banner651

Onikişubat Belediyesi Türkiye'de ilk kez depremsellik çalışması yaptı

Onikişubat Belediyesi Türkiye'de ilk kez depremsellik çalışması yaptı

Onikişubat Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Deprem Araştırma ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Dr. Alican Kop ile Türkiye’de bir ilk olan Kahramanmaraş’ın Fay Zonu’nun depremselliğine ilişkin örnek olabilecek nitelikte bir çalışma başlattı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, şehrimizde bu çalışmayı KSÜ Jeoloji Mühendisi Dr. Alican Kop ile gerçekleştirerek geleceğe dönük önemli bir adım attıklarını söyledi. 

Onikişubat Belediyesi Hizmet Binası Konferans Salonunda “Kahramanmaraş Fay Zonu (KMFZ)'nun Depremselliği ve Onikişubat İlçesindeki Konumu" başlıklı basın lansmanına yapıldı.  

Mahçiçek, Fay hattı ve depremsellik ile ilgili çalışmalarının yapılabilmesi için ellerinde veri olmasının önemli olduğunu belirtti.

KSÜ Öğretim üyesi Dr. Alican Kop ile birlikte yaptıkları çalışmanın kendilerine yol göstereceğini dile getiren Mahçiçek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de ilk ve öncü olabilecek bu çalışmayla yeni imara açılan alanlarda fay üzerinde yapılaşmanın engellenmesi ile ilgili ciddi veri ve önlemler alınmış olacak. Önlemlerimizi ve yapabileceklerimizi daha net ve sağlıklı bir şekilde belirleyebileceğiz. 2011 yılında yenilenen Türkiye Diri Fay haritasında ilk defa haritalanan Kahramanmaraş Fay Zonu’nun depremselliği hakkında bugüne kadar yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Hepimizin bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Deprem olduktan sonra ah vah etmenin bir anlamı olmayacak. Biz de bu konuyu önemsiyoruz ve gerekli çalışmayı yapıyoruz. Umuyorum diğer kamu kurumları da bu çok önemli konu hakkında gerekli çalışmayı başlatırlar.”

KSÜ Öğretim üyesi Dr. Alican Kop tarafından yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

Kahramanmaraş Fay Zonu üzerindeki çalışmalar kapsamında 40 hendek kazısı yapıldığı ifade eden Kop, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerçekleştirilen çalışma kapsamında yol yarması, inşaat temelleri gibi alanlarda yapılan gözlemler dışında, KMFZ üzerinde toplam 40 hendek kazısı yapılmıştır. Şehrimizden geçen, Doğu Anadolu ve Kahramanmaraş olmak üzere iki fay zonu bulunmaktadır. En son bin 513 yılında Doğu Anadolu Fay Zonu Gölbaşı-Türkoğlu (Pazarcık) segmenti üzerinde 508 yıllık bir suskunluk ve enerji birikimi evresi olduğu görülüyor. Bu çalışma ile Kahramanmaraş Fay Zonu’nun arazide geçtiği yerler nerelerdir, hangi aralıklarla ve en son ne zaman deprem üretmiştir, bu zonda meydana gelebilecek deprem büyüklüğü ne olabilir gibi sorulara cevaplar aranmıştır ve ciddi veriler elde edilmiştir.”

Kop, sunum sonrası katılımcılara ve Başkan Mahçiçek’e yaptığı bu özverili çalışmadan dolayı teşekkür etti.

Tolantıya, İl Kadın Kolları Başkanı Gül Çitil Okur, Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara, Onikişubat Kadın Kolları Başkanı Nursel Kaçamaz, Onikişubat Gençlik Kolları Başkanı Selçuk Sinan Ak, KSÜ Rektör Yardımcısı İbrahim Taner Okumuş, Mühendislik ve Mimarlık Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ünsal, Jeoloji Mühendisler Odası Başkanı Volkan Dalyan, Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran ile Meclis üyeleri katıldı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER