AYET-İ KERİME VE HADİS-İ ŞERİFLER IŞIGINDA; HAC İBADETİ

AYET-İ KERİME VE HADİS-İ ŞERİFLER IŞIGINDA; HAC İBADETİ

AYET-İ KERİME VE HADİS-İ ŞERİFLER IŞIGINDA; HAC İBADETİ

                          

AYET-İ KERİME VE HADİS-İ ŞERİFLER IŞIGINDA; HAC İBADETİ                                                                            İmran KILIÇ

Orada apaçık alametler, İbrahim'in makamı vardır. Ona bir yol bulabilenlere (gitmeye gücü yetenlere) Allah için Kabe'yi (ziyaret edip) haccetmek farzdır.''(Al-i İmran 97)

''Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın'' (El-Bakara 196)

''İnsanları hacca davet et ki, gerek yaya olarak ve gerekse uzak yollardan gelen çeşitli vasıtalarla sana varsınlar, böylece onlar dünyevi ve uhrevi menfaatlerini görsünler." (Hac 27-28)

''Sonra hac menasiki eda edip, adaklarını yerine getirsinler ve Kabe'yi tavaf etsinler. Kim Allah'ın hürmet (ve ahkam)ini tazim ederse, o tazim oncun için Rabbi katında(sevap bakımından) daha hayırlıdır." (Hac 29-30)

"Şüphesiz Safa ile Merve Allah'ın ala-metlerindendir. Hac ve umre yapanların' onları tavaf etmesinde bir günah yoktur."  (El Bakara 158)

"Şüphesiz, Allah size haccı farz kıldı, haccı ifa ediniz." (Müslim-Nesei)

''İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka İlah olmadığına ve Hz. Muhammed (S.A.V.)'in Allahın elçisi olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, Beytullah'ı haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak" (Buhari)

''Hac umreyi peşi peşine yapınız. Bu ikisi; körüğün demirin pasını yok ettiği gibi fakirliği ve günahları yok eder. Meb-rur (kabul olunmuş) haccın karşılığı ancak, cennettir." (Tirmizi, Nesei, İbn Mace)

''Yol bulabilmek (kişinin nefsi ile bakmakla mükellef olduğu kimseler için) yiyecek ile (kendisini götürüp getirecek) binek (vasıta bulabilmesi)dir." (B.Meram)

''Bir adam, Allahın Rasulü (S.A.V.)ne sordu: - Ya Rasullallah! Hac görevimi yerine getirmedim. Borcum da var (ne buyurursunuz?)- (önce) Borcunu öde." (M.Zevaid)

''Allah (cc) Kullarını cehennemden en çok Arefe günü azad eder. Saçları başları dağılmış, toza toprağa belenmiş halde Arafat'ta toplanıp ''Lebbeyk diye çağrışan kullarına rahmetini indirir. Ve bunlar ne istiyorlar? diye meleklere karşı onlarla öğünür." (Müslim-Nesei)

''Haccetmek isteyen kimse acele etsin, geriye bırakmasın. Çünkü (zaman geç-tikçe) ya hasta olur, ya bineği kaybolur yahut ta ihtiyaçları ortaya çıkar." (M.Ahmed)

''Kadınlar için en üstün mücahade, makbul olan hacdır." (Buhari)

''(Şartlarını taşıyanlara) Hac ömürde yalnız bir defa farzdır. Fakat kim fazla yaparsa nafile (sevabı) alır." (Sünen-i Ebu Davut)

''Kişiye hac farz olur veya kişi haccı adar da (herhangi bir sebeple) yerine getiremezse, onun yerine başkası (vekil) gidebilir." (Kütübü Sitte)

"Mescid-i Haram'da (Kabe) bir namaz kılmak, diğer mescitlerde yüz bin, benim mescidim (Mescid-i Nebevi) ve Mescid-i Aksa'da bir namaz kılmak da diğer mescitlerde bin namaz kılmaktan daha değerli mükafatlıdır." (C.Sağır)

''Kişi ihrama giriyor, telbiye duasını ya-pıyor, Kabe'yi tavaf ediyor, Arafat'ta vakfeye duruyor, Müzdelifede şeytanları (ce-meratı) taşlıyorsa, hangi maksatla (görev) oraya gitmiş olursa olsun hacı olur." (Et- Tac)

''Kabenin tavaf edilmesi, Safa ile Merve arasında sa'y (koşma) ve cemrelere taş atılması, ancak Allah'ı anmak için emre-dilmiştir.'' (Buhari)

''Zem zem, hangi niyetle içilirsi ona göre faydalı olur.''(Et- Tac)

''Vefatımdan sonra beni ziyaret eden, hayatımda iken ziyaret etmiş gibidir.'' (Buhari-Müslim)

“Kim benim mescidimde hiç kaçırmadan kırk ( vakit ) namaz kılarsa kendisine, biri ateşten kurtulma beratı, biri azabdan kurtulma beratı yazılır ve nifaktan da uzak tutulur.”                            ( Ahmed İbn Hanberl : Taberani: Sened-i Sahihle )

''Hacca ve umreye gidenler Allah'ın elçileridir. Duaları kabul olunur, günahları bağışlanır.'' (Nesei-İbn Mace)

''Her kim Kabe'ye gelir, kötü söz söylemez, günah işlemezse, anasından doğduğu günkü gibi tertemiz olarak döner'' (Müslim)

''İslam, önceki küfür izlerini; hicret ve hacda önceki günahları siler'' (M.Mesabih)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER