banner693

SEVGİLİ ŞEHİTLERİMİZ

SEVGİLİ ŞEHİTLERİMİZ SLOGANIYLA ÇOK ANLAMLI BİR ZİYARET ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

SEVGİLİ ŞEHİTLERİMİZ












SEVGİLİ ŞEHİTLERİMİZ

Kahramanmaraş Tarih Ve Kültür Platformu, 14 Şubat Sevgililer Gününde Sevgili Şehitlerimiz Sloganıyla Çok Anlamlı Bir Ziyaret Etkinliği Düzenledi.

 Platform Üyeleri'nin ilk ziyaretini Kahramanmaraş-Kayseri Karayolunun 42. kilometresinde bulunan 121 Yıl Önce Ermenilerce şehit edilen Binbaşı Hacı Mehmet Bey Anıtı oldu, daha sonra Kirazlıdere Mevkiinde Ermeniler tarafından pusuya düşürülerek şehit edilen 6 Şehit Er için yapılan anıt mezarlığına doğru yola çıktı.

Ziyaretin devamında ise Grup Merkez 12 Şubat İlçesine bağlı Süleymanlı  Mahallesinde bulunulan şehit Binbaşı Süleyman Bey’inde bulunduğu Süleymanlı Şehitliğine doğru yola koyuldu.

Süleymanlı Şehitliği’nde Kahramanmaraş Tarih ve Kültür Platformu Basın Sözcüsü  Doç. Dr. Kürşat Oğuz Yaykaşlı basın açıklamasında bulundu.

Yaykaşlı ”Sözlerimize başlamadan önce hepinizi Allah’ın selamı ile başlayıp, Kelamların en güzeli besmele ile başlamak istiyorum.

Kahramanmaraş Tarih ve Kültür Platformu Olarak, 1 Ocak 2016 tarihinde çıktığımız bu yolda ilk etkinliğimizi Süleymanlı Şehitliğinde yapmaktayız. Bu kısa zaman diliminde yapılanmamızı tamamlamış olup 15 STK platformumuzun çatısı altına girmiştir. Ayrıca platformumuz bünyesinde tarih edebiyat el sanatları gibi 10 farklı konuda birimler oluşturulmuştur.

Misyonumuz Kahramanmaraş’ta görünen eksikliklerin tespiti müteakip gerek raporlar gerekse proje hazırlanarak ilgili kurumlara sunulması ve takibinin yapılmasıdır.

Bugün burada 14 Şubat sevgililer gününde sevgili şehitlerimiz sloganı ile ilk etkinliğimizi yapmaktayız.

1895 yılında ermeni eşkıyaları tarafından şehit edilen Binbaşı Süleyman Bey ve silah arkadaşları beraber anmak ve ruhlarına dualar etmek için buradayız.  Aynı zamanda 13 bin Müslüman Türkmen şehidimizi unutturmamak ve toplumda farkındalık oluşturmak adına bugün bu şehitlikteyiz Teşekkür ederim.”dedi.

Kahramanmaraşlı Tarihçi Yazar Yalçın Özalp İse Süleymanlı’da  1895 -1920 yılları arasında şehit edilen Askerlerimiz ve Türk halkı ile ilgili kısa açıklamalarda bulundu.

Özalp ” Bu bölgedeki bulunan komutan Askeri kışlanın komutanı askeri kışlada 614 asker ve bu askerlerin lojman olduğu için subaylarının eşleri de var. Elimdeki kayıtlara göre subayların eşlerine Hıristiyanlık teklif etmişler, hiç biri kabul etmemiş kabul etmeyenlerin göğüslerinin üzerine bıçakla haç işareti kazımışlar ve öyle katletmişler ve peşinde Türk askeri gelince kaçışmışlar. Buradaki resim ise burada bulunduğumuz yerdeki şehitliğin 1969 yılındaki resmi.  Şuradaki Mehmetçiği ifade eden mezarın son yapılışında mezarı açtılar Jandarma Albay Fahri Cici Bey, hocam şehidi görmez isem mezarı yaptırmam dedi. Daha önce gittiğimiz şehitliklerde de kemikleri gördükten sonra yaptılar, buradaki açılan mezarın içinde iki asker kucak kucağa sarılmış iskeletlerini gördük. Resmini çektim ama bir türlü resmini neşretmeye gönlüm el vermedi” dedi.

Açıklamalardan sonra Kahramanmaraş Kültür Platformu üyeleri Şehitliklerde dualar okuduktan sonra Süleymanlı Tarihi Kanlı Köprü Ve Süleymanlı Kalesine Çıkıp Geziyi Sonlandırdı.

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner694

banner706