AYCAN’DAN 56. MADDE ÖNERİSİ‏

AYCAN’DAN 56. MADDE ÖNERİSİ‏

AYCAN’DAN 56. MADDE ÖNERİSİ‏











AYCAN’DAN 56. MADDE ÖNERİSİ‏

MHP Kahramanmaraş 25. Dönem Milletvekili ve Gazi Üniversitesi Tıp  Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sefer Aycan, başkanlık ve anayasa  değişikliği tartışmalarının yaşandığı şu dönemde, Anayasa’nın 56.  maddesinin değiştirilmesi önerisinde bulundu.

ycan sosyal medyada  görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Ülkemizde gündem konularından birisi de yeni Anayasa. Bu tartışmayı elbette sağlıklı bulmuyorum. Çünkü burada gerçek niyetlerin başka olduğunu düşünüyorum. Birileri sadece olaya Başkanlık diye bakıyor ve kendisini her şeyin üzerinde dokunulmaz kılmaya çalışıyor,birileri de federal yapıya dönüşmek için fırsat kolluyor.Başka da konular konuşulmuyor. Haktan,hukuktan,adaletten bahsedilmeden yeni Anayasa yapmayı konuşuyoruz. Benim Anayasamızın başlangıç hükümlerinden,ilk dört maddeden yana sorunum yok. Ama sağlıkla ilgili 56.maddeden şikayetim var ve değişmesini isterim. Tartışılsın diye hazırladığım 56.maddeyi ekte ilginize sunuyorum.”

Aycan’ın Anayasa’nın 56. maddesi ile ilgili değişiklik önerisi:

ANAYASAMIZIN SAĞLIKLA İLGİLİ 56.MADDESİ İÇİN

DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

Prof.Dr.Sefer Aycan

MADDE DEĞİŞİKLİK GEREKÇESİ

Sağlıkla ilgili Anayasamızın 56. Maddesinin yeniden düzenlenmesi gerekir. Anayasamızda sağlık hizmetleri sunumuna liberal bir yaklaşım getirilmiş ve sağlık hizmeti sunumunda Devletin (Sağlık Bakanlığının) görevi; herkesin sağlıklılığının sürdürülmesi için sağlık kuruluşlarını planlamak, düzenlemek ve denetlemek olarak belirtilmiştir.

Oysa Devletimiz sosyal bir hukuk devleti ise; Vatandaşın sağlığı Devletin güvencesinde olmalı, sağlığa daha bütüncül bakılmalı ve sağlık hizmeti sunmak Devletin görevi olmalıdır. Bu anlayışla maddenin yeniden düzenlenmesi gerekir. Anayasada özel sağlık kuruluşları olabileceği belirtilmeli, fakat bunların Devletin denetiminde çalışacağı vurgulanmalıdır. Ayrıca Anayasamız sağlık hizmetlerinin finansmanını da düzenlemeli ve bu konuda da güvence vermelidir.

MADDE:56

SAĞLIK HAKKI VE SAĞLIK HİZMETLERİ

Sağlık doğuştan kazanılmış temel bir haktır.Herkes eşit bir şekilde kaliteli ve sağlıklı yaşama hakkına sahiptir. Bu hak devletin güvencesi ve sorumluluğu altındadır.

İnsanın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır. İnsanın çevresini korumak ve geliştirmek Devletin ve vatandaşın sorumluluğundadır.

Sağlık hizmetlerinde esas olan; sağlığı geliştirme ve korumadır. İnsan sağlığını korumak Devletin ve vatandaşın ödevidir.

Vatandaşa her türlü sağlık hizmetini vermek Devletin görevidir. Temel sağlık hizmetleri Ülkenin genelinde ücretsiz ve eşit bir şekilde Devlet tarafından sunulur. Vakıf, kişi ve özel sektör Devletin denetiminde ve planlaması altında ihtiyaç duyulan yerlerde tedavi, rehabilitasyon ve laboratuvar hizmeti verebilir.

Sağlık hizmetlerinin finansmanı yeterli bir şekilde genel bütçeden sağlanır. Kanunla genel sağlık sigortası kurulur. İsteyen kişiler genel sağlık sigortası dışında devletin denetimi altında kurulan sigorta şirketlerine özel sağlık sigortası yaptırabilirler ve hizmet alabilirler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER