Orta hasarlı binalarla ilgili merak edilenler

Orta hasarlı binalarla ilgili merak edilenler

Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından orta hasarlı binaların inşası konusunda gerekli izinlerin alınarak güçlendirme yapılabileceği açıklandı. Orta hasarlı binaların için 3 farklı seçenek sunulacak. Güçlendirme yapılacak olan binalar için anılacak güçlendirme ruhsatlarından harç alınmayacak.

6 Şubat depremlerinin Kahramanmaraş’ta ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, orta hasarlı binaların ne olacağı merak konusu olmuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, başkanlığında ilçe belediye başkanlarının katıldığı toplantının ardından alınan kararla orta hasarlı binaların güçlendirilmesine izin verildiği açıklandı.

Büyükşehir Belediyesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Güngör, Orta hasarlı binalarla ilgili 3 ayrı seçenek sunulduğunu söyledi.

Orta hasarlı binalar için alınacak güçlendirme ruhsatlarının ardından binalarını güçlendirebileceklerini hatırlatan Göngür, “Orta hasarlı binanın güçlendirmeyle ilgili projeleri hazırlayıp ruhsat veren belediyelere müracaat edebilirler. Bugünden itibaren bu müracaatlarını yapabilirler. Belediyelerimiz de bu projeleri inceleyerek, değerlendirerek imar mevzuatına uygun olan bu projelere güçlendirme ruhsatı vererek bunların güçlendirilmesi sağlanmış olacak. Bu projelerin imar mevzuatına uygun olması gerekiyor. Burada da belediyelerimiz gerek ekipleriyle, gerek görülmesi halinde ortak bir uzman grup dahilinde bunların incelemesini yapacak, uygun görülenlere bu ruhsatlar verilmiş olacak. Bir diğer husus güçlendirme projesiyle müracaat edilip ruhsat alacak olan kat maliklerinin, o binalar afet mevzuatına göre herhangi bir harç ve ücret ödemeyecektir. Yani bir masraf etmeden de bu ruhsatı almış olacaktır.”

Orta hasarlı binaların ağır hasarlıya dönüşmesi halinde hak sahiplerinin ağır hasarlı bina sahipleriyle aynı haklara sahip olacağını dile getiren Güngör, “Normalde orta hasarlı binalarda böyle bir hak sahipliği söz konusu değil. Ancak güçlendirme raporu sonucunda güçlendirilmesi mümkün olmayan orta hasarlı binaların yıkılması durumunda yıkıldığı anda bunlar aynen ağır hasarlı ve binalar yıkılmış kişiler gibi hak sahipliğine konu olabiliyorlar. Bu durumda da yine buradaki süreçlerden istifade edebiliyoruz.” diye konuştu.

Orta hasarlı binaların kat maliklerinin yerinde dönüşüm hakkının da bulunduğunu ifade eden Güngör, şunları kaydetti:

“Resmi Gazete'de yayımlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisimizin yasalaştırdığı, kanuna göre yeniden dönüşümle ilgili bir kanun çıktı. Orta hasarlı binaları da dahil ettik. Orta hasarlı bir bina, eğer kat malikleri müracaat ettiklerinde ‘biz binamızı yerinde dönüştürmek istiyoruz’ güçlendirme imkanı olsa da olmasa da tercih bu yönde kullanmışlarsa aynı şekilde diğer ağır hasarlı ve binalar yıkılmış hak sahipleri gibi bunlar da orta hasarlı bina sahipleri bu oranı sağladıklarında binalarını yıkık yerinde dönüşümden yararlanabilirler.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER