TÜNELLER, ELBİSTAN'I KISALTMIYOR MU?

ELBİSTAN İLE MESAFE NASIL KISALACAK?

TÜNELLER,  ELBİSTAN'I  KISALTMIYOR MU?

 Kahramanmaraş'ta bitmek bilmeyen bir sevda olarak nitelendirilen ve son zamanlarda sosyal medya üzerinden 'Sevdamız Göksun Yolu Gibi Olsun' esprileri yapılan Kahramanmaraş-Göksun Yolu üzerindeki tüneller ve köprüyollarla yeniden yapılandırılan kısaltılmış yol, beraberinde bir takım sorunları da getiriyor.

Hali hazırda 90 kilometre olan Kahramanmaraş-Göksun arasındaki mesafe, yakında hizmete açılacak olan tüneller ve köprüyollarla birlikte yaklaşık 72 kilometreye düşecek. Yani, Kahramanmaraş ile Göksun arası 18 kilometre civarında bir kısalmayı yaşayacak. Bu yolun önemi Kahramanmaraş için çok üst düzeyde olmasına ve bitirilemediği veya yapılamadığı için hükümetler sürekli eleştirilmesine rağmen, yolun açılmasına az bir zaman kala büyük bir sıkıntı daha ortaya çıktı. Defalarca güzergah değiştirilen ve artık bitirilmesine az bir süre kalan yol, Kahramanmaraş'ın başta Göksun ilçesi olmak üzere Kayseri, Ankara, Eskişehir, Bolu, İstanbul, Amasya, Samsun illerini Kahramanmaraş'a yakınlaştıracak.
Ancak bu yol tamamlanarak hizmete açıldığında Kahramanmaraş'ta merkez ile bir türlü sağlıklı bir ilişki kuramayan Elbistan için il merkezi yakınlaşmayacak. Göksun merkezi ile Kahramanmaraş'ı 18 kilometre kısaltacak olan yol, Elbistan'ı Kahramanmaraş'a yakınlaştırmayacak.. Çünkü tünelleri kullanarak Elbistan'a gidecek olanlar, bu yolun Göksun Merkezi'ne çıkması ile birlikte gittikleri mesafeyi azaltamayacaklar.
ELBİSTAN İLE MESAFE NASIL KISALACAK?
Afşin, Ekinözü, Elbistan ve Nurhak'a gidenler için mesafenin kısalmaması, bu ilçelerle olan ilişkiler konusunu geliştirmeyecek. Çünkü bu güzergâhtaki ilçeler içerisinde Göksun ile olan 18 kilometrelik kısalma, diğer ilçeler için söz konusu olmayacak.
Aslanbey Çiftliği Mahallesi'nden çıkan tüneller, gerisin geriye Göksun İlçe Merkezine dönüyor. Yani Aslanbey Çiftliği Mahallesinden çıkan tünellerin bulunduğu yol, D825'e (Kayseri-Kahramanmaraş Yolu) bağlanıyor. Bu yolu kullanarak Afşin-Elbistan istikametine gitmek isteyenler de şu andaki mevcut konumla birlikte aynı yolu takip ederek tünel çıkışından sonra D825'i takip ederek, Göksun İlçe Merkezi'ne geçecekler. Oysa tünel çıkışından sonra D330'e (Göksun-Elbistan Yolu) yapılacak olan bir çatal bağlantı yolu, Afşin istikametine gidenlerin yolunu 16 kilometre kısaltacak.
Yıllardır Kahramanmaraş'tan Andırın'a gitmek isteyenlerin yaşadığı sıkıntının bir benzeri burada da yaşanacak. Bilindiği gibi Kahramanmaraş'tan Andırın'a gitmek isteyenler, Kayseri Yolu'nu kullanıyor ve yaklaşık 20 kilometre gittikten sonra adeta gerisin geriye dönerek Yenicekale Yolu'na giriyorlar. Oysa Üngüt çıkışından itibaren yapılacak bir köprüyol ile Andırın Yolu bağlantısı sağlanacak ve böylece Andırın'a gidenler daha kısa mesafe gidecekler. Ancak, duyarsızlık bu konuyu bir türlü çözmüyor.
Andırınlıların yaşadığı bu sıkıntı, Göksun Tünelleri'nin açılması ile birlikte kuzey ilçeler için de gündeme geliyor. Yapılacak yol tadilatı ile Afşin, Elbistan ve diğer kuzey ilçeler 16 kilometre daha az seyahat edilerek ulaşılması mümkünken, Andırın yol sıkıntısının yaşanması da ayrı bir siyasi basiretsizlik olarak dikkati çekiyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER