YENİ DOĞAN CANLANDIRMA PROGRAMI (NRP) EĞİTİMİ VERİLDİ

BAŞARICI, BEBEK ÖLÜMLERİ AZALDI

YENİ DOĞAN CANLANDIRMA PROGRAMI (NRP) EĞİTİMİ VERİLDİ

 Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr.Abid Başarıcı,  VerilenYeni doğan canlandırma programı (NRP) eğitimiyle toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlendiğini söyledi. 

Kahramanmaraş  Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi, Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi koordinatörlüğünde yürütülen "Yeni doğan canlandırma eğitimi tamamlandı. 24 sağlık çalışanının katıldığı ve 3 gün süren yoğun eğitim programı sonunda eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerler düzenlenen törenle  NRP sertifikaları verildi.
  Sertifika töreninde konuşan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr.Abid Başarıcı,  "Yeni Doğan Canlandırma eylemi, doğum sonrası yenidoğan bulgularının doğru değerlendirilmesi, resüsitasyon işlemlerinin uygun ve hızlı bir şekilde yapılması, asfiksiye bağlı ölümleri ve gelişebilecek nörolojik sekellerin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Hedefimiz, ilimizdeki doğum salonlarında ve Yenidoğan ünitelerinin yer aldığı yoğun bakım ve Servislerde NRP eğitimi almamış personelin olmaması yönündedir" dedi. 
VerilenYeni doğan canlandırma programı (NRP) eğitimiyle toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlendiğini belirten Başarıcı, "Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir.Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23'ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir" ifadelerini kullandı.
Başarıcı, sözlerine şöyle devam etti; "Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir.Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, 2012 yılı sonu itibariyle 1.845 uygulayıcı kursunda, 37.530 sağlık personeli (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri v.s.) eğitilmiştir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleriyle, temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için, bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir. Doğum odasındaki herkesi" hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 7,7' ye, neonatal ölüm hızı ise binde 4,6' ya düşmüştür."
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER