HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ YENER, BASINLA BİR ARAYA GELDİ

YENER, GAZETECİLER ZOR VE SIKINTILI KOŞULLARDA GÖREV YAPIYOR

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ YENER, BASINLA BİR ARAYA GELDİ






HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ YENER, BASINLA BİR ARAYA GELDİ

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü  Dr.Ahmet Yener,  10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü  nedeniyle  Kahramanmaraş’ta görev yapan Ulusal ve Yerel  basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çamlıca restaurant da gerçekleşen toplantıda konuşan  Dr.Ahmet Yener,  “En zor ve sıkıntılı koşullarda dahi toplumumuzun vicdanı ve sesi olan değerli basın mensuplarımızın 10  Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum” dedi

 Kahramanmaraş Halk sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, Son günlerde  etkisini sürdüren soğuk hava nedeniyle gribal enfeksiyonlarda artış yaşandığını söyledi. Yener,  soğuk algınlığı ve gripten korunmak için, dengeli ve yeterli beslenme, meyve ve sebze tüketilmesi, bol sıvı alınması ve gerekmedikçe kalabalık ortamlarda fazla bulunulmaması gerektiğini belirterek, “Mümkünse tokalaşmayalım, sarılmayalım, öpüşmeyelim, eğer mecbur kalır ve tokalaşmak ve öpüşmek zorunda kalırsak ellerimizi mutlaka yıkayalım” dedi.

Kurumun çalışmaları hakkında da bilgiler veren  Kahramanmaraş Halk sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, şunları söyledi:

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlıkta Dönüşüm çerçevesinde 663 sayılı KHK ile 2012 yılı 19 Mart tarihinde ilimizde kuruldu ve 1. basamak sağlık hizmetlerini yürütmeye başladı.


Geçen 4 yıllık zaman içerisinde halk sağlığını koruyucu çalışmalarımız sürekli devam etti. Yüzlerce faaliyet gerçekleştirdik. Ekip ruhuyla hareket ederek halkı bilinçlendirmeye ve sağlık okur yazarlığını yerleştirmeye yönelik faaliyetlerimiz artarak devam etti. Tabii bu bilinçlendirme faaliyetlerimizi halkımıza duyurmada; basın ve yayın mensubu arkadaşlar bunu bir kamu görevi sayarak, her zaman yanımızda olarak, sesimizi duyurdu ve bizi bu faaliyetlerimizde destekledi.


Kahramanmaraş Halk Sağlığı olarak yaptığımız bu çalışmaların sonucunda kanser taramaları konusunda Türkiye birincisi olduk, toplu diş fırçalamada da 2500 çocukla Dev Türk Bayrağı kareografisinde dünya Guıness Çoçuk Rekorunu kırarak rekorlar kitabına girdik ve Türkiye’de yılın bürokratı ödülünü aldık.


Geçtiğimiz dönemde göreve başladığımızda 104 ASM var iken bugün 115 ASM ye ve 298 Aile Hekimi var iken bugün 319 Aile Hekimine ulaştık. Aynı zamanda 132 Sağlık Evi var iken yine bugün 142 Sağlık Evine ulaştık. Bu Sağlık evlerinin yaklaşık yarısı boş iken Sayın Bakanımız Mahir Ünal Bey’in desteğiyle 90 tane vekil ebe kadrosu alarak tamamına yakınını hizmete açtık.
Sahada yaptığımız yüzlerce faaliyet arasında bazılarından söz edersek; şehir merkezinde ve ilçelerde halkı bilinçlendirmeye yönelik kendi bilbordlarımızı yaparak buradan halkımıza yönelik duyurularımızı yaptık, gezici bir farkındalık otobüsü oluşturduk. Doğru beslenme ve hareketli yaşamla ilgili yüzlerce etkinlik ve yarışma gerçekleştirdik. Bu amaçla 1000 nin üzerinde bisiklet dağıttık. Sürekli sportif etkinlikler gerçekleştirdik. Toplumu bilinçlendirici bu faaliyetlerimizin yanında kurum içerisinde de tüm personele yönelik yüzlerce hizmet içi eğitim verdik.
Okullarımızda diş sağlığına yönelik anaokulu ve ilkokul öğrencilerine flor- vernik ve jel uygulama faaliyetlerimizi tüm sahaya yayarak şu anda Bakanlığımızın da Maraş Modeli diye tanımladığı model ile koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerinde hedef nüfusun tamamına yakınına ulaştık. 2013 yılından bu güne kadar 167.307 adet diş fırçası ve 68.792 adet diş macunu dağıttık.Bu faaliyetlerin birçoğunu zaten basın aracılığı ile duyurduk. Bunların dışında yaptığımız faaliyetlerden bazı ana başlıklarla söz etmek istiyorum. Rutin günlük aşılama, taramalar, aile planlaması ,evde sağlık hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri gibi birçok çalışmalar yaptık.
Çevre Sağlığı konusunda havuz suyu operatörlüğü eğitimi ilimizde yapılmaya başlayarak diğer illerden de bu eğitime katılmalar olmuş ve tüm halka açık havuzlar, sağlıklı hizmet vermesi için düzenletilmiştir. Ayrıca Biyosidal Ürün Uygulayıcı Eğitimi Müdürlüğümüzce verilmeye başlanmıştır.
Türkiye Oryantirik Federasyonu ile ortaklaşa olarak ilimizde Türkiye şampiyonasının yapılmasını sağladık.
Ilıca beldemizde akşam ve hafta sonunda da hizmet veren Türkiye’de ilk defa entegre ASM modelini hayata geçirdik. Şu anda da Bakanımızın açıkladığı Türkiye’de uygulanacak olan Butik Asm yi Mado ASM de ilk defa biz açacağız. Bu konuda hazırlıklarımız devam etmekte.
Yatırımlarla ilgili de kısaca yapılanlara bakarsak; kurulduğumuz günden beri tüm ASM ve sağlık evlerini tadilat ve bakımdan geçirerek bakım onarım ihalesi dahil yaklaşık 11.637.126,74 tl harcadık. Sağlık Müdürlüğü dönemi yatırımlarından olan Tekir ASM, Doğukent ASM, Türkoğlu ASM bizim dönemimizde tamamlanmıştır. Geldiğimiz günden beri yeni yatırımlar yapılması amacıyla yoğun faaliyetlerde bulunduk. Şu anda biten ve teslimat aşamasında olan Kahramanmaraş Dulkadiroğlu TSM, Elbistan TSM ve ASM bulunmaktadır. Bu ay içerisinde ihalesi yapılacak olan Andırın TSM ve ASM, Çağlayançerit TSM ve ASM, Pazarcık 1 nolu ASM, Pazarcık Evri ASM, Elbistan İğde ASM, Süleymanlı Sağlık evi bulunmaktadır. Ayrıca 12 Şubat Belediyesi tarafından Pınarbaşı, Haydarbey, Fatih, Serintepe mahallelerin de ASM binası protokolleri yapılmış olup ihale aşamasındadır.
Arsa çalışmaları yaparak yeni yatırımlarla ilgili olarak THSK 17 adet yatırım teklifimiz kabul edilerek Yatırım Genel Müdürlüğüne iletilmiştir. Bunların arasında Onikişubat 5 Nisan Aile Sağlığı Merkezi+TSM, Onikişubat Mimar Sinan Aile Sağlığı Merkezi, Onikişubat Haydarbey Aile Sağlığı Merkezi Onikişubat Kaynar Sağlık Evi, Dulkadiroğlu Yavuz Selim Aile Sağlığı Merkezi, Dulkadiroğlu Bulanık Sağlık Evi, Türkoğlu Yeşilyöre Aile Sağlığı Merkezi, Türkoğlu Merkez 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi, Türkoğlu Muratçakıroğlu Sağlık Evi, Türkoğlu Hopurlu Sağlık Evi, Türkoğlu Şekeroba Aile Sağlığı Merkezi, Afşin Yeşilyurt Aile Sağlığı Merkezi,Afşin Beyceğiz Aile Sağlığı Merkezi,Andırın Geben Aile Sağlığı Merkezi,Pazarcık Narlı Aile Sağlığı Merkezi,Çağlayançerit Düzbağ Aile Sağlığı Merkezi yer almaktadır
Kahramanmaraş Halk sağlığı Müdürlüğü binamızı tadilat yaparak hizmet binası olarak kullanmaya başladık. AÇSAP birimimizi fiziki mekan olarak daha iyi ve ulaşılabilir olması için önceki hizmet binamıza taşıdık. Evde Sağlık birimi ve labaratuvar hizmetlerini orada vermeye başladık. Verem Savaş binamız çok eski olduğu için Ortaseki ASM merkezini tadilat yaptırarak oraya taşıdık. Kanser tarama merkezini Halk Sağlığı Labaratuvarının alt katını tadilat yaptırarak taşıdık. Aynı zamanda kanser tarama birimimize Valiliğimizin katkılarıyla 2 adet son sistem mamografi ve 2 adet taramalarda hizmet vermesi için minibüs aldık. Elbistan’da da 2 nolu ASM nin alt katı tadilat yapılarak KETEM oluşturuldu.
Türkiye’de sayısı henüz az olan Sağlıklı Yaşam Merkezini ilimize kazandırarak faaliyete başladık.
Önümüzdeki süreç de Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak faaliyetlerimiz artarak devam edecektir. Bu yaptığımız faaliyetlerde bizi her zaman destekleyen yardımcı olan başta Sayın Bakanımız Mahir Ünal Bey’e, tüm millet vekillerimize, siyasi teşkilatlarımıza, Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ,İlçe Belediye Başkanlarımıza, Sağlık Müdürümüze, Genel Sekreterimize, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Defterdarlığımıza ve diğer tüm resmi kurum kuruluş ve sivil toplum örgütlerimize desteklerinden dolayı teşekkür ederim.
Ayrıca siz değerli basın mensubu arkadaşlara da her zaman bizim yanımızda olmanızdan; halkımızın sağlık okur yazarlığının gelişmesine yönelik yapmış olduğumuz çalışmalara katkılarınızdan dolayı ayrı ayrı Müdürlüğümüz ve halkımız adına teşekkür eder,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutlar sağlık mutluluk ve başarılar dilerim. Dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER