TÜRKİYE İRAN TERCİHLİ TİCARET SEMİNERİ

400 YILLIK BİR TARİHİMİZ VAR

TÜRKİYE İRAN TERCİHLİ TİCARET SEMİNERİ

 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) "Türkiye- İran Tercihli Ticaret Anlaşması Semineri" düzenlendi.

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı, KMTSO toplantı salonunda düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye ile İran arasındaki ihracatın önemine dikkat çekti. İran'a ticaret anlamındaki ilişkileri doğru ve yanlışlar üzerinde ele alan Kökosmanlı, ticaretin doğru ilerlemesiyle iyi iş yanlış ilerlemesiyle sıkıntıların çıkabileceğini kaydetti.İran'a uygulanan ambargonun kalmasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kökosmanlı, şunları kaydetti:
"Benim anlatmak istediğim şu, İran'a ambargo kalkar veya kalkmaz, buna adapte olmayın. İran'a ambargo kalkarsa önümüzdeki 3 yıl boyunca dünya olarak Çin'i konuşmayacağız. Eğer ambargo kalkarsa dünya 3 yıl boyunca İran'ı konuşur. Ambargo kalkarsa İran piyasası patlayacak ve rekabet artacak. Türkiye, İran'a her şey satar. Kahramanmaraş'tan İran'a tekstil sektöründe büyük bir pay sahibi olabilir. Metal mutfak eşyaları ve mobilya sektörlerinde büyük bir potansiyel var. Otel tefrişatından temizlik maddelerine kadar birçok sektör için burası büyük bir pazar."
400 YILLIK BİR TARİHİMİZ VAR
Seminerde bir konuşma yapan KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Bayazıt, Kahramanmaraş'ın İran'a yılda 7 milyon dolarlık ihracat yaptığını kaydetti. 
İran ile yaklaşık 400 yıldan bu yana dostane ilişkilerimizin bulunduğuna değinen Bayazıt, "İran, 400 yıla yakın süredir değişmeyen 560 km'lik bir sınırı paylaştığımız önemli bir komşumuzdur. İran ile ikili ilişkilerimiz içişlerine karışmama, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkeleri zemininde geliştirilmekte ve genel olarak istikrarlı bir yükseliş çizgisi izlemektedir. Özellikle, gerek ikili ilişkilerimizin her veçhesinde, gerek bölgesel konularda daha da ilerletilmesi yönünde çaba gösterilmektedir" 
Türkiye'nin İran ile 2010 yılında 10,6 milyar dolar olan ticaret hacmi olduğuna değinen Beyazıt şöyle konuştu: 
"2012 yılında 20 milyar doları aşarak 21,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ancak, batı ülkelerinin İran'a uyguladıkları ambargo sonrasında, 2013 ve 2014 yıllarında ticaret hacmimiz 14 milyar dolar seviyelerine gerilemiştir. Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2014-2015 döneminde hedef ülkelerden birisi olarak belirlenen İran'dan, doğal gaz ithalatımızdan dolayı, son yıllarda Türkiye aleyhine seyreden dış ticaret dengesi, 2013, 2014 yıllarında 6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmiştir. 2012 yılında, Kahramanmaraş'ın İran ile ticaret hacmi 20,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, 2014 yılında 2012'ye göre %32 oranında artış göstermiş ve 27,2 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. İran'a yaptığımız ihracatımız 2012 yılında 2,1 milyon dolar seviyesindeyken, 2014 yılında hızlı bir yükselişle 7,1 milyon dolar seviyelerine ulaşmıştır. 
İran ve Birleşmiş Milletler 5+1 ülkelerinin varmış olduğu mutabakata göre 30 Haziran'da nihai anlaşmayla birlikte İran'a ambargonun kaldırılması ön görülmektedir. 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması ile birlikte, 2016 yılında Türkiye'nin İran'a yapacağı ihracatın 4 ila 6 milyar dolar arasında artış göstereceğini öngörüyor, Odamız üyelerinin bu artıştan maksimum düzeyde faydalanmaları gerektiğini düşünüyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER