AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI!

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI BOZAN FAKTÖRLER SAĞLIĞI DA ETKİLİYOR

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI!

 Bireylerin fiziksel sağlığının vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olduğuna dikkat çekerek ağız ve diş bakımına da gereken özenin gösterilmesini isteyen Kahramanmaraş İl sağlık müdürü İlker Çitil,  "Ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp - damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmaktadır. Dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Artık günümüzde her türlü ağız ve diş tedavileri ile koruyucu sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı'na bağlı resmi kurumlarımızda verilebilmektedir" dedi.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.
İl Sağlık Müdürü İlker Çitil açıklamasında: “Ülkemizde 22 Kasım gününü içine alan hafta; “Ağız ve Diş sağlığı” konusunda halkımızın bilinçlenmesine katkı sağlamak, dikkat çekmek ve doğru alışkanlıklar kazandırmak amacıyla " Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır.” dedi.
“Sağlıklı bir yaşam vücudumuzdaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür.” diyen Çitil sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin genel vücut sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini arttırmakta olup bu sebeple dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması yaşam kalitemiz açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Toplumsal bilincin oluşması ve geliştirilmesinde diş hekimlerinin yanı sıra aileler ve eğitimciler ile basına büyük sorumluluklar düşmektedir.”
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASI FAZLA ZAMAN ALMAYAN VE ÇOK MALİYET GEREKTİRMEYEN BİR UYGULAMADIR”
Çitil, iyi bir ağız ve diş sağlığı kalitesine ulaşabilmek için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Yeterli ve dengeli beslenmenin alışkanlık haline getirilmesi, sebze ve meyveden zengin, et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdaların da yer aldığı öğünlerle beslenilmesi, Günde en az 2 kere, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması, günde en az 1 kez diş ipi kullanılması, En az 6 ayda bir diş hekimine düzenli olarak kontrole gidilmesi ve teşhis edilen problemlerin hekimin önerisi doğrultusunda tedavisinin yaptırılması gerekmektedir.”  
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?
Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.
Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir. 
Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak gerekli tedavi sağlanmalıdır. 
Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.
ÇÜRÜK DİŞİN ZARARLARI
Sağlıksız ve iltihaplı dişler vücudumuzdaki organları olumsuz etkiler. Çürük diş kana mikrop yaymaktadır. Çürük dişler kalbi, mideyi, gözü, böbrekleri ve eklemleri etkiler.
Ayrıca konuşma bozuklukları, çenede bozukluklar gibi sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen sorunlar ortaya çıkar.
ÇOCUKLARDA DİŞ BAKIMI
Çocuklardaki dişlerin temizliği ve sağlığının korunmasında anne ve babanın rolü büyüktür. Anne ve babanın ev içinde kazandıracağı doğru yemek yeme alışkanlığı ve nasıl doğru bir şekilde dişlerin fırçalanacağı konusunda verecekleri eğitim ile çocukların çürük oluşumunu engellemek mümkündür. Bu noktada  ebeveynlerin sahip oldukları bilgi süt ve sürekli dişlerde tam anlamıyla yapılacak korumanın nasıl olacağı konusunda çok önemlidir. 
Dişlerin Temizliği
Küçük çocuklar kendi başlarına dişlerini fırçalama becerisine sahip değildirler. Anne-baba küçük çocukların dişlerini fırçalamalı ve nasıl yapılacağını onlara göstermelidir. Onlar büyüyene kadar gerekirse diş fırçalama birlikte yapılmalıdır.
Çocuklarda Beslenme
Hepimiz şekerin dişler için zararlı olduğunu biliriz.Şekerlerin dişlerimizin baş düşmanlarından biri oldugunu bilmeniz gerekir. 
Dişlerin Gelişimi
Süt dişlerinin tamamı yaklaşık olarak 2–2,5 yaşına kadar ağız içinde görünürler. 
Erken Çocuklukta Diş Çürümesi (Biberon Çürüğü)
Bebeklerin çıkan ilk dişleri çürük oluşumuna çok uygundur. Anne sütü, inek sütü gibi içecekler şeker içeriklidir. Bunun yanında biberona bal sürmekte çürüklere sebep olabilir. Bu gibi sebeplerden dolayı çocuk süt dişlerinde biberon çürüğü gelişebilir. Anne süt veya yemek verdikten sonra temiz bir gazlı bez ile dişlerin her tarafını temizlemelidir. 
Çocuğunuzun İlk Ziyareti
İlk dişin çıkmasını takiben 6 ay sonra ya da 1 yaşında diş hekimi tarafından kontrolü önerilir. 
Florür Ve Çocuğunuz
Florür doğada bulunan bir elementtir. Florür dişi saran mine tabakasını kuvvetlendirir. Bu tabaka yani mine güçlendiğinde de çürük oluşumu zorlaşabilir. 
Parmak Emme
Bebeklerin parmak emmesi 2 veya üç yaşına kadar normaldir. Bu yaştan sonra devam etmesi durumunda doktorunuza başvurunuz.
AĞIZ HASTALIKLARI VE UYARICI İŞARETLERİ
Karekter büyüklüğü 12 px karekter büyüklüğü 14 px karekter büyüklüğü 16 px karekter büyüklüğü 18 px sık kullanılanlara ekle
Burada sık karşılaşılan diş problemlerinin rehberini bulacaksınız. Eğer bu uyarıcı işaretlerle karşı karşıya iseniz, diş hekiminize başvurmalısınız. 
Geçmeyen Ağız Kokusu
Dişeti hastalığı, yiyecekler, içecekler, sigara, ilaçlar veya sistemik (sağlık) durumunuz.
Fırçalama yada diş ipi kullanımı sırasında kanama
Diş ipini yeni kullanmaya başladığınızda bir miktar kanama normaldir. Fakat her zaman fırçalamaya veya diş ipi kullandığınızda kanıyorsa Diş Hekimine başvurmalısınız.
Ağız Kuruluğu
Kadınlarda menapoz döneminde olabilir. Bazı ilaçların yan etkisi olarakta görülebilir. Ağız kuruluğu diş problemlerini daha kötü hale getirebilir.
Dişteki Hareketlilik (mobilite)
Hareketlilik Dişeti Hastalığı sonucu yada çeneye gelen darbe sonucu oluşabilir. Ne olursa olsun ciddi bir problemdir. Mutlaka diş hekimine başvurunuz.
Açıklayamadığınız kanamalar, 7-10 gün içinde geçmeyen yaralar, ağızdaki beyaz veya kırmızı lekeler, uyuşukluk ve ağızda ağrı hissetmeler
Kanser belirtisi olabilir, mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.
Sıcağa, soğuğa, şekere ve basınca hassas dişler
Bunlar bir anda yada zamanla oluşabilir. Çoğu zaman bu şikayetlerin varlığı bir şeylerin kötü gittiği anlamına gelir. Diş hekimine başvurmanız gerekir.
HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Hamile olmayı düşünen veya hamile olan her kadın mutlaka bir diş hekimi kontrolünden geçmeli , ağız sağlığı için neler yapması veya yapmaması gerektiğini öğrenmeli ve gereken tedavilerini yaptırmalıdır. Bu hem annenin hem de çocuğunun sağlığı için çok önemlidir.
" Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle hamile annelerin diş kaybına uğradığı " düşüncesi tamamen yanlıştır. Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.Hamilelik döneminde kadın süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum dan zengin gıdalar alarak kalsiyum gereksinimini karşılamalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır. Dişlerden kalsiyum çözünmesi olmaz.
Bununla birlikte gebe kadının diyetindeki değişikliklerin şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerin tüketiminin artışı , bebek beklenen dönemde tatlıya, aburcubura aşırı istek belirlenmesi ve bunlar yendikten sonra diş fırçalanmasının ihmal edilmesi,
İlk aylarda görülen kusmalardan sonra annenin ağız bakımına yeterince özen göstermemesi,
Gebelik hormonlarının (östojen, progestron) etkisi ile dişetlerinin daha çabuk kanaması ile annenin fırçalamadan kaçınması gibi nedenlerden ötürü bu dönemde ağızdaki çürük sayısında artışın olabildiği gözlenmektedir bu nedenle iyi bir beslenme ile beraber yeterli ağız diş bakımı sağlanmalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER