SANAYİ ESNAFI MAĞDUR

ESNAF, TAPU ALAMADIĞIMIZ İÇİN İŞ YERİMİZİ YAPTIRAMIYORUZ

SANAYİ ESNAFI MAĞDUR

 Kahramanmaraş’ta iki yıl önce ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için valiliğin koordinesinde, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'ne ait 477 dönümlük araziye 10 bin kişilik çadır kent kurulması kararlaştırıldı. Karar sonrası harekete geçen valilik ve AFAD yetkilileri Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi yöneticileriyle görüşmeler sonucunda, çadır kentin kooperatif arsası üzerinde bir yıl süreyle kalması koşuluyla protokol imzaladı. İmzaların atılmasının ardından hızlı bir şekilde tamamlanan çadır kente yaklaşık 17 bin mülteci yerleştirildi. Ancak, geçtiğimiz yıl haziran ayında valilik, AFAD ve kooperatif arasında imzalan protokolün süresi doldu, esnaf, valilikten arsanın boşaltılmasını istedi. Valilik ise aradan bir yıl geçmesine karşın arsayı boşaltmadı. Bunun üzerine harekete geçen kooperatif avukatları, Valilik ve AFAD’a noter aracılığıyla ihtarname gönderdi.

Kooperatife ait genişleme alanı üzerine kurulan çadır kent nedeniyle kura çekimi yapılamadığı için tapularını alamadıklarını söyleyen esnaflar, sanayi sitesinde kiraların üç kat arttığını dile getirdi. Bu durumun kendilerini mağdur ettiğini ifade eden esnaf, çadır kentin kaldırılmasını, tapuların verilmesini istiyor.
“TAPU ALAMADIĞIMIZ İÇİN İŞ YERİMİZİ YAPTIRAMIYORUZ”
Sanayi esnaflarından Abdulkadir Fişekçi, arasa üzerinde istimlak işlemlerinin bittiğini ancak çadır kent nedeniyle tapularını alamadıklarını belirtti. Kirada oturduğunu belirten Fişekçi, “Çadırkent’in burada bulanan esnaflara çok büyük sıkıntı açtığından eminiz. Ben kirada oturuyorum, benim yıllık vergim var, bunu ödüyorum. Bu yerlerimize tapu alamadığımız için iş yerimizi yaptıramıyoruz. Bir an önce parselasyon yapılarak tapularımızın verilmesini istiyoruz, bir an önce bu çadırkent sorununun çözülmesini istiyoruz. Devletin hazine malları var, orada Suriyelilere yer göstermeleri lazım.” dedi.
“MUHATAP BULAMIYORUZ”
Esnaflardan Mehmet Fatih Karpuz ise muhatap bulamadıklarından yakındı. Çadır kentin kaldırılması için yapılan girişimlerden bir sonuç elde edilmediğini kaydeden Karpuz şöyle konuştu: “2014 yılı içerisinde kooperatifin yaptığı genel kurulda 350 iş yerinin sanayi bakanlığınca kredili şekilde yapılacağı söylendi. İhaleye 2014 yılı içinde çıkılacaktı, 2018 yılına kadar da düzenli iş yeri teslim edilecekti. Ama bu yılın 10. ayı geldi, ihale aşamasına halen gelinemedi. Arsa üzerine çadır kent kurulması nedeniyle parselasyon ve imar işlemleri bitmedi. Bu nedenle söz konusu arsa valiliğin mi belediyenin mi sorumluluğunda onu da bilmiyoruz. Bu arsa Valilik mi? AFAD mı? Başbakanlık mı? kimin sorumluluğundaysa bir an önce işlemlerin bitmesi, bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.”
Haber: Ersoy SEVİNÇ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER