Pazarcık'ta Sarımsak festivali

Pazarcık'ta Sarımsak festivali

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde üretilen rayihası, diş büyüklüğü ve aromasıyla en çok tercih edilen sarımsak için festival düzenlendi.

Türkiye’nin en kaliteli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan ve Köprü Başı sarımsağına rakip olarak gösterilen Pazarcık Beşçeşme Sarımsağının festivali yapıldı.

Kızılcahamam toplantısının ardından Pazarcık’ta düzenlenen sarımsak festivaline katılan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, “Biz ilk adımı atmışız, bu adımları da takip etmesi gereken ayaklar var, bir kere hükümet olarak bizim yapmamız geren işler var, sayın bakanımızın yapacağı işler var, tarım il müdürümüzün yapacağı işler var, bu işleri yaptığımızda bugün üreticimizin yaptığı işin çok kıymeti yoksa bile gelecek sene Türkiye’de duyulmuş üreticimizin emeğinin daha kıymetli hale geldiği bir adımı atmış olacağız. Bir kere bu işi nasıl kurumsal yapabiliriz, kooperatif kurmamız gerekiyorsa kuralım arkasından da üreticimizi nasıl kıymetli hale getiririz onu konuşalım. Odak noktamız üreticiyi korumak.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir tarım haritası oluşturacaklarını dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:

“Mesela, sarımsak üreticisine diyeceğiz ki siz burada sarımsağı her yıl üretin iyi satarsanız satın iyi satamazsanız biz alacağız, devlet olarak böyle diyeceğiz. Çiftçimiz her zaman aynı ürünü dikmeye devam edecek bunun ne faydası olacak, şu faydası olacak biz her yıl Türkiye’de ne kadar sarımsak üretildiğini bileceğiz, yani üretimi şansa bırakmayacağız, bir yıl az bir yıl çok olmayacak burada çiftçinin korunması gereken şey ne mahsulün elinde kalmaması ve değersiz elden çıkmaması bizim sağlayacağımız bu ikisi bundan sonraki yıllarda tarımla ilgili politikamız bu.”

Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan, “İlçemizin ürünlerini sonuna kadar korumaya çalışıyoruz. Pazarcık’ımızın Sarımsağı, Peygamber Üzümü, Peyniri, Fıstığı her zaman kendine has özellik ve lezzetiyle bir adım öne çıkıyor.” dedi.

Belediye olarak Pazarcık’ta yetişen ürünlere sahip çıktıklarını dile getiren Yılmazcan, şunları söyledi:

“Çiftçimizin yanında yer alarak onlara destek olmaya çalışıyoruz. Buradan bir konuyu daha gündeme getirmek istiyorum, Sarımsağımıza coğrafi işaret almak için üniversitemizden değerli hocalarımızla çalışmaya başladık. Çiftçimizin sorunlarını milletvekillerimize taşımıştık, sağ olsun milletvekillerimizde bu sorunların çözümüyle yakından ilgileniyor.”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sermin Akıncı, Beşçeşme sarımsağının coğrafi işaretinin alınması için sahada çalışma yaptıklarını belirtti.

Kahramanmaraş’ın kuru sarımsak üretiminde Kastamonu ve Gaziantep’ten sonra 3. sırada yer aldığını hatırlatan Akıncı, “Kahramanmaraş Pazarcık’ta dahil olmak üzere doğu Akdeniz geçidi üzerinde bulunmaktadır. Bu yüzden sarımsak için en iyi ekolojiye sahip bir coğrafyadadır. Genellikle sarımsağın yetiştiği yerler geçit bölgeleridir. O yüzden belli bir standartta yetiştirildiği zaman sarımsağın uluslararası olabileceğini görüyoruz. Pazarcık içerisinde de Beşçeşme sarımsağı en iyi sarımsak. Türkiye için büyük bir değere sahip. Tanınırlığının artırılması ve tescillenmesi amacıyla belediye başkanımızın önderliğinde coğrafi işaretleme alanında çalışmalar başlatılmıştır.” şeklinde konuştu

AK Parti Pazarcık İlçe Başkanı Harun Eskigün, Narlı ovasındaki sarımsağın kalitesinin hiçbir yerde olmadığını söyledi.

MHP Pazarcık İlçe Başkanı Yusuf Şahinbey’de tarlada emeği olan, ürün üreten çiftçiye teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Milletvekili Özdemir ve katılımcılar sarımsak üreten çiftçilerle sohbet etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER