerek arazi toplulaştırmasının bölgeleri için önemini vurgulayarak bu çalışmanın bir an önce tamamlanması ve kapalı sistem sulamaya geçilmesi gerekir" dedi.  
Programda konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu; "Narlı ovası bizim için son derece bereketli toprakların bulunduğu önemli bir alan. 1945 yılından beri kutlanmayan toprak bayramının son yıllarda kutlanması son derece önemli çünkü toprak ve su hiçbir zaman vazgeçemeyeceğimiz çok önemli doğal kaynaklarımız" diyerek, Kahramanmaraş ilinde arazi toplulaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
Bu kapsamda Türkoğlu ve Narlı Toplulaştırma Projelerinin uygulamasının devam ettiği, Elbistan, Afşin, Ekinözü bölgelerinde 2 projenin ihale aşamasında olduğu, 4 projenin ise ihalesinin yapılması için Bakanlığa gönderildiğini söyleyen Emiralioğlu, Kahramanmaraş ilinde ortofoto kayıtlarına göre 166.000 ha toplulaştırmaya uygun arazi olduğu, Müdürlüğümüzün çalışmaları ile bu arazilerin tamamının etüt çalışmalarının en kısa sürede bitirileceğini belirtti.
Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ise; "Bugün gerçekten önemli bir günün kutlamasını yapıyoruz, çünkü su azizliği toprak bereketi temsil eder. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu toprakların ve bu suyun bereketi ile hayatımızı devam ettiririz" diyerek,  Türkiye'deki yapılan arazi toplulaştırma çalışmaları, bakanlığın bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar ile Kahramanmaraş ilinde planlanan çalışmaları anlatarak çiftçilerden gelen sorunları dinledi ve konu ile ilgili soruları yanıtladı.
(HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER