ZİRAAT ODALARI BAŞKANLARI PAZARCIK'TA TOPLANDI

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI TARTIŞILDI

ZİRAAT ODALARI BAŞKANLARI PAZARCIK'TA TOPLANDI

 Pazarcık Ziraat Odası Başkanı İsmail Davutoğlu, Maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle her geçen gün tarımsal üretimde düşüş görüldüğünü, Yüksek fiyat nedeniyle tüketicinin mağduriyetinin giderilebilmesi için üreticiye verilen desteğin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş ve ilçelerin Ziraat Odası Başkanları, Pazarcık Ziraat Odası'nın organize ettiği toplantıda buluştu. 
Pazarcık Ziraat Odası Başkanı İsmail Davutoğlunun organize ettiği, Ziraat Odaları istişare toplantısına  Pazarcık Kaymakamı Dr. Mehmet Boztepe, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Nabi Aslan İlçe Emniyet müdürü Fırat Güneş, Elbistan ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Ekinözü Ziraat Odası Başkanı Ali Kahraman, Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Nurhak Ziraat Odası Başkanı Osman Karaca, Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanı Veli Çetinkaya, Andırın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sarıbıyık, Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim Cüce, Türkoğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karaca, Ziraat Odaları Akdeniz Bölge Sorumlusu A. Bahadır Sezgin ve çiftçiler  ve Banka Müdürleri katıldı.
Toplantıda çevredeki ve arazilerde inceleme yapan ziraat odası başkanları, bölgelerindeki çiftçilerin sorunlarına ilişkin de görüş alışverişinde bulundu. Pazarcık Ziraat Odası Başkanı İsmail Davutoğlu, oda başkanları ile aylık olarak düzenledikleri geniş kapsamlı toplantıya kendilerinin ev sahipliği yaptığını söyledi. Toplantıda her ilçenin ziraat odası başkanının kendi bölgesindeki çiftçilerin ve tarım sektörünün sorunlarına ilişkin değerlendirmede bulunduğunu belirten Başkan Davutoğlu, "Ziraat odası başkanlarımızla aylık olarak düzenlediğimiz değerlendirme toplantısında buluştuk. Çiftçimizin, tarımımızın sorunlarını dile getirdik. Çözüm önerilerine ilişkin de görüşlerimizi belirttik. Tabii Kahramanmaraş büyük bir coğrafya. İklim ve tarım çeşitliliği açısından da farklı özelliklere sahip. Bir bölümü Akdeniz iklimini yaşarken bir bölümü de karasal iklim yaşıyor. Her bölgenin kendisine has bir tarım yapısı var. O yüzden her oda başkanı kendi bölgesine ilişkin olarak bilgi veriyor. Bizler de bu bilgiler ışığında çiftçinin sorunlarını mümkün olduğunca üst mercilere ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu tür toplantılar da bu açıdan çok verimli geçiyor. Ayrıca komşu Ziraat Odaları Akdeniz Bölge Sorumlusu A. Bahadır Sezgin'de  bizleri yalnız bırakmadı. Programımıza katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Başkan Davutoğlu Sözlerinin devamında "Ziraat Odaları adına her ay bir ilçede il koordinasyon toplantıları yapmaktayız. Toplantılarda çiftçilerimizin sorunlarını tespit edip yerelde halledilebilecek sorunları yerelde halletmeye çalışıyoruz, yerelde halledemediğimiz sorunları ise Ziraat Odaları Genel Merkezine taşıyoruz. Başta Tarım Bakanlığımız olmak üzere ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunarak çiftçilerimizin sorunlarını halletmeye çalışıyoruz." dedi.
Maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle her geçen gün tarımsal üretimde düşüş görülmektedir. Yüksek fiyat nedeniyle tüketicinin mağduriyetinin giderilebilmesi için üreticiye verilen desteğin yükseltilmesi çıkarılması önem arz etmektedir.  Tarım sigortalıları primlerini zamanında ödeyemedikleri için sosyal güvenlik hizmetleri alamadıkları gibi emeklilik döneminde de haksızlığa uğramaktadırlar. Son dönemlerde kuraklık ve girdi maliyetleri çok yükselmesi nedeniyle çiftçilerimiz çok zor durumdadır. Bankalara olan kredi borçlarını ödemekte sıkıntı çekmektedir. Üreticilerimizin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden dolayı kendilerine ödenen tarım desteklerinden kesilen % 4 verginin kaldırılması çiftçilerimize azda olsa fayda sağlayacaktır" diye konuştu.
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER