GENEL BAŞKAN DEMİRCAN’DAN DİVA-SEN’E ZİYARET

PERFORMANS ÜCRETLERİ EMEKLİLİĞE YANSITILMALI

GENEL BAŞKAN DEMİRCAN’DAN DİVA-SEN’E ZİYARET

Tüm Memur-Sen ve Demokratik Sağlı-Sen Genel Başkanı  Togan Demircan, Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri  Kolu Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası DİVA-SEN'i ziyaret etti.
Tüm Memur-Sen ve Demokratik Sağlı-Sen Genel Başkanı  Togan Demircan Siyaset için değil, sendikacılık için var olduklarını belirterek sağlık çalışanlarının performans ücretlerinin mutlaka emekliliğe yansıtılması gerektiğini söyledi.
Tüm Memur-Sen ve Demokratik Sağlı-Sen Genel Başkanı  Togan Demircan beraberinde Genel Sekreter Ahmet Çakır ile DİVA-SEN Kahramanmaraş Şube Başkanı  Abdulbaki Karakurt ve yönetim Kurulu üyelerini ziyaret ettiler.
Genel Başkan Togan Demircan, Demokratik Sağlı-Sen'in Kahramanmaraş'ta Şubesinin olmadığını şube açmak istediklerini bunun için Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren sendika başkanları ile görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
DİVA-SEN Kahramanmaraş Şube Başkanı  Abdulkabi Karakurt  ile görüş-alışverişinde bulunan Demircan,  sağlık çalışanlarının problemlerinin biran önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

TAM GÜN YASASI

Sağlık çalışanlarının problemlerinin çok olduğunu belirten Demircan, Problemlerin gerekli toplu sözleşme masasında gerekse diğer görüşmelerde çözümlenemeyen sorunlar bu sorunların çözümlenmesinde yetkili sendikaların çalışmalarını yeterli bulmadıklarını söyledi.
Demircan, Tam gün yasası ile çalışma saatleri 40 saatten yapılan kanunlarla bu 45 saate çıkarıldı. Genel yerel kanunların  işi değil ama bu maalesef  valiliklere bırakıldı. Sağlık çalışanı arkadaşlarımızı fazla mesai ve fazla çalışma mecburiyetin e bıraktılar. Bu çalışma saatleri sadece kamuda çalışanlar için değil özel sektörde çalışanlarda fazla çalışmaya mecbur tutuldu. Sağlıkta şöyle bir sorun var biz kesintisiz vatandaşa 24 saat hizmet sunuyoruz. Gün içerisinde de 08.00-17.00 arası çalışan arkadaşlarımız öğle arasındaki 1 saatlik diliminde "İşte benim kliniğimdeki hasta ne olursa olsu yemek saati  geldi ameliyathaneyi bırakılım" demiyorlar 15'er dakikalık ara ile çay sigara molası yapıp tekrar görevlerinin başına dönüyorlar. Bu anlamda bir mağduriyet var" dedi.

AİLE HEKİMLERİNİNNÖBET TUTMASI İSTENİYOR

"Sağlık Bakanlığı  Aile Hekimlerinin de  acil servislerde nöbet tutmalarını isteniyor.  Bu bir çözüm yolu değil."diyen Demircan,  Zaten Aile hekimi arkadaşlarımız vatandaşa olan görevini yerine getiriyor. Acil servislerde görev yapacak arkadaşlarımız 3-5 lira fazla kazanacak ve kar gibi göreceksiniz ama Sağlık bakanlığımız  hasta memnuniyetini önemsiyor. Şimdi hizmet alanın memnun olması için elinden geleni yapıyor ama hizmeti veren var. Hizmet kalitesi standartları var, bu iş  dışişleri  içişleri boyutuna taşındı. Burada kendi çalışınızın ne motivasyonunu önemsiyorsunuz ne de performansını önemsiyorsunuz. Biz bunun karşısındayız. Aile hekimi arkadaşlarımızın Acil servislerde görevlendirilmesi ile bu sorunların çözülemeyeceğini ifade ediyoruz"

112 ÇALIŞANLARININ CAN GÜVENLİĞİ YOK

Demircan , "112'de çalışan sağlık çalışanlarının ciddi anlamda problemleri var. Şiddet vakaları, çalışanların güvenliği, istasyonlardaki güvenlik unsurlarının yetersiz olması,  ateşli ve silahlı yaralanmalarda bu arkadaşlarımız polisten ve jandarmadan önce olay yerine gitmesi ve buralarda karşılaşacağı  sorunlar göz önüne alındığında  bir takım düzenlemeler yapılıp 112'de çalışan arkadaşların can güvenliğinin sağlanması gerektiğine inanıyorum"

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA GÖREV ŞEHİDİ SAYILMALI

Sağlık çalışanlarının da görev başında  ölmesinin de şehit sayılması gerektiğini ifade eden    Demircan, "Geçtiğimiz gün yaşanan bir trafik kazası olayında polis arkadaşa şehit dediler, 112'de çalışan arkadaşa ise öldü dediler. Bu hem bizleri hem de sağlık çalışanları  arkadaşları derinden yaraladı. Görev başında ölen tüm kamu görevlilerin görev şehidi sayılmasını temenni ediyoruz.  Görev şehidi sayılan arkadaşlarımızın bir takım hakları var bu haklardan da yararlanmalarını istiyoruz."

SİSTEMDE BİR TAKINIKLIK VAR BUNU DEVLET ÇÖZMELİ

Tam gün yasasına de değinen Başkan Demircan, "Tam gün yasası tam bir muammaya dönüştü. SGK baskı yaparak şu veya bu olmalı diyor , diğer taraftan Bakanlık da işin içinden çıkamıyor ne yapacağını şaşırmış gibi bir tavrı var.  Sistemde bir tıkanıklık varsa bunun önünün açmak gerekiyor. Bunun devlet eli ile yapılamasında fayda var. Torba yasaları hazırlanıyor bu mecliste görüşülecek bu sorunu torba yasaları ile çözüleceğini düşünüyorum. "

PERFORMANS ÜCRETLERİ EMEKLİLİĞİ YANSITILMALI

Sağlık çalışanlarının performans ücretlerine değinen Demircan, "Sağlık çalışanları arkadaşlarımızın performans ücretleri var, bu ücretler maaşları ile ödenmiyor, emekliliğe de yansıtılmıyor. Bu performans ücretlerinin emelliğine yansıtılmasını istiyoruz. Performans ücretinin emekliliğe yansıtılmamasından dolayı bir çok sağlık çalışanı emekli olmuyor. Neden emekli olmuyor. Çünkü devlet memurumuzun neredeyse yüzde 80'inin  kredisi var, bunlar çalışmak zorundalar. Burada sağlık çalışanlarının ekstra bir sorunu var. Çünkü emekli oldukları takdirde maaşları çok düşecek. Bunun içinde mezarda emeklilik sağlık çalışanlarına daha uygun geliyor. Buradan Sağlık Bakanlığına, hükümet yetkililerine sesleniyorum, Performanstaki  adaletsiz dağılımın biran önce önüne geçilmesi gerekiyor."   

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİR ÇATI ALTINDA TOPLANMALI

Demircan, "Sağlık bakanlığında kanayan bir yara daha var 4A 4B 4C de görevli arkadaşlarımız var yine kamu görevlisi olmayan ve Aile hekimliğinde görevlendirilmiş ebe ve hemşirelerimiz var. Sağlık Bakanlığında çalışan tüm personelin aynı çatı altında toplanmasını bekliyoruz. Aynı işi yaptık diyorsunuz fakat farklı şekilde istihdam ediyorsunuz . Bununda çözümlenmesini bekliyoruz."
Kendilerini yetkili sendika olarak ifade eden arkadaşların Sağlık çalışanlarının kamu çalışanlarının menfaatleri ve hakları için daha duyarlı olmalarını bekliyoruz" dedi.

2 YIL ÖNCE KURULMUŞ BİR SENDİKAYIZ

Yaklaşık 2 yıl önce Demokratik Sağlık Sen Sendikasını kurduklarını  da ifade eden Demircan,  Şu an Türkiye genelinde 25 sendika şubemizi kurduk  Kahramanmaraş'ta da yakın zamana şube açmayı düşünü-           yoruz"  
"Konfederasyonlar sendikaların bir araya gelerek, güç birliği yaptığı, Kamu görevlilerinin, ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için oluşturdukları Tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır; çalışanların hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulmuş sivil toplum örgütleridir." Diyen Demircan,  "Günümüzün karmaşık toplum yapısı içinde kişilerin seslerini ve düşüncelerini birey olarak topluma duyuramadıklarını; ancak sivil toplum kuruluşları içerisinde yer alarak etkili bir şekilde seslerini, düşüncelerini duyurabildiklerini veya yapmak istediklerini hayata geçirebildiklerini görmekteyiz.   Bizler özgür iradesi ve  hedefi olan kişiler olarak, en temel esas olan insana ve ümmete hizmet için yola çıktık. Bizim  düsturumuz  "Kişi kendisi için istediğini kardeşi için istemedikçe gerçek anlamda iman etmiş olamaz"  hadisidir. Buna binaen bizler başkası için var olmalıyız. Başkasının omuzlarına basarak yükselmeye çalışan değil; başkalarını omuza alarak yükselmeyi ve büyümeyi hedef almalıyız. Bunun diğer adı da hizmettir ki bizim iddiamız ve amacımız da bu olacaktır" dedi.
HABER MERKEZİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER