TKDK ÇALIŞTAY DÜZENLEDİ

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİYLE PROTOKOL İMZALANDI

TKDK ÇALIŞTAY DÜZENLEDİ

 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), yatırımcıların finans sorununa çözüm getirmesi amacıyla, protokol imzaladığı bankaların yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifleriyle (TKK) de protokol imzaladı.

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü yetkilileri ile Tarım Kredi Kooperatifleri bölge temsilcileri iki kurum arasında imzalanan protokol gereği, Kahramanmaraş'ın hayvancılık, gıda, tarım ve IPARD programı tarafından desteklenen tüm sektörlerine uygulamada nasıl destekler sağlanabileceği konusunu ortak bir çalıştay düzenleyerek, yapılması planlanan faaliyetlerin hazırlıklarına başladılar. 
TKDK İl Koordinatörlüğü büyük salonunda yapılan toplantıya TKKB Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, müdür yardımcısı Raif Atayık ve Kahramanmaraş ili kooperatif temsilcileri, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan ile birim amirleri katıldı. Toplantıda tanışmanın ardından TKDK İl Koordinatörü Ceyhan, tarafından TKDK iş ve işlemleri hakkında genel bilgi verilmiş, ardından Başvuru Kabul Uzmanı Murat Akgöz tarafından IPARD programı kapsamında desteklenen yatırım konuları ve yatırım konuları ile ilgili spesifik uygunluk bilgileri, uygun harcama kalemleri, hibe oranları gibi konularda sunum yapıldı.
Ahmet Cemil Ceyhan, AB Komisyonu tarafından 27 Ocak 2015 tarihinde imzalanan IPARD II programında IPARD I programında desteklenen mevcut sektörlerin desteklenmeye devam edeceğini belirterek; "Mevcut sektörlerde bir takım değişiklikler olmuştur. IPARD I'den farklı olarak tarımsal işletmelere destek kapsamında, manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği destek programına eklendi. Mevcut sektörlere ek olarak Kırsal Altyapı hizmetleri, Yenilenebilir Enerji, Makine parkları ve mantar yetiştiriciliğinin de hibe kapsamında olan sektörlere ilave edildi" dedi. Teknik bilgi alışverişi sırasında İl Koordinatörü tarafından Kahramanmaraş'ta hibe desteği alan yatırımcılara ait tesislerle ilgili bilgilerin ve tesislere ait görsellerin olduğu bir sunum daha yapılarak çalıştaya devam edildi.
Çalıştayda görüşülen konularda TKKB Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy " İki kurum arasında imzalanan protokol ile hem başvuru aşamasında (Kredi Niyet Mektubu) hem de sözleşme sonrasında Tarım Kredi Kooperatifleri yatırımcılarımıza kredi kullandırabileceğini belirtti. Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerinin Ziraat Bankası gibi sübvansiyonlu kredi kullandırma yetkisinden TKDK'ya başvuru yapacak yatırımcılar da faydalanabileceklerdir. Yatırımın tamamlanması sonrasında işletmenin faaliyete geçmek için gerekli olan tarımsal girdiler de Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından peşin veya kredili olarak karşılanacaktır." dedi. 
Çalıştay da son olarak Kurumumuz ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin IPARD programı hakkında bilgilendirme ve eğitim programları düzenlenmesi için kurumlar arası iş birliğini arttırmaya yönelik yapılması gereken hususlar görüşüldü. 
(HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER