ÇİTİL, “KANSER KORUNABİLİR BİR HASTALIKTIR”

ERKEN TEŞHİS İLE HASTALIĞI TEDAVİ ETME ŞANSI ARTIYOR

ÇİTİL, “KANSER KORUNABİLİR BİR HASTALIKTIR”

 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yaparak, kanserin korinabilir bir hastalık olduğunu doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceğini söyledi. 

Önemli sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini koruyan kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil,  kanserin öldürücülüğüyle beraber tedavisindeki yüksek maliyet nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olduğunu kaydetti.
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil,  "Kanserin başlıca çevresel ve içsel olmak üzere iki ana sebebi vardır. Çevresel faktörler, kimyasal Maddeler, radyasyon, güneş ışığı, kronik viral enfeksiyonlar, yanlış beslenme alışkanlıkları, sigara, Alkol kullanımı. İçsel faktörler, hormonlar, bağışıklık sistemindeki bozukluklar, kalıtsal bozukluklar ve genetiktir. Çevresel faktörleri iyi kontrol altına alıp, içsel nedenlere yönelik riskler düzenli kontrolden geçirilirse Kanser kaderimiz olmaktan çıkar. Kanserle savaşta erken teşhis en az korunmak kadar önemlidir. Belirli aralıklarla yapılan sağlık taramalarının önemi bu Gün çok daha iyi biliniyor. Erken teşhis ile hem hastalığı tedavi etme şansı artıyor, hem de iyileşme süreci kısalıyor" dedi.
Kanserden korunmak için sigara ve alkol kullanılmaması gerektiğini ifade eden Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil,  "Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. Gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının. Gereksiz ilaç kullanmayın. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddeli besinleri tüketmeyin. Böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun" diye konuştu.
Açıklamasında vatandaşlara uyarıda bulunan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil, şöyle devam etti:
KETEM’lerde “Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir. Ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşı 40’a indirilmiştir. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) programına HPV testleri de ilave edilmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile taranmaları sağlanacaktır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkânları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir.”
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER