03-09 KASIM ORGAN BAĞIŞ HAFTASI ETKİNLİĞİ

Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.

 03-09 KASIM ORGAN BAĞIŞ HAFTASI ETKİNLİĞİ
 03-09 KASIM ORGAN BAĞIŞ HAFTASI ETKİNLİĞİ

İlimizde organ bağış sayısını arttırmak ve halkımızda organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Piazza AVM’de iki gün devam edecek olan “Organ Bağış Standı” kuruldu.  Bilindiği üzere organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, son dönemde organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.

Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.

Bu bağlamda, Piazza AVM’de açılan  Organ Bağış Standına Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, Kahramanmaraş Defterdar V. Ali Osman Bilgili, Bilim ,Sanayi  ve Teknoloji Müdürü Nesih Tanrıverdi,Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, , Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Semih Yancar, Organ Bağış Koordinatörü Dr. M. Ali Düzkale, Sağlık Müdürlüğü çalışanları ve halkımız katıldı.

Konuyla ilgili Piazza AVM Organ Bağış Standında bir konuşma yapan Kahramanmaraş il Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun şunları söyledi.   

            “İlimizde organ bağış sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü  tarafından 03-04 Kasım 2016 tarihlerinde PİAZZA AVM’deki iki gün devam edecek olan “ Organ Bağış Standı” kurulmuştur. Bilindiği üzere Organ bağışı ve  Organ nakil sayılarının yetersizliği, son dönemde organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi, iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakil sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.

            Ülkemizde her geçen gün organ nakli hizmetlerinde gelişmeler kaydedilmekle birlikte nakil seviyelerinde hedeflenen seviyeye ulaşılmamıştır. Bunun en önemli nedenlerinden birisi organ bağışının yetersiz oluşudur. 24.10.2016  tarihi itibariyle ilimizde 810 Kronik Böbrek Yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar, böbrek hastaları kadar şanslı değillerdir; uygun organ bulunmadığı takdirde kısa süre içerisinde yaşamlarını kaybetmektedirler. Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü olarak  Organ bağış haftasında,  haklı bilinçlendirmek adına Okullarda çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarda eğitim toplantıları düzenlemekte olup, halkın yoğun olarak bulunduğu cadde, park alışveriş merkezlerinde broşür dağıtıp, organ bağış stantları açmaktadır. Daha geniş kitlelere ulaşmak için basın yayın organları aracılığı ile Organ ve Doku bağışı konusunda hazırlanan video ve sunumlarla da bilinci artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır.

            Halkımız organ bağışlarını, İl Sağlık Müdürlükleri, tüm özel ve kamu hastanelerinde, Üniversitelerde, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerindeki organ bağış birimlerinde yapabilmektedirler.

 Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Bırakacağınız en güzel miras, hayatta iken yapacağınız Organ Bağışıdır. “ diyen Sağlık Müdürü Dr. Coşkun, özverili çalışmalarından dolayı tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

 

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2016, 23:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER