Orta hasarlı bina mağdurlarından basın açıklaması

Orta hasarlı bina mağdurlarından basın açıklaması

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinin ardından Orta Hasarlı Bina mağdurları platformu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Milli İdare Meydanında toplanan platform üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Avukat Vedat Kale, “orta hasarlı diye tabir edilen binaların ve mikro belgelendirme gerekçesiyle imara kapatılan alanda bulunan binaların mağdurlarıyız. Bilinmesini isteriz ki depremlerin üzerinden 9 aylık bir süre geçmesine rağmen şehirde hala belirsizliğini koruyan orta hasarlı binaların akıbeti ve mikro bölgelendirme diye tabir edilen imara kapatılan alanlarla ilgili umut verici ve çözüm yolu gösterici hiç bir açıklama ile birlikte çalışma yapılmamıştır.” dedi.

Kale, “Ağır kış şartları gelmiş kapıya dayanmıştır. Birçoğumuzun ailesi şehir dışında evlerin akıbetini beklemektedir. Eşyalı bekleyen evlerde eşyalar eşyasız olan evlerde kapı pencere avize musluk gibi şeyler yağmalanmış vatandaş bir yara daha almıştır. Şehirde kira fiyatları almış başını gitmiştir. Düzensiz ve bilimden uzak bir şekilde hiç bir karot örneği alınmadan sadece bir çekiçle duvara ve kolona vurulmak suretiyle ses dinleyerek evlere orta hasar raporu verilmiş akabinde ev sahiplerinin binalarına yaptırdığı performans analizlerinde hafif hasar görülmüştür. Bizler sadece bir çekiçle verilen bu hasar raporlarını kabul etmemekle birlikte bilimsel şekilde yeniden hasar denetlemesi yapılmasını talep etmekteyiz. Vatandaşın mağduriyetini giderici hiç bir kolaylık sağlanamamakla birlikte üstüne daha zorlaştırıcı şeyler istenmektedir. Tasarım gözetmeni diye saçma bir uygulama istemektedir. Bilindiği gibi tasarım gözetmenleri köprüler havaalanları metro gibi çok büyük projelere bakmakta ve bu profesörler zaten bizim orda işimiz yok bizim isimiz değil demektedir. Ayriyeten üniversitelerden istenen raporlar için fahiş fiyatlar istenmektedir. Hiç bir yıkım ve can kaybı vermeyen toprak kayması dahi olmayan bir bölgede imara kapatmanın ne kadar doğru olduğunu buradan yetkililere sormak istiyoruz. Şunu üstüne basarak ifade ederiz ki bütün devlet kurumlarını ivedi bir şekilde ciddiyete ve sorumluluk almaya bu ortada karışık halde duran mağduriyeti ortadan kaldırmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER