KAHRAMANMARAŞ SANAYİNİN BAŞKENTİ

DEVLET DESTEKLERİNDE ERİŞİMDE BAŞVURU NOKTALARI ANLATILDI

KAHRAMANMARAŞ SANAYİNİN BAŞKENTİ

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve KOSGEB tarafından organize edilen “ Devlet Desteklerinde Erişimde Başvuru Noktaları” programı KMTSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 Modaretörlüğünü Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehber ve Teftiş Kurulu Başmüfettişi Süfyan Emiroğlu’nun yaptığı programa konuşmacı olarak KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Akif Gölcü, KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürü Sadık Gözek, TUBİTAK KOBİ Ulusal İrtibat Sorumlusu Emre Yurttagül, DOĞAKA İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, TKDK İl Koordinatörü Ömer Süha Uslu, KGF Şube Müdürü Hüseyin Karakozak yaptı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Akif Gölcü, Kahramanmaraş’ın her alanda yüz akı olduğunu söyledi. Gölcü: “Kahramanmaraş; tekstilin, enerjinin, dondurma ve kırmızıbiberin, başkenti konumuyla; doğal kaynakları, gelişmiş sanayi altyapısı ve güçlü girişimcileriyle Türkiye’nin büyümedeki yüz akı olmuştur.  Bugün devletin özel sektöre ve özellikle de KOBİ’lere sunduğu destekleri konuşacağımız bu toplantının, 5 milyar dolar sanayi üretimi ile Türkiye’de sayılı sanayi kentleri arasında yer alan Kahramanmaraş’ta yapılıyor olması, kentin 2023 hedefleri ile sosyoekonomik kalkınmasını sürdürülebilir zemine yerleştirmesi bakımından önemli bir organizasyon olduğuna inanıyorum” dedi
ÖRNEK KENT
“1000’e yakın fabrika, 5 milyar dolar reel sektör yatırımı, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, 5 milyar dolar sanayi üretimi, 1 milyar dolar tarımsal üretimi, 4 milyar dolar kredi hacmi,  tekstil, enerji, metal mutfak eşyaları, kağıt gibi ana sektörlerde başardığı ihtisaslaşma, Kahramanmaraş’ın üretimde örnek kent olmasını sağlamıştır” diyen Gölcü şunları kaydetti: “Ancak bundan sonra, Kahramanmaraş sanayide dönüşümü gerçekleştirerek sektör çeşitliliğiyle, geniş ürün yelpazesiyle, geniş pazarlara açılacak ve devlet desteklerini efektif kullanarak 2023 Vizyonunu tamamlayacaktır.  Bu itibarla, devlet destekleri konusunda yoğun şekilde faaliyet gösteren kurumlarımızın bir araya gelerek özel sektör temsilcilerine bilgi aktarmaları, gerek firmalarımızın destek başvurularında uygulayacağı tekniklerin net olarak anlaşılması gerekse ortak akıl ve sinerji oluşması bakımından çok yararlı bir olacaktır”
BURASI SANAYİNİNİ BAŞKENTİ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehber ve Teftiş Kurulu Başmüfettişi Süfyan Emiroğlu, Kahramanmaraş’ın her alanda kendini geliştiren bin kent olduğunu söyledi. Sanayinin, şiirin, sanatın, kültürün başkentliğini yapan Kahramanmaraş’ın modern ülkelerle yarışır hale geldiğini belirten Emiroğlu: “Kahramanmaraş seçimini yapmış, sanayi de öne çıkan illerden biri” dedi.
ÜRETEN HERKESE DESTEK VAR
Üreten herkese devletin destek verdiğini belirten Emiroğlu şunları kaydetti: “Eğer biz çok güçlü bir ülke olmak istiyorsak, güçlü bir ekonomiye sahip olmamız lazım. 2008 yılında yaşanan krizde Avrupa tamamen çökme noktasına geldi. Avrupa’yı tek bir ülke sırtladı ve bugünlere taşıdı. Bu ülke Almanya. Almanya’da ki bu güç, kuvvet sanayisinin güçlü olmasından ileriye geliyor. Sanayi noktasında zayıf olan Yunanistan, Portekiz ve İspanya bu kriz sürecinde ciddi bir sıkıntılar çekti. Sanayi ülkeler için çok önemli. Şehirler içinde çok önemli sanayi, sanayi vergiyi getiriyor, ihracatı getiriyor. Sanayi istihdamı getiriyor, sanayici istihdam sağlıyor. Bu bakımından sanayi son derece önemli. Bu yönü ile de yapılan bu toplantı çok önemli. 5 yıl boyunca Sanayi Genel Müdürlüğü yaptım. Burada edindiğim tecrübe ise sanayici olmak zor. Şu anda bu saydığımız prametreleri yerine getiren sanayicilerimiz tebriği hak ediyor. Devlet üretimin her alanına destek veriyor. Gerekli şartlar oluştuğu takdirde her alana herşeye teşvik var. Bu teşviklerden yararlanma oranımız ise maalesef yüksek değil”
KAHRAMANMARAŞ ÜRETİM MERKEZİ
KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Sadık Gözek ise şunları kaydetti: “İşletmelere ve girişimcilere sağlanan ulusal-uluslararası destekler ve yardımlar, hem iç piyasanın büyütülmesi hem de bölgemiz girişimlerinin dış piyasalarla rekabet edebilmesi, yatırım oranının artırılmasında ve ihracatın yüksek seviyelere taşınmasında önemli bir yere sahiptir. İşletmelere yenilenme hareketlerine öncülük etmek, giderek artan küresel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri, finansal yapılarının güçlendirilmesi, kapasitelerinin artırılması ve girişimcilerin fikirlerini eyleme dönüştürmeleri çeşitli kurumlar aracılığıyla destekler sağlanmaktadır. Çeşitli alanlarda destekler sağlayan kurumlar arasında işbirliği ive koordinasyon giderek daha fazla önem arz etmektedir. Haber: Ersoy SEVİNÇ 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER