SU ÜRÜNLERİ GEZİSİ DÜZENLENDİ

KAHRAMANMARAŞ SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ALTERNATİF TÜRLERE HAZIRLANIYOR

SU ÜRÜNLERİ GEZİSİ DÜZENLENDİ

 KAHRAMANMARAŞ SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ALTERNATİF TÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ TEKNİK GEZİSİ DÜZENLEDİ

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş İç Su Ürünleri Yetiştirici ve Üreticileri Birliği ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü işbirliğinde düzenlenen geziye; KSÜ- Ziraat Fak. Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet ALP, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Yatırım Uzm. Yusuf KÖLELİ, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Orhan BÜLBÜL,  Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden  Su Ürünleri Mühendisi Hüseyin ÇETİN, , Kahramanmaraş İç Su Yetiştirici ve Üreticileri Birliği Başkanı ve  Fırnız Alabalık Üret. San ve Tic. Ltd. Şti’ den Mehmet ARAS, AK Kale Alabalık Üretim Paz. ve Tic. Ltd. Şti.’ den Süleyman KÖKSALAN, Göksun Su Ürünleri Üretim Paz. Ltd. Şti. ‘den Hasan Murat YATALAKOĞLU, Tekir  Alabalık Üretim Paz. ve Tic. Ltd. Şti.’ den Özkan KEKEÇ, Emte Alabalık İşletmesinden  Hacı ÖNGEL,  KM Aras Alabalık Üretim Paz. ve Tic. Ltd. Şti.’ den  Ersin ARAS, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve  Karsu Alabalık Üret. Ve Paz. Ltd. Şti.’ den  Fatih Mehmet ŞEKER,  Kahramanmaraş Ticaret Borsasından Tarık YÖRÜKOĞLU ile  teknik elemanlar katıldı.

 

KAHRAMANMARAŞ SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ALTERNATİF TÜRLERE HAZIRLANIYOR


Kahramanmaraş, Türkiye’nin en önemli su ürünleri üretim merkezlerinden birisidir. Kültür balıkçılığı sektöründe kuluçkahaneden işleme tesislerine kadar bütün süreçte yatırımlar yapılmaktadır. Şu ana kadar barajlardaki kafes ve dere ve nehir kenarlarındaki havuz tesislerinde alabalık üretimiyle adından söz ettiren ilimizde önümüzdeki yıllarda farklı türlerin de üretilebileceği bir potansiyel mevcuttur.

Sektörün ürün ve pazara bağlı risklerini azaltmak, sürdürülebilirliği sağlamak adına Ajansımız Koordinasyonunda 11-12 Nisan tarihlerinde akademisyenler, kamu kurumu, su ürünleri yetiştiricileri ve meslek kuruluşu temsilcilerinden oluşan 12 kişilik bir heyet ile Adana ve Konya illerinde bir dizi ziyaret gerçekleştirilmiştir.



Mersin Balığı ve Siyah Havyar

2006 yılından beri balıkçılık sektöründe Adana iline bağlı İmamoğlu ilçesinde faaliyete başlayan Royal Balıkçılık; 70.000 m² alan içerisinde kurulu 7.200 m² kapalı alana sahip kara tesisinde ve Seyhan Baraj Gölü’ndeki kafes sisteminde mersin balığı yetiştirmektedir.

 

 

 

 

 

Tosmur Grup bünyesinde faaliyet göstermekte olan Royal Balıkçılık; Türkiye’nin ilk mersin balığı üretim tesisidir.

Heyetimiz 12 Nisan tarihinde gezinin ilk durağı olan Adana’da öncelikle Royal Balık ve Su Ürünleri firmasının mersin balığı ve siyah havyar üretim tesisini ziyaret etmiştir.

Mersin Balığı

Tesisi gezme imkânı bulamadığımız ziyarette, firmanın çalışmaları ve ürünleri konusunda yetkililerce bilgilendirme yapılmıştır. Türk mutfağında genellikle göremediğimiz firmanın ürünleri heyete ikram edilmiştir.

İlimizde de alabalık yetiştiricilerinin son yıllarda akarsularda deneme üretimi yaptığı mersin balığı özellikle zengin pazarlara doğrudan ihracatı yapılan siyah havyarı için yetiştirilmektedir. Tatlı ve tuzlu sularda doğal olarak bulunan mersin balığının önümüzdeki dönemlerde ilimizi su ürünleri sektöründe önemli bir yere geleceği değerlendirilmektedir.

İşleme Tesisleri

   Siyah Havyar ve Alabalık Havyarı

Aynı gün Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin refakatinde Sasu Su Ürünleri firmasının işleme tesisi ziyaret edilmiştir.

Ton balığından kurbağaya kadar geniş bir yelpazede su ürünlerini işleyen firmanın işleme tesisi gezilmiş üretim süreçleri ve çalışmaları hakkında firma yetkililerinden bilgi alınmıştır.

Ziyaretimiz esnasında avcılık yöntemiyle toplanan kurbağaların işlenme süreci heyetimize tanıtılmıştır.

 

 

                          Salyangoz İşleme

Adana ilindeki son olarak Pakyürek Su Ürünleri firmasının işleme tesisi ziyaret edilmiştir. Alabalıktan salyangoza kadar birçok su ürününü, füme, konserve ve salamura şeklinde işleyerek yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunan firmada, işleme süreçleri heyetimize tanıtılmıştır. Firmayla ilimiz yetiştiricileri alabalık ve salyangoz tedariki konusunda ön görüşmeler yapmışlardır.

  Kurbağa işleme

Her iki işleme tesisinde yapmış olduğumuz ziyarette, üreticiler çok büyük makine yatırımı gerektirmeyen temizlenmiş doldurulmuş ve füme ürünler için işleme tesisi kurma konusunda bilgi ve cesaret kazanmışlardır. Bunun yanında ürettikleri alabalıkları ve bölgelerinde bulunan salyangoz ve kurbağa gibi avcılık potansiyeli bulunan ürünlerin pazarları hakkında fikir sahibi olmuşlardır.

   Ton Balığı Konservesi Üretim Hattı

 

SANAYİ TESİSLERİNDEKİ KONDENSE SICAK SULAR, BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILABİLİR

Etkinliğin ikinci gününde Konya Çumra ilçesinde bulunan Torku Şeker firmasının sera altında kapalı devre havuzlarda atık sıcak suyunu değerlendirerek Türkiye’de ilk defa üretimi gerçekleştirilen Tilapia Üretim Tesisi ziyaret edilmiş ve yetkililerden bilgi alınmıştır.

   Sera altında Tilapia üretim havuzları

    Kırmızı Sibirya Tilapiası

Dünyada en çok yetiştiriciliği yapılan türlerden birisi olan Tilapia, alabalığa göre nispeten daha sıcak sularda (22-27°C) yaşayabildiğinden; 11-17°C sıcaklığa sahip ülkemiz akarsularında ve kışın sıcaklığı düşen göl ve barajlarımızda doğal olarak bulunmamaktadır. Yetiştiriciliği için belirtilen sıcaklılara sahip koşulların oluşturulması gerekmektedir.

3 yıldır kapalı devre seralarda yaptığı çalışmalarla Tilapia yetiştirmeyi başaran Konya Şeker şu anda üretiminin tamamını Konya ilinde bulunan kendi satış mağazalarında tüketiciye sunmaktadır. İkram edilen şnitzel şeklinde kızartılmış balığı tadan heyet üyeleri,  Tilapia’ nın damak tadımıza uyduğunu ve ülkemizde kolaylıkla tüketilebileceğini ifade emişlerdir.

İlimizde bulunan termik santraller, şeker fabrikası ve diğer kondense sıcak suyu bulunan sanayi tesislerinde de Tilapia türü balığın üretilme potansiyeli üzerine görüş alışverişinde bulunulmuştur.

 

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2016, 00:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER