banner651

Yavaş, “691 vatandaşımızı sağ kurtardık”

Yavaş, “691 vatandaşımızı sağ kurtardık”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ramazan Bayramı'nın birinci gününde Kahramanmaraş'ta depremzedelerle kahvaltı yaptı. Depremin ilk gününden bugüne kadar arama kurtarmadan enkaz kaldırmaya, altyapı çalışmalarından çamaşırhaneye kadar depremzedeler her alanda hizmet verdiklerini belirten Yavaş, "Bundan sonra da inşallah normale dönünceye kadar tüm desteklerimiz devam edecek." dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin koordinasyon merkezindeki kahvaltıya depremzedelerin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da katıldı. Depremzedelerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, onların sorunları ve taleplerini de dinleyip gerekenin yapılması için danışmanlarına talimat verdi.

Kahvaltı öncesi bir konuşma yapan Başkan Mansur Yavaş, her ne kadar Ramazan Bayramı'nın ilk günü olsa da depremdeki kayıplar nedeniyle buruk bir bayram kutladıklarını belirterek depremde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Depremin hemen ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak teyakkuza geçip ekipleri deprem bölgesine sevk ettiklerini kaydeden Yavaş, bugüne kadar yaptıkları çalışmaları sıralayarak şöyle devam etti:

"Depremin ilk gününde saat 11.00 civarında biz Trabzon Caddesi'nde itfaiye ve kurtarma ekibimizle buradaydık. Sonuçta bir ekibimiz Hatay'da, bir ekimiz Adıyaman'da kurtarma faaliyetine başladılar. Toplamda 691 vatandaşımızı sağ kurtardık. Yine ASKİ, 9 ilde 3 bin 419 noktada kanal, su arızası, kuyu bağlantı hizmet verdi. 8 bin 200 metre kanal ve su imalatı yaptı, Malatya Devlet Hastanesi'ne ve Araştırma Hastanesi'ne de 2 paket artırma kurma suretiyle hastanedeki faaliyetlerin devamını sağladık. Yine aynı şekilde Malatya'nın bazı ilçeleri ve Adıyaman'ın bazı ilçelerinde de fen işleri ekiplerimiz çalışmalar yaptı. Fen İşlerimiz ilk günden beri enkaz kaldırma çalışmalarına başladı ve dün Kahramanmaraş Belediyesi'nde artık enkaz kaldırmada Anakara Büyükşehir'in yapacağı bir faaliyet kalmaması nedeniyle dün araçlarımızı teslim ettiler ve burada çalışan arkadaşlarımız döndüler."

Deprem bölgesinde devir dayım yapmak suretiyle bugüne kadar 6 bin personelin görev yaptığını belirten Başkan Mansur Yavaş, şunları söyledi:

"Hatay ve Kahramanmaraş'ta şu ana kadar yaklaşık 435 bin ekmek günlük olarak üretildi. Bu arada yine Malatya'ya 250 bin ekmek 2'nci günü yetiştirdik ve bunun yanında da Seğmen Su'ya ait, belediyemize ait şirketten de su nakli yaptık hala da deprem bölgelerinde çalışmalarımız devam ediyor. 8 ile bin 342 TIR ve kamyon ile yardım malzemesi geldi. Kahramanmaraş'ta sadece Ankara Büyükşehir'in 8 bin 253 çadır, 20 bine yakın koli, 1.5 milyon su ve 12 bin 500 adet hijyen paketi gönderildi, hala da devam ediyor. Kırsal kalkınma olarak Kahramanmaraş'ta, ilk geldiğimiz günlerde çiftçilere de yardımcı olmak istedik. 450 ton mısır silajı belediyemizin üretimi, 300 ton hayvan yemi, 400 bin litre sıvı gübre ve 2 milyon sebze fidesi dağıtımına başladık. Çünkü buralar ülkemizin tarımında çok kuvvetli yerler, insanımızın faaliyetine mutlaka devam etmesi gerekiyordu. Bu alanda seyyar duşluk kurduk çünkü yazı  bu konuda daha çok ihtiyaç olacak. Sabit duşlarımızdan şimdiye kadar 10 bin Kahramanmaraşlı vatandaşımız yararlandı. Ayrıca otobüsleri mobil duş haline getirmiştik, o mobil duşlardan da şu ana kadar yaklaşık 14 bin kişi kullandı ve onlar, ihtiyaçlar tamamlanıncaya kadar, yani insanların bu ihtiyaçlarını görecekleri yerleri konteyner kentler veya evleri yapılıncaya kadar bu hizmetlerimiz Kahramanmaraş halkı 'Yeter' diyene kadar da devam edecek."

Depremin meydana geldiği illerden yaklaşık 500 bin kişinin Ankara'ya gittiğini, bunlardan 3 binini belediye tesislerinde ağırladıklarını ve tüm ihtiyaçlarıyla da ilgilendiklerini ifade eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Ayrıca seyyar çamaşırhanemiz var, bunlar da günlük 250 kişiye hizmet veriyor. 2 araçla mobil internet hizmeti veriyoruz. Biliyorsunuz depremde çok önemli oldu bu internete erişim. Ayrıca burada kurduğumuz çadırlarda çocuklara kurslar, çocuk etkinlikleri devam ediyor, eğitimlerine yardımcı oluyoruz. Allah korusun Ankara'da böyle bir şey olsaydı biz eminiz ki Kahramanmaraşlılar da bir an bile düşünmeden Ankara için yardıma koşarlardı. Bu, bizim milletimizin büyüklüğünü gösterir. İnşallah bu dayanışma hissi, ne kadar ayrıştırma yapılırsa yapılsın, nefret dilleri kullanılırsa kullansın, yok sayılırsa sayılsın herkes insani olarak üstüne düşeni yapmaya başlayacak biz de Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bu yaptığımız faaliyeti yardım, destek olarak değil, resmen bir görev olarak görüyoruz ve bundan sonra da inşallah normale dönünceye kadar tüm desteklerimiz devam edecek" diye konuştu.

Programda bir esnaf, bugüne kadar verdiği destekten dolayı Mansur Yavaş'a teşekkür ederken, kendi yazdığı şiiri tablo olarak Yavaş'a hediye etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER