MEMUR-SEN, FURKAN'A SAHİP ÇIKTI

HAKSIZ UYGULAMA VAR

MEMUR-SEN, FURKAN'A SAHİP ÇIKTI

 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğünün, bir konuşmasından dolayı hakkında soruşturma açtığı Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi ve Eğitim Bir-Sen Kahramanmaraş 2. Nolu (Üniversite) Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Furkan'a üyesi olduğu Memur-Sen Konfederasyonu sahip çıktı.

Memur-Sen Konfederasyonu İl Başkanı Abdulaziz Aydın; beraberinde konfederasyona bağlı sendika şube başkanları da olduğu halde bir basın toplantısı düzenledi. Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş 2 Nolu Üniversite Şubesi adına yaptığı bir konuşmanın yerel basına yansımasından sonra Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Furkan hakkında KSÜRektörlüğünün açmış olduğu soruşturmanın yasal  olmadığını dile getiren Aydın; "Sendika başkanına soruşturma açılmasının sendikal kanunlara, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve İLO sözleşmelerine aykırı olduğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Korunmasına İlişkin Sözleşmenin "İfade özgürlüğü" başlıklı 10'uncu maddesi : "Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerir" denilmektedir" dedi.
2 Haziran 2005 tarihli  Resmi Gazete'de yayımlanan 2005/14 Sayılı Başbakanlık Genelgesi'nin 7. maddesinde "Sendika ve konfederasyon il ve ilçe temsilcileri ile sendika Şubesi, sendika ve konfederasyon yöneticilerinin yürütmekte oldukları sendikal faaliyetler kapsamında, görevleri ile ilgili olmayıp doğrudan yapacakları basın açıklamaları hakkında disiplin soruşturması yapılmayacaktır"  hükmünün bulunduğunu kaydeden Memur-Sen Konfederasyonu İl Başkanı Abdulaziz Aydın; şunları söyledi:
"Sendikalar; STK oldukları gibi aynı zamanda gücünü yasalardan alan sivil denetim  örgütleridir. Bu nedenle davalar açabilir, suç duyusunda bulunabilir, idareye yazılar yazabilir, eylemler ve açıklamalar yapabilirler. Bu yetkilerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile onunla bağlantılı İLO sözleşmelerinden, 4688 Sayılı Kamu Sendikaları Kanunu'ndan ve Başbakanlık Genelgelerinden almaktadırlar. Bu husus Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. ve 11. maddelerinde açıkça yer almıştır ve  Türk Ceza Kanunu ile de korunma altındadır. 
Sendikal faaliyet gereği kanun, genelge ve sözleşmelerdeki hüküm ve dayanaklar, sendika yöneticilerinin sendikal faaliyetler kapsamında görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahip olduklarını belirtmektedir. Sendikaların almış oldukları kararlar gereğince, basın açıklaması yaptıkları durumlarda kamu makamlarının her türlü müdahalesine karşı yeterli korumadan yararlanacakları ve haklarında disiplin soruşturması yapılamayacağı ilkesi yer almaktadır.
HAKSIZ UYGULAMA VAR
KSÜ Rektörlüğünün yaptığı uygulama yasal değildir. Şube Başkanı, üyelerine yapılan haksız uygulamaları, kamu işleyişinin sevk ve idaresindeki aksaklıkları eleştirme hakkına sahiptir. Yanlış ya da yanlı işlemlerin düzeltilmesi yönündeki talep hakkı, TC Anayasası'nın 26. maddesi ile güvence altına alınmıştır.  Sendikaların her yazısının ve açıklamasının önüne engel konulması gayreti aslında bir değersayım felcine uğramışlığın da tezahürüdür. Bir paradigma hatasıdır. Meseleye ifade ve düşünce hürriyetinin önündeki engellerin kaldırılması zaviyesinden bakabilmek aslolandır. İfade hürriyeti demokratik toplumlarda, sınırları daraltıcı değil genişletici şekilde yorumlanmalıdır. Bu düşünce sistematiği kurulduğu günden itibaren Memur-Sen Konfederasyonumuzun en temel ilkelerinden birisidir.
Sayın Rektör Durmuş Deveci, Sendika Başkanımıza soruşturma açarak, bilgi - belge talep hakkının önünü kesmeyi, sendikal örgütlenmeyi frenlemeyi, üniversite yönetiminin kamu çalışanını ilgilendiren kararlarıyla ilgili sendika başkanının fikirlerini üyelerine aktarımının önüne geçmeyi, Sendika Başkanını tüm kamu çalışanları nezdinde pasifize etmeyi amaçlamıştır. Oysaki soruşturma başlatılan isim 700 e yakın üyesi ile Üniversitenin Yetkili Sendikası olan Eğitim Bir Sen'in Başkanı ve aynı zamanda kurumun paydaşıdır. Kimse kendisini kanunların verdiği bir yetkinin üstünde görmemelidir. Sendikal hakları ve faaliyetleri kısıtlamak, basın açıklamasını cezalandırmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Bizler Memur-Sen Konfederasyonu ve bağlı sendikalar olarak Şube Başkanımızın yanındayız."
Toplantıya Abdulaziz Aydın'ın yanısıra Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Hasan Furkan, Bayındır Memur-Sen Şube Başkanı Hasan Salman, Büro Memur-Sen Şube Başkanı Halil Küçükdevlet ve  yanısıra bazı şube başkanları ve şube yönetim kurulu üyeleri de katıldı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER