Özhaseki, “Orta hasarlı binalar yıkılacak”

Özhaseki, “Orta hasarlı binalar yıkılacak”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “orta hasarlı binaların yorgun, bunlar 5 ve üzeri depremlerde yıkılabilir o yüzden orta hasarlı binaları yıkılacak.” dedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, toplum temel atma töreni için geldiği Kahramanmaraş’a geldi.

AK Parti İl Başkanlığında düzenlenen “Kahramanmaraş Buluşması” programına katılan Özhaseki, Kahramanmaraş'ta orta hasarlı binaların yorgun olduğu için yıkılacağını söyledi.

Bin yıllık Anadolu medeniyetinin karşılaşabileceği en büyük felaketle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, “Bu coğrafyada Müslüman Türk milleti geldikten sonra Haçlı seferleriyle de karşılaştı. Kendi içinde bir takım kavgalar da bu topraklar çokça şahitlik etti. Ama 18 ili ve tam 14 milyon insanı etkileyen büyük bir belayla hiç karşılaşmadık. Şimdiye kadar müthiş bir olaydı bu. 50 binden fazla canımızı da toprağa verdik. 680 bin konut, 170 bin de iş yeri yıkıldı. Bunlar altından kalkabilmek kolay değil. Bizler büyük bir milletiz. Böyle bir milletin ferdi olmak, üyesi olmak da bizim için onur verici, gurur verici. Depremin ilk günden itibaren bütün Türkiye ayaktaydı. Herkes elinden ne geliyorsa onu yaptı. Ama bizim ekibimiz özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bakanlarımız, milletvekillerimiz, teşkilatlarımız, AK Partili belediyeler de her an sahadalardı. Bu yaraları saracağız. Yani 850 bin bağımsız birim yapılacak. Hak sahiplerine verilecek. Onlar da ‘Allah razı’ olsun deyinceye kadar zaten biz buralardan gitmeyeceğiz. Bu işlerin sadece yapım masrafı olarak neredeyse 100 milyar doların üzerinde bir paradan bahsedebiliriz. Hepimiz seferberlik ilan ettik. Biz bakanlıkta, belediyelerimize neredeyse hiç kredi vermiyoruz. Hibe vermiyoruz artık. İller Bankası, Emlak Katılım bank, Milli Emlak, emlak konut, TOKİ, kentsel dönüşüm, altyapı genel müdürlüğüne kadar bütçemiz ne varsa tamamını bu bölgelere seferber ediyoruz. Buraları gidermeye çalışıyor.” diye konuştu.

Deprem bölgelerinden evleri yıkılan vatandaşları tüm imkanları sağladıklarını hatırlatan Bakan Özhaseki, “1 milyon 905 bin kardeşimiz şu anda evlerinden uzakta. 3 yüz 20 bin ailemize kira yardımı yapıyoruz. Onların buraya dönmesi lazım. Konteyner kentlerde yaşamak kolay değil. İçinde envaiçeşit konfor Devlet 3 öğün yemek veriyor. Ama ara ara Ankara'da İstanbul'da değişik ortamlarda belediyeler bizi zorladıkları zaman diyorum ki bizim üstümüze gelmeyin. Elimizdeki bütün imkanları biz oraya göndereceğiz. Eğer siz oradaki insanları anlamak istiyorsanız birazda nefis terbiyesi yapmak istiyorsanız ben sizi bir konteyner kente götüreyim, bir çadıra götüreyim. 3 gün kalın ondan sonra gelin aynı talepleri bizden yeniden isteyin diyorum. Biz o kardeşlerimizin bir an önce güvenilir yerlere çıkması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Üstümüze düşeni inşallah yerine getireceğiz.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş’ın yeniden inşa etmek için çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:

“Şehrin meydanını yeniden inşa etmek, o bölgelerdeki gerek Azerbaycan vadetmiş olduğu yeri, gerek karşısındaki adaları en güzel şekilde bir an önce bitirmek ve yapılacak binaların da emsal olacak şekilde devam etmelerini sağlamak. Bir kötülük yaşadık, bir sıkıntı yaşadık. Bunu fırsata çevirmek istiyoruz. Konutlarımız sağlıksızdır, daha düşük şiddette bile depreme dayanıklı değildi, yıkılabilirdi, yıkıldı, ne yapalım? Şimdi bundan sonra daha sağlıklı, daha güvenli, daha güzel binaları inşa edelim diye uğraşıyoruz. Bunların da altından kalkacağız.”

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2023, 18:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER