ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA "ZULÜM" YAŞATIYOR

ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA "ZULÜM" YAŞATIYOR

ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA

 Şehir içi toplu taşıma konusu; Kahramanmaraş'ın kanayan yaralarından biri haline geldi. Bu alandaki sorunlar, çözümsüzlüğe doğru adım adım giderken; hem yerel yöneticilerin hem meslek kuruluşlarının hem de sektörün radikal kararlar alması geciktirilmemelidir.

Diğer birçok şehirde olduğu gibi, Kahramanmaraş'ta da şehir için ulaşımda taksiler, dolmuş minibüsler, özel halk ve belediye otobüsleri kullanılıyor. Taksiciliğin, eskisi kadar rağbet görmediği ve zaten sayısı sınırlı olan taksi duraklarında esnafın 'sinek' avladığını bilmeyen yok. 5 ayrı isimle çalışan minibüsler ile yaklaşık 50 hat üzerinden çalışan halk otobüsleri ile yine bir o kadar sayıya ulaşan hatta yolcu taşıyan belediye otobüsleri var. Belediye otobüslerinin, büyükşehir statüsünden sonra ilçelere kadar çalışması da dikkat çekiyor.
Kahramanmaraş'ta toplu taşıma sağlanan minibüslerin, halk otobüslerinin ve hatta belediye otobüslerinin de çoğunluğunun modernizasyondan uzak kaldığı bir gerçektir. Şehir içi trafikte yoğunluk oluşturan minibüs, otobüs uygulaması; tüm eleştirilere rağmen daha çok uzun yıllar kent halkının ulaşımını sağlayacak.
**
Kahramanmaraş merkez ilçelerinde (Dulkadiroğlu ve Onikişubat) özellikle ilçe merkezlerinde ulaşım her yönüyle sıkıntıyı doğuruyor. 
Bakımsız, hijyenden uzak, eski model toplu taşıma araçlarının ne kadar sağlıklı olduğunu düşünmeye gerek yok. Kimi zaman insanların "Bu araçta hayvan bile taşınmaz" ifadesini kullanmaktan kendini alamadığı "uygulamanın sıkıntısı nereden doğuruyor" sorusu da cevabını arıyor. Şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş minibüsleri, halk otobüsleri, belediye otobüslerini kullananlar tek tip elbise giyme zorunluluğuna tabi tutulabilirler; yazlık-kışlık olarak… Yardımcı personel bulunduran araçların, bu personelleri de yine tek tip kıyafete tabi olabilirler. Bir farklılık, bir güzellik olur.
Buradaki sıkıntı, sürücülerin ve yardımcı personellerin giyim-kuşamı değil elbette. Herkes, istediği şekilde giyinme özgürlüğüne sahiptir. Sıkıntı, sürücünün ve yardımcı personelinin yolcuya karşı davranışlarıdır. Özellikle halk otobüslerinde 65 yaş üstü yolculara karşı takınılan anlamsız tavırlar. Hükümetin uygulamaya koyduğu 65 yaş üstünün şehir içi toplu taşımadan ücretsiz yararlanması uygulaması, aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen Kahramanmaraş'ta hala sıkıntı olmaya devam ediyor.
Zaman zaman gündeme gelen kentin kenar yerleşim bölgelerindeki duraklarda, yaşlıları gördüğü zaman durmayan halk otobüsleri; durdukları zaman ücretsiz kart gösterildiğinde takınılan tavır gerçekten yanlıştır. Ücretsiz biniş hakkına sahip olan yaşlılara karşı gösterilen saygısızlık, ücretsiz biniş hakkına sahip olan başta emniyetçiler olmak üzere bazı gruplara gösterilemiyor.  Hatta yaşlılara gösterilmeyen saygı, diğer gruplar karşısında 'yalakalığa' dönüşebiliyor. Tabi, bunları acı acı tebessümler izliyoruz. 
Dünün çocukları, bugün gençleridir. Bugünün gençleri yarının yaşlılarıdır. Yarının yaşlıları, sonraki günün belki de yokları arasındadır. Otobüse binen yaşlı kişilere saygısızlık sadece sürücüden ve yardımcı personelden gelmiyor elbette. Gencecik kızlar, erkekler yerlerinden kalkma ve büyüklerine yer verme tenezzülünde bile bulunmuyorlar. Toplum, ahlaki bir uçurumun eşiğine doğru yaklaşıyor.
**
Konumuz toplu taşımadaki, taşıma sıkıntısıdır. Bir çok şikayet konusu var:
Duraklara saatinde gelmeme, durak harici yolcu indirme ve bindirme, yaşlı bulunan duraklarda durmama, bir şekilde araca binen yaşlıya kartı alıp-verir iken takınılan tavır, aşırı sıcaklarda klimaların çalıştırılmaması, duraklarda uzun süre bekleyişler ve bu bekleyişlerin ardından bir sonraki durağa zamanında yetişmek için hızın artırılması, sert frenlerle yolcuların bir birine yakın teması, araç içinin ve dışının temizlikten yoksun kalması gibi uzayıp giden bir liste çıkarılması mümkündür.
Denetim mi? İşte bu Kahramanmaraş'ta pek te rastlamadığımız bir durumdur. Trafikçiler, zatıbatalar, belediyeciler, oda ve dernek yöneticileri son bir yıl içinde toplu taşıma araçlarına yönelik olarak kaç defa denetleme yaptılar, bu denetlemenin sonucunda kaç araca ve sürücüsüne cezai müeyyide uygulandı; bilinemiyor. Hatta, toplu taşıma ile ilgili ilk derece şikayet mercii olan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığına son bir yıl içinde kaç şikayet geldi, bunların kaç tanesi değerlendirmeye alındı; bu da bilinmiyor.
Büyükşehir olalı, yaklaşık 1,5 yıl oldu ama hala bazı konularda bir adım atılamadı. Şehir içindeki dolmuş minibüslerin halk otobüslerine dönüştürülmesi konusunda bir ilerleme sağlanamıyor ya da eski model halk otobüslerinin daha modernleri ile değiştirilmesi konusunda henüz somut bir adım yok. Bu konu kamuoyu tarafından da merakla bekleniyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER