TKDK 1. BAŞVURU ÇAĞRI İLANINA ÇIKTI

TKDK 42 İLDE 228 MİLYON AVROYU AŞAN HİBE DESTEĞİ VERECEK

 TKDK 1. BAŞVURU ÇAĞRI İLANINA ÇIKTI













TKDK 1. BAŞVURU ÇAĞRI İLANINA ÇIKTI

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 18 ARALIK 2015 tarihinde Birinci Başvuru İlanına çıktığını ilan etti. 1. Başvuru Çağrı İlanı, Kırsal Kalkınma (IPARD II) Programı kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgilidir.

 

1. Başvuru Çağrı İlanı İle TKDK 42 İlde 228 Milyon Avroyu Aşan Hibe Desteği Verecek

 

TKDK web sitesinden yaptığı açıklamada Türkiye genelinde 42 ilde 3 öncelik ekseni altında 16 değişik alanda 228 Milyon Avroyu aşan miktarda  hibe verileceği açıklandı. Avrupa Komisyonu tarafından 27 Ocak 2015 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD II) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedefleyerek, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlıyor.

 

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Fonları bu çağrı döneminde, aşağıda yer alan öncelik eksenlerine yönelik olarak aşağıdaki 3 başlıkta kullandırılacak.

 

Öncelik Ekseni 1: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar,

Öncelik Ekseni 2: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar

Öncelik Ekseni 3: Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme

 

PROGRAMIN KAYNAĞI

 

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş-finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonu. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılıyor. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.

 

 

 

BAŞVURU TARİHLERİ

 

Başvurular Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlarda 25.01.2016 tarihinden itibaren, TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 26.02.2016 tarihine kadar kabul edilecektir.

Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlarda 29.02.2016 tarihinden itibaren, TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 25.03.2016 tarihine kadar kabul edilecektir.

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirmeye yönelik yatırımlarda 28.03.2016 tarihinden itibaren, TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 22.04.2016 tarihine kadar kabul edilecektir. Bu çağrı dönemi için son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

 

 

YATIRIM SÜRELERİ

 

Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri maksimum 9 (dokuz) ay olarak planlanmalıdır. Taksitlendirmenin nasıl yapılacağı ile ilgili Başvuru Çağrı Rehberinde  yer almaktadır.

 

BAŞVURULAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

 

IPARD Programının güncel hali, Bakanlığımız (www.tarim.gov.tr) ve TKDK internet adreslerinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilmelidir. Başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri(versiyon 1.0) TKDK resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebiliyor. Ayrıca, bu başvuru çağrı döneminde Kurumumuz tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, Kurumumuzun resmi internet adresinden www.tkdk.gov.tr takip edilmelidir.

 

TKDK Tarafından Hibe Desteği Verilen Alanlar

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından hibe desteği verilen yatırım başlıkları şunlar;

 

Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,

Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,

Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,

Yumurta Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,

Süt ve süt ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Pazarlanması,

Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri,

Kırsal Turizm ve rekreasyon faaliyetleri,

Su Ürünleri Yetiştiriciliği,

Makine Parkları,

Yenilenebilir Enerji Yatırımları.

 

Yatırımlar KDV ve Gelir Vergisinden Muaf Tutuluyor

 

TKDK, bahsi geçen yatırım alanlarında gerçekleştirilen yatırımlara % 50 ile % 70 arasında hibe desteği veriyor. Yapılan harcamalar KDV’den ve alınan hibeler ise gelir vergisinden muaf tutuluyor.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER