TÜRKİYE'DE 1. SIRADAYIZ

HASTA MEMNUNİYETİNDE İYİ YOLDAYIZ

TÜRKİYE'DE 1. SIRADAYIZ

 Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hasta memnuniyetini artırıcı çalışmaların  2014 yılında da devam ettiği belirtilerek, 2013 yılında hasta memnuniyeti oranı  %74,7 iken bu oran 2014 yılında 85.8 ile büyük şehirler arasında birinci sırada yer aldığı açıklandı. 

Kahramanmaraş Valiliği'nin  Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nin yaptığı çalışmalarla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: 
Türkiye İstatistik Kurumunun 2013 yılında yaptığı sağlık hizmetlerinden memnuniyet anketinde Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı %74,7 iken bu oran hasta memnuniyetini artırmaya yönelik ilimiz genelinde yapılan çalışmalar ve iyileştirmeler sonucu hasta memnuniyet oranı yükseltilmiş böylece Türkiye ortalamasının üzerine çıkılarak 85.8 ile büyük şehirler arasında birinci sırada yer almıştır.
663 Sayılı KHK ile yürürlüğe giren verimlilik karne modeli ile Hastaneler; Tıbbi, İdari,  Mali, Kalite, Hasta çalışan güveliği, Eğitim kriterleri ve Gözlem çerçevesinde Kurumca belirlenen usul ve esaslara göre altı aylık ve bir yıllık sürelerle değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Yapılan bu değerlendirmelerle Hastane Birliklerinin ve yöneticilerinin kaynak kullanımı, hizmet sunumu, etkinliği, performansı ve verimliliği ölçülmektedir.
Birliğimiz gayretli ve sistemli çalışmanın sonucu olarak 2014 yılı Haziran ayı sonunda verilen Ara Karnede Türkiye Birincisi oldu. 2 Kasım 2012 de Geçici karnede 625 puan ile C başarı grubunda bulunan Birliğimiz;  2012 Başlangıç karnesinde 781 puanla B grubuna, 2013 İlk karnede ise trendini yükselterek 925 puanla A grubuna yükselmiştir. 2014 Ara karne hesaplamalarında ise Türkiye genelinde 88 Birlik içerisinde 965 Puanla birinci sırada yer almıştır.
2012 Kasım ayı itibariyle ilimiz genelindeki yoğun bakım yatak sayısı 74 iken bu sayı %120 oranında artırılarak 163'e ulaşmıştır. Böylece Bakanlığımızca belirlenen 2023 hedefleri içerisinde ilimizin yıllık yoğun bakım yatağı ihtiyacı planlamalarında hedef yakalanmıştır. Bu sayede yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastaların tedavisi ilimizde karşılanarak diğer illere sevki engellenmiştir. 
Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında 8 yatak kapasiteli anne ve gebe otellerimiz hizmete açılmıştır. Anne ve gebe otellerimizde, ulaşım sorunu olan ve zorlu kış koşullarında doğum için hastaneye ulaşamayacak riskli gebelik geçiren anne adayları ile doğum yaptıktan sonra kuvöz ihtiyacı veya çeşitli sebeplerle bebeklerinden ayrı kalan annelerimiz kalacaklardır. Anne ve gebelerimizin en iyi şartlarda konaklayabilmesi sadece bebeklerini düşünmeleri için her türlü konfor düşünülmüş odalar duvar kağıdı ile kaplanmış, yatak,  elbise dolabı, komedin, TV, gibi standart eşyaların yanında saç kurutma makinası, duş jeli, duş lifi, şampuan, havlu, wi-fi gibi düzenlemeler yapılmıştır.
Evde sağlık hizmetlerinde ciddi artışlar sağlanmış hedef nüfusun üzerinde bir hasta sayısına ulaşılmıştır. İl nüfusuna göre 2014 yılında ulaşılması gereken hedef nüfus  2151 iken bu sayısı aşılmış olup Kamu Hastaneleri Birliği olarak 2836 hastaya sayısına ulaşılmıştır. Evde sağlık hizmetlerinin kurulmasından bugüne kadar toplam 7657 hastaya evde hizmet verilmiştir. Evde sağlığa ihtiyaç duyan hastalarımız hastanemizden taburcu olmadan belirlenmekte hasta evde sağlık ekiplerine bildirilerek ziyaret programına alınmaktadır. Bu sayede 2014 yılında 17.034 ziyaret gerçekleşmiştir.
Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde bulunan Anjio birimimiz 7 gün 24 saat hizmet vermekte ve aylık ortalama 400 hastaya bakılmaktadır. Hasta yoğunluğu nedeniyle İkinci anjio biriminin kurulması planlanmıştır. İkinci anjio cihazı kurulmuş olup 2015 yılı şubat ayı içerisinde halkımızın hizmetine sunulacaktır. 
İlimizde radyoterapi merkezi bulunmadığından hasta ve yakınları il dışına gitmektedirler. 2015 yılında Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde Radyoterapi Merkezi kurulacak olup radyoterapi hizmet alımı ihalesi 27.01.2015 tarihinde yapılacaktır. Radyoterapi merkezinin kurulması ile ilimizde sağlık hizmetlerindeki büyük bir eksiklik giderilmiş olacaktır.
Hastaneler bayan personellerin yoğun olarak çalıştığı alanlardır. Bayan personellerin en önemli problemlerinden biri çocuklarının kreş ihtiyacıdır.  Hastanemizde hizmet vermekte olan tüm personeller için kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmeye başlanılmıştır. Necip Fazıl şehir hastanesi ana binada hizmete açılan kreş 100 öğrenci kapasiteli olup bu gün itibariyle 2 ayrı sınıf ve 28 kayıtlı öğrencimiz bulunmaktadır. 
Kahramanmaraş merkezde bugüne kadar kamu hastanelerinde taş kırma cihazı (ESWL) bulunmamaktaydı. 1 Şubat itibari ile halkımız bu hizmeti Necip Fazıl Şehir Hastanesinden alabilecekler. Hastanemiz ana hizmet binası bünyesindeki Nükleer Tıp Merkezimizde mevcut bulunan Gama Kameraya ek olarak 2. Gama Kamera alınarak halkımıza hizmet vermeye başlamıştır.
Necip Fazıl Şehir Hastanesi, 2014 yılında beyin ölümü bildiriminde bölgede tüm hastaneler içinde 23 beyin ölümü tespiti ve 6 donörden 17 organ alınarak bölgede birinci olarak organ bağışı konusunda ilimizde büyük bir başarı elde etmiştir."
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER