Şekerpancarı yetiştiriciliği paneli

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Afşin Belediyesi işbirliğinde "Şekerpancarı Yetiştiriciliği ve Hastalıkları" paneli gerçekleştirildi.

Şekerpancarı yetiştiriciliği paneli

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Afşin Belediyesi işbirliğinde "Şekerpancarı Yetiştiriciliği ve Hastalıkları" paneli gerçekleştirildi.

Afşin Belediyesi Kültür evindeki panelde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, şeker pancarının Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu belirtti.

Türkiye'de şeker pancarı üretiminin 1950'li yıllardan itibaren gelişim gösterdiğini dile getiren Bozkurt, şunları kaydetti:

“Dünya genelinde yılık şeker üretimi 180 milyon ton olarak kayıtlara geçmektedir. Bunun yüzde 72 ila 78'i şekerkamışından, yüzde 22 ila 28'i de şeker pancarından elde edilmektedir. Şeker kamışı ülkemizde yetişmediği için şekerimizi şeker pancarından temin ediyoruz. Dünya genelinde şeker üretiminde birinci sırada Rusya, ikinci sırada ABD, yıllık 2,5 milyon ton ile ülkemiz beşinci sırada yer alıyor. İhtiyacımız kadar şeker üretiyoruz.”

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ise Afşin-Elbistan Ovası'nın Türkiye'nin dördüncü büyük ovası olduğunu söyledi.

İklim koşulları nedeniyle ürün çeşitliliğinin az olduğuna ifade eden Güven, “İlçemizde daha önceki yıllarda alternatif ürün olarak hububat ve baklagiller yetiştirilirken, şekerpancarı üretiminin yaygınlaşması bölge çiftçimizi ekonomik olarak rahatlattı.” diye konuştu.

Panelde, Prof. Dr. Fatih Kıllı “Şekerpancarı Yetiştiriciliği”, Prof. Dr. Nihal Buzkan “Şekerpancarı Bitkisinde Virüs Hastalıkları ve Mücadelesi”, Dr. Öğretim Üyesi Yaşar Alptekin “Şekerpancarı Bitkisinde Görülen Önemli Bakteriyel Hastalıklar ve Mücadelesi”, Araştırma Görevlisi Bedriye Bilir ise “Şekerpancarı Bitkisinde Bitki Besleme ve Gübreleme” konuları hakkında çiftçilere bilgi verildi.

Panele, Afşin ilçesi Sivil Toplum Kuruluşları başkanları, mahalle muhtarları ile Şeker Pancarı üreticileri katıldı.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2020, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER