19 MAYIS'I KUTLUYORUZ

GENÇLİK HAFTASI KUTLAMA ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR

19 MAYIS'I KUTLUYORUZ

 Takvimlerin 19 Mayıs'ı gösterdiği bugün, Atatürk'ün Samsun'a ayak basması ve Milli Mücadele'yi başlatmasının yıldönümünü ya da diğer adıyla 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz.

ATATÜRK'ÜN DOĞUM GÜNÜM DEDİĞİ TARİH
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, "Doğum Günüm" dediği 19 Mayıs'ta düzenlenen kutlamaları, "Jimnastik Şenliği" adı altında yalnızca bir kez izleyebildi. İlk resmi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ise Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinden sonra 1939 yılında kutlandı.
Atatürk'ün, Milli Mücadele'nin başlaması dolayısıyla kendi doğum günü olarak ilan ettiği "19 Mayıs"ta, Samsun'da "muazzam tarihi bir gün" olarak yerel törenler düzenleniyordu. "20. Asır" mecmuasının 19 Mayıs 1953 tarihli sayısındaki yazıya göre, Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a ayak bastığı o gün, kent baştan başa donanır, dükkanlar kapanır, Samsunlular akın akın Belediye Meydanı'nda toplanır, törenleri izlerlerdi. Gece de her yan "pırıl pırıl" aydınlatılır, milli oyunlar oynanır, konferanslar, "müsamereler" verilir, Gazi saygıyla anılırdı.
Samsun'un bu "uğurlu günü" kutlama törenleri, her yıl artarak 1936 yılına kadar sürdü. Bu yılda Mustafa Kemal'in Samsun'a ayak bastığı kıyıya "Gazi Heykeli" dikilince, kutlamalar, artık "bütün şehri ve limanı yerinden oynatan" bir duruma dönüştü. 19 Mayıs'ın yurt çapında bir "Bayram"a dönüşmesinin öyküsü ise Selim Sırrı (Tarcan) Bey'in girişimiyle 1928 yılında ilk kez İstanbul'da düzenlenen "Jimnastik Şenlikleri"ne dayanıyor.
"Bir nevi mektepler bayramı" şeklindeki bu şenliklerde kızlarla erkekler ayrı ayrı sahaya çıkıyorlardı. Bu şenlikler, 1936'da 19 Mayıs'a denk getirildi ve "millete mal edilerek" gençlik bayramı niteliğini kazandı. İstanbul'da bulunmasından ötürü bu şenliğe katılamayan Atatürk, ertesi gün Anadolu Ajansı aracılığıyla "19 Mayıs gününün yıldönümü münasebetiyle vatandaşların yüksek duygularını bildiren yazılara ve bugünü kutlamak için yapılan spor bayramında gençliğin gösterdiği heyecan ve bağlılığa" teşekkür etti. Atatürk, 1937 yılında da "Ankara Stadyumu"nda yapılan törende "milletin sevgi ve bağlılık duyguları"nı ileten İçişleri Bakanı ve CHP Genel Sekreteri Şükrü Kaya'ya "teşekkür telgrafı" gönderecekti. İngiltere Kralı VI. George da Atatürk'e "doğum yıldönümü" dolayısıyla kutlama telgrafı göndermişti.
ATATÜRK 1938'TE İLK VE SON KEZ İZLEDİ
Atatürk, 1938 yılında Ankara (19 Mayıs) Stadyumu'nda, "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak ilk kez yapılan gösterileri hasta olmasına karşın izledi. 19 Mayıs aynı yıl 20 Haziran'da "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun"a ek yapılarak, resmen bayram ilan edildi. Böylece Cumhuriyetin ilk yıllarından, resmen bayram ilan edildiği tarihe kadar, Mayıs ayının üçüncü cuma günü kutlanan "idman bayramı" ya da "jimnastik şenlikleri", Atatürk döneminde kabul edilen milli bayramların sonuncusu oldu.
Ancak, 10 Kasım 1938'de yaşama gözlerini yuman Atatürk, resmen ilk kez 1939'da kutlanan Gençlik ve Spor Bayramı'nı izleyemedi. Bayramın adı 1980 yılından sonra yapılan düzenlemeyle de "19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirildi. 19 Mayıs törenlerinin, iki yıl önce de statlarda yapılan kutlamalarına son verildi ve sadece Atatürk Anıtları'na çelenkler konularak çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.
GENÇLİK HAFTASI KUTLAMA ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR
Kahramanmaraş'ta 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenen Gençlik Haftası Etkinlikleri, bu yıl Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Onikişubat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlanacak.  15 Mayıs 2015 Cuma günü Atatürk Meydanı Çelenk sunma töreni ile başlayan etkinlik; Gençlik Paneli, Piazza Tanıtım Spor Etkinlikleri, Gençlik Film Günleri ve Fener Alayı ile devam ediyor. Bugün de Atatürk Anıtı'na protokolün çelenk sunumu ile devam edecek etkinlikler, Osman Sayın Spor Salonunda yapılacak Gençlik Festivali ile sona erecek.  Öte yandan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, 19 Mayıs Gençlik Haftası etkinliklerine davet münasebetiyle gelen Gençlik Merkezi Müdürü Ahmet Asım Demirdöğen, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Personel Şube Müdürü Hüseyin Karakoç ve Milli Sporcu Safiye Sarıtürk'ü makamında kabul etti. Vali Güvençer, Gençlik Merkezi Müdürü Ahmet Asım Demirdöğen'den kutlama etkinlikleri hakkında bilgiler aldı. 
VALİ GÜVENÇER’İN 19 MAYIS MESAJI
19 Mayıs 1919, Türk Milletinin ümidinin, cesaretinin ve kararlılığının en açık göstergesi,  tarihi bağımsızlık meşalesinin yakıldığı esarete boyun eğmeyeceğinin gösterildiği gündür. 
Gençler, Cumhuriyetimizin ilk adımı olan 19 Mayıs 1919’u, ülkenin geleceğinin teminatı olan sizlere armağan edilmiş olması, ülke geleceğinde sizlere duyulan güveni göstermektedir. Birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde, birbirine sevgi ve saygı ile kenetlenen, değerlerine bağlı, eğitimli Türk gençlerinin, ülkemizi en iyi şekilde yarınlara taşıyacağına inancımız tamdır. Çünkü onların gözlerindeki pırıltı, Türkiye’yi aydınlatan güneşin ışığını yansıtıyor. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet ve şükranla anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını en içten duygularımla kutluyorum.
(HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER