VERGİYİ EN DÜŞÜK ÖDEYENLER ÜLKELER ARASINDAYIZ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Vergi yükü açısından en düşük 6. ülke konumundayız. Aslında algılandığı gibi Türkiye'deki vergi yükü o kadar yüksek değil'' dedi

VERGİYİ EN DÜŞÜK ÖDEYENLER ÜLKELER ARASINDAYIZ

Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı, Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası, Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen ''Vergi Rekortmenleri Ödülleri'' töreni, Kahramanmaraş Ramada Hotel'de gerçekleştirildi. 

Şimşek, törendeki konuşmasında, vergi ödeyerek ödül almaya hak kazanan ''kahraman'' mükellefleri kutladı. Kahramanmaraş'ın son yıllarda ''Anadolu kaplanı'' olarak çok dinamik hızla geliştiğini ve ülkemizin yükselişine önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayan Şimşek, Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Savaşı'nda da bu iradeyi gösterdiğini ve İstiklal Madalyası sahibi tek il olduğunu ifade etti. 
Kentin 2002 yılında 110 milyon dolar olan ihracatının 712 milyon dolara ulaştığına işaret eden Şimşek, şunları söyledi: ''İnanıyorum ki, yakında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan illerimizden birisi konumuna gelecek. Son yıllardaki performansı Türkiye'nin güçlü performansına oranla çok daha iyi. Geçen yıl 850'den fazla yeni şirket kurulmuş. Büyük bir dinamizm var. Vergi gelirlerinde de son yıllarda büyük mesafe kat edilmiş. Kahramanmaraş'ta 2002 yılında 146 milyon lira vergi geliri elde edilirken, geçtiğimiz sene 656 milyon liraya çıkmış.'' 

 

Bakan Şimşek, vergiye konu ekonomik faaliyeti ortaya çıkartan sanayicilerin büyük bir saygıyı hak ettiğini belirterek, şöyle konuştu: ''Tabii ki, 75 milyonun hakkı olan vergiyi toplayacağız. Ama bizim bütün amacımız; istihdamı desteklemek, üretimi desteklemek, ihracatı desteklemek, yüksek katma değeri desteklemek ve buradaki iş adamlarımızın önünü açmaktır. Ben her zaman üst düzey maliye bürokratlarımıza şunu söylüyorum; bizim varlık sebebimiz budur. Biz, sizin önünüzü açmakla mükellefiyiz. O nedenle gerek mevzuatımızın basitleştirilmesi gerek mevzuattaki gri alanların sıfırlanması konularında gereken hassasiyeti gösteriyoruz.'' 

''Türkiye'de vergiler yüksek'' algısı olduğunu, bu algıyı besleyen birkaç tane doğru gözlem de olduğunu, ama bunun genel itibariyle doğru mu, yanlış mı olduğuna bakmak gerektiğini ifade eden Şimşek, 2010 yılında OECD'de 34 tane ülke olduğunu ve ortalama vergi yükünün yüzde 34 civarında olduğunu, Türkiye'de vergi yükünün ise yüzde 26 olduğunu bildirdi. 
 Şimşek, ''Vergi yükü açısından en düşük 6. ülke konumundayız. Aslında algılandığı gibi Türkiye'deki vergi yükü o kadar yüksek değil'' dedi. 
Gelir ve kazançlar üzerindeki vergi bakımından da OECD ülkelerinin ortalamasının yarısı kadar vergi yükümüz olduğunu belirten Şimşek, dolaylı vergiler konusunda sorun olduğunu ve bu oranın OECD ortalamasının biraz üzerinde olduğunu, zaten ''vergiler yüksek'' algısının buradan kaynaklandığını kaydetti. 
Dolaylı vergilerin toplam vergilere oranının yüzde 47,9 olduğunu bildiren Şimşek, ''Sorun şurada; bizim toplam vergi yükü yüksek olmadığına göre o zaman doğrudan vergi yükümüz düşük. Bizim önümüzdeki döneme ilişkin en büyük hedefimiz vergi tabanını genişletmek, vergiyi tabana yaymak, vergi oranlarını artırmadan vergi gelirlerini artırmak, daha çok kişiden daha makul düzeyde vergi toplamamız'' şeklinde konuştu. 

Kahramanmaraş 2010 yılı vergi rekortmenlerine seslenerek, ''Plaketlere bakınca şunu hatırlayın; bu ülkede yapılan her güzel şey bizim sevap hanemizi yazılıyor'' diyen Bakan Şimşek, daha sonra, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi rekortmenleri listesinde ilk 10'a girenleri plaketlerini sundu. 
     















YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER