banner651

“Salep üretene 10 yıl alım garantisi veriyorum”

“Salep üretene 10 yıl alım garantisi veriyorum”

Kahramanmaraş’ı dondurmada olduğu gibi sahlepte de marka yapmaya çalıştıklarını söyleyen MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, “Salebi dünya içeceği haline getireceğiz. Bunun için çok fazla salebe ihtiyacımız var. MADO olarak salep üretenlere 10 yıl alım garantisi veriyorum.” dedi.

Üretim potansiyelini ve ürün çeşitliliğini her geçen gün artırmaya devam eden ve popülasyondan daha çok verim elde etmek için harekete geçen MADO, özelikle salepte Kahramanmaraş’ı tıpkı dondurmadaki gibi dünya markası yapmak adına çalışmalarını sürdürüyor.

MADO, Keçi sütü ve salep üretiminin azalması sebebiyle, oluşturduğu çiftlikte Türkiye’de ilk hastalıktan arizi sertifikasıyla MADO Beyazı keçi ırkını geliştirirken, dondurmanın hammaddesi olan keçi sütü ve salep bitkisini de yerinde yetiştiriyor. Salepteki verimliliği zirveye taşımak için yoğun mesaisine devam eden MADO, salebi dünyada popülaritesi yüksek bir içecek haline getirmeyi amaçlıyor.

Dondurmaya hayat veren keçi sütü ve salebin artırılması amacıyla kurulan çiftlikte yetiştirilmesi sağlanan salep fideleri, MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur ve Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur’un katılımıyla toprakla buluştu.

Dondurmanın hammaddesinde kullanılmasının yanı sıra şifalı bir içecek olarak da tüketilen salebi tüm dünyanın içeceği haline getirmek istediklerini söyleyen MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, “Nasıl ki kahve sadece misafire ikram ediliyordu şimdi ise herkesin içtiği bir içecek haline geldi. Salep de ilerleyen yıllarda bu konuma gelecek. Bunun için de hammaddeye ihtiyaç var. Bizde insanlara model oluyoruz, bizi model alın, siz de yetiştirin ben de MADO olarak 10 yıl alım garantisi veriyorum. Yetiştirilmesinde bilgiye de ihtiyacı varsa çiftliğim size her zaman açık her bilgiyi vermeye hazırız.” dedi.

En iyi dondurmayı yapmak için salebe ihtiyaç olduğunu vurgulayan MADO Kanbur, şöyle konuştu:

“Salep bir defa dondurmanın hammaddesidir. En iyi dondurmayı yapacaksanız salebe ihtiyacınız var. Salep, 1700’lü yıllardan bu yana hikayesi olan bir bitki. Osmanlı’da uzun yıllar içecek haline getirilip tüketilmiştir. Kahramanmaraş’ta da salep dondurma haline getirilmiştir. Çünkü salep olmazsa dondurma olması mümkün değil. Salep şifa kaynağı, doktorlar bile artık salebi ilaç olarak söylüyor. Ama en iyi dondurma yapabilmeniz için en iyi salebinizin olması lazım. Tabi salep endemik bitki sınıfına girdiği için salebin doğadan toplanması yasak. Biz MADO’yuz dünyaya dondurma ihraç ediyoruz, dondurma yapmak için salep olması lazım. Dolayısıyla insanlara bir katma değer, istihdam sağlamak için bir teklifte bulundum.  MADO olarak 10 yıl alım garantisi veriyorum. Bu kapsamda bizde MADO Çiftliğinde salebin adaptasyonunu yapıyoruz. Bugün çok önemli bir olay yaşadık. Uzun yıllar üretimiyle uğraştığım salebin ilk defa bu topraklarda 12’li yavru salep bitkisi gördüm. Bu da bizim için övünç kaynağı. Artık bilim adamları gelsin baksınlar salep bitkisinin üzerinde 12 tane yavru var. Biz burada ne yapmaya çalışıyoruz? Kahramanmaraş’ı salepte bir marka yapmaya çalışıyoruz. Hem en iyi bir dondurmayı yapmak hem de en iyi bir salebi yapmak istiyoruz. Salep şifalı bir içecek, eskiden hasta olan kişilere içirirlerdi. Aslında salep sadece kış içeceği değil. Yazı kışı kalmadı her zaman içilmesi gerekiyor. Nasıl ki kahve sadece misafire ikram ediliyordu şimdi ise herkesin içtiği bir içecek haline geldi. Biz yılda 20-25 ton salep üretiyoruz ama ihtiyacımız daha fazla. Şifalı içecek olarak dünyaya satacağım. Çok fazla salebe ihtiyacımız var. Salebi bir model yapacağım. Salepleri çeşitlendireceğim. Nasıl bir Türk Kahvesi varken kahve; kapiçino, latte gibi çeşitlendiyse biz de yarın salepleri böyle çeşitlendireceğiz. Salebi dünya içeceği haline getireceğiz. Buradaki amacımız Kahramanmaraş’ı salep konusunda marka yapmak hem de çevreye de istihdam sağlamak. Salebi dünyada içecek haline getirelim. Bizim gayemiz bulunduğumuz yere destek olmak, bulunduğumuz yeri kalkındırmak. MADO var olduğu sürece Kahramanmaraş’ın yükünü taşımaya hazır. Biz yük olmak için değil, yükünü almak için geldik. Biz Kahramanmaraş sevdalısıyız, biz Kahramanmaraş’ın yükünü almak için her zaman hazırız.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER