GSİM, KANUNA AYKIRI MI HAREKET EDİYOR?

BAŞBAKANLIK VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGELERİ

GSİM, KANUNA AYKIRI MI HAREKET EDİYOR?

 Kahramanmaraş'ta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, müştemilatlarında faaliyetlerini sürdüren dernekler dikkatleri çekerken, bu durumun mevzuata aykırı olduğu ortaya çıktı.

İl Müdürlüğü'nün uhdesindeki Batıpark Spor Kompleksi ile 12 Şubat Spor Kompleksi müştemilatlarında Maraşgücüspor, Akçakoyunlu İdmanyurdu, Gençlik Spor, Futbol Antrenörleri Derneği, Hakemler ve Gözlemciler Derneği gibi derneklerin merkezlerinin bulunduğu dikkatleri çekiyor. Oysa 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun ile birlikte Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı genelgeleri de bu uygulamayı yasaklıyor.
MEVZUAT NE DİYOR?
Bilindiği üzere, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun'un 2/a maddesi; "Dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının ismini alamaz, bu kurum ve kuruluşların hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremez ve bu kuruluşlara ait araç ve gereci kullanamaz" hükmünü içeriyor.
Aynı Kanun'un "Cezalar" başlıklı 3 üncü maddesinin 1 inci fıkrası ise "2 nci maddede belirtilen ilkelere aykırı hareket eden kamu görevlileri ile dernek ve vakıf yöneticileri, eylemleri başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca dernek ve vakıf yöneticileri hakkında görevden alma işlemi uygulanır" hükmünü getiriyor.
Bu arada 5072 sayılı Kanun'un uygulanmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı'nın 19/02/2004 tarih ve 2004/2 sayılı Genelgesi; "…Bu Kanun kapsamında olan ve Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce, kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binaları ve müştemilatı içinde yönetim yeri veya çeşitli eklentileri (iktisadi işletme, lokal, vb.) bulunan dernekler, Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren hizmetlerine son vermek ve belirtilen kamu kuruluşlarına ait yerlerden ayrılmak zorundadır..." diyor.
Yine Başbakanlığın 27/06/2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2003/39 sayılı Genelgesinin 12 nci maddesinin 4 üncü fıkrası; "Kamu kurum ve kuruluşlarının menkul ve gayrimenkul varlıklarından vakıf, dernek ve sandık gibi kuruluşların doğrudan veya dolaylı yoldan faydalanmasına izin verilmeyecek ve buralarda kamu personeli çalıştırılmayacaktır" hükmüne amir bulunuyor.
MEVZUAT NEDEN İŞLETİLMİYOR?
Özellikle son yıllarda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün bu uygulamayı rafa kaldırarak, bazı derneklere kira ya da tahsis yoluyla dernek ikametgahı kullandırması dikkatlerden kaçmıyor. 
İl Müdür-lüğü'nün uhdesindeki Batıpark Spor Kompleksi içerisinde kiralama yoluyla Maraşgücü ve Akçakoyunlu Spor Derneklerinin ikametgahları bulunurken; 12 Şubat Spor Kompleksi içerisinde de Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Şubesi ile Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Şubesi'nin ikametgahları dikkat çekiyor. (HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER